Právníci zaslali Křečkovi otevřený dopis. Neplníte svou funkci řádně, míní

  15:29aktualizováno  15. dubna 10:22
Skupina právníků v úterý zaslala ombudsmanu Stanislavu Křečkovi otevřený dopis. Podle signatářů jeho kroky neukazují, že svou činnost vykonává řádně a pronášené výroky zpochybňují základ právního státu. Dopis má přes 300 podpisů. Křeček na něj odpověděl a uvedl, že k funkci přistupuje vážně a naprosto zodpovědně.
Otevřený dopis ombudsmanu Stanislavu Křečkovi

Otevřený dopis ombudsmanu Stanislavu Křečkovi | foto: koláž iDNES.cz

Signatáři mu vytýkají například to, že autoritu své funkce využívá pro to, aby šířil osobní dojmy týkající se práv jednotlivců, že svá rozhodnutí rozumně nevysvětluje veřejnosti ani médiím, nebo že jeho výroky zpochybňují základ právního státu.

Plné znění otevřeného dopisu pro ombudsmana Stanislava Křečka včetně podpisů

„Ve funkci veřejného ochránce práv jste sice pouze krátce, ale již jste podnikl několik kroků a pronesl celou řadu výroků, které podlamují naši důvěru v to, že svou roli plníte odborně zdatně a s vědomím vážnosti funkce, do které jste byl zvolen,“ stojí v dopise, pod který se podepsalo přes 300 právníků.

Veřejný ochránce práv na dopis zareagoval ve středu. „Jsem nemile překvapen zjištěním, že pochybnosti vážených signatářů vycházejí pouze ze zkreslených a nepravdivých sdělení ochotně šířených některými médii. Se skutečným stavem věci nemají nic společného,“ stojí na webových stránkách úřadu

Mezi podepsanými je například bývalá místopředsedkyně Ústavního soudu Eliška Wagnerová, ústavní právník Jan Kysela či děkani tří právnických fakult v Česku – Jan Kuklík za Univerzitu Karlovu, Martin Škop za Masarykovu univerzitu a dodatečně Václav Stehlík za Univerzitu Palackého. Dodatečně se podepsal i místopředseda Senátu Petr Pithart.

Prezentuje osobní názory, míní právník

Za dopisem stojí vedle dalších i odborný asistent Katedry ústavního práva a politologie Masarykovy univerzity Ladislav Vyhnánek, který pro iDNES.cz vysvětlil motivace vzniku dopisu.

„Každý má nárok na nepřesné či chybné vyjádření či nějaký výstřední názor. U Stanislava Křečka však podle signatářů dopisu zjevně již jde o trend, který nahlodává naši důvěru, že by svou funkci plnil řádně. Stanislava Křečka osobně neznám a nedovolím si ho komplexně hodnotit. Jde ale o to, že svou odbornost a autoritu musí prokazovat a potvrzovat stylem práce i tím, jak svůj postup vysvětluje,“ uvedl Vyhnánek s tím, že Křeček prezentuje zatím spíše své osobní názory, které se často se základními principy českého právního řádu míjejí.

Ombudsman Stanislav Křeček

Autoři dopisu ombudsmana Křečka kritizují i za výroky o právech matek a otců v porodnicích. Veřejný ochránce práv se například nechal slyšet, že přítomnost blízké osoby u porodu není lidské právo, ale je spíše módní záležitostí a stížnosti, které mu zasílají mnozí rodiče, řešit nebude. Autoři otevřeného apelu se nestaví ani na jednu stranu. Neříkají, jestli je zákaz přítomnosti otců u porodu přiměřený nebo ne. Podle nich však není možné, aby se veřejný ochránce práv stížnostmi nezabýval. 

„Nejde prostě odmítnout provést přezkum a na základě nějakého dojmu nebo politického názoru říct: toto se šetřit nebude. Klíčové je, že ombudsman je orgánem, který má chránit právo. Pokud má právo chránit, musí ho respektovat. Každý ombudsman i Stanislav Křeček nepochybně může úřad reorganizovat či mu vtisknout jinou tvář a nemá být zajatcem stylu svého předchůdce. Nesmí ale svým přístupem úplně popřít smysl té funkce,“ míní ústavní právník Vyhnánek.

Ombudsman v reakci ubezpečil, že se nikdy nestalo, že by se doručeným podnětem nezabýval. V žádném případě se ani v budoucnu nestane, aby byl nějaký podnět bez dalšího odložen. Tvrzení o opaku jsou zcela lživá. Ve věci týkající se problematiky přítomnosti otců u porodu jsem již odeslal dopis ministrovi zdravotnictví a postupně odpovídám i občanům, kteří se v této věci na mne obrátili,“ napsal. Pro týdeník Respekt však v minulém týdnu prohlásil, že se „porody šetřit nebudou.“

Otec u porodu není lidské právo, říká ombudsman. Ale je, oponují právníci

Ve stejném rozhovoru Stanislav Křeček řekl, že „stanovisko ombudsmana je to, co já si pomyslím.“ Podle signatářů dopisu taková tvrzení nejsou uspokojivým vysvětlením.

Podle Vyhnánka má ombudsman jako soukromá osoba právo na soukromé názory, ale hlásání osobních názorů není obsahem jeho funkce. „Zejména jde ale o to, že pokud je ombudsmanovi předložen podnět, musí ho podle zákona prošetřit. Ani zkušený právník nota bene v tak důležité funkci nemůže ve složitých otázkách střílet od boku a dopředu vyhlašovat, jak se věci mají a jak by dopadly,“ sdělil. 

Prostor pro sebereflexi

Podle signatářů ombudsman Křeček navozuje dojem, že lidská práva jsou něco nesrozumitelného. „To, že některá lidská práva přijdou zbytná jednomu člověku, neznamená, že nemají význam pro šťastný život někoho jiného. Tato práva vám zákon ukládá chránit, ať už jde o seniora, jemuž byl špatně vyměřen důchod, zanedbávaného klienta v domově sociálních služeb či Roma, který nemůže sehnat nájem pro svůj původ,“ vzkazují právníci v dopise.

„Jsem se signatáři zcela zajedno, že úkolem ombudsmana je postupovat v rámci zákonných kompetencí a zastávat se běžných lidí proti úřadům, preventivně působit proti špatnému zacházení s lidmi omezenými na svobodě, zastávat se lidí diskriminovaných a monitorovat práva lidí s postižením. Věřte mi, že tak činím,“ ubezpečil signatáře ombudsman. 

Veřejný ochránce práv v rozhovoru pro Seznam Zprávy dále prohlásil, že „jestli je něco omezit, tak to není právo, ale je to jedna z možností, která je nám dána společností za dobrého počasí.“ Podle právníků takové výroky nejsou jiným právním názorem, ale zpochybňováním základů ústavního pořádku i celého právního řádu.

Motivací, proč dopis vznikl, je několik. „Primárně je naším cílem dát doktoru Křečkovi prostor k sebereflexi. Historie zná příklady soudců, kteří do instituce vstoupili jako výrazné politické osobnosti, ale skutečně se vzdali svých politických agend a stali se v tom nejlepším slova smyslu služebníky práva. Zároveň ale cílíme na veřejnost a odbornou veřejnost. Je prostě důležité zdůraznit naše přesvědčení, že právník a zejména právník, který je nositelem úřadu, se musí pohybovat v právních mantinelech a s pokorou vykonávat úřad, který mu byl svěřen. Proto chceme ukázat přesvědčení významné části odborné komunity, že Stanislav Křeček ze své role a těchto mantinelů vybočuje,“ zakončil Vyhnánek.

„Chtěl bych nejen signatáře dopisu, ale i veřejnost ujistit, že k funkci veřejného ochránce práv přistupuji vážně a naprosto zodpovědně, tak jsem tuto práci vykonával i ve funkci zástupce veřejného ochránce práv. Nikoliv aktivistické konání, ale podněty lidí, kteří se na mne obracejí se svými problémy, byly a jsou pro mne na prvním místě,“ uvedl Stanislav Křeček v závěru své reakce. 

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

V Baltimoru obří loď zbořila dálniční most. Selhal motor, kolos byl neovladatelný

26. března 2024  8:17,  aktualizováno  27.3 1:10

Aktualizujeme V Baltimoru na východním pobřeží Spojených států se v pondělí zřítil čtyřproudový silniční most, do...

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 62 lidí

22. března 2024  18:41,  aktualizováno  23.3

Přímý přenos Nejméně 62 mrtvých, včetně dětí, a 146 zraněných si vyžádal ozbrojený útok v koncertním centru na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

K útoku u Moskvy se hlásí Islámský stát, teroristé prchli v bílém renaultu

22. března 2024  22:04,  aktualizováno  23.3 7:01

K zodpovědnosti za útok v Krasnogorsku u Moskvy se na ruské sociální síti Telegram přihlásila...

ANALÝZA: Čtyři Tádžici svlékli Putina do naha. Ten musí něco udělat

25. března 2024

Premium Sotva týden poté, co si Putin zajistil páté prezidentské období, masakr v Moskvě rozbil moderní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

„Ukrajinci to nebyli.“ Islámský stát ukázal video z masakru u Moskvy

24. března 2024  14:47,  aktualizováno  17:17

Islámský stát (IS) prostřednictvím zpravodajské agentury Al-Amaq zveřejnil video z pátečního útoku...

Ukrajina bude mobilizovat méně vojáků, než se očekávalo, uvedl velitel Syrskyj

29. března 2024  14:08

Sledujeme online Ukrajinská armáda bude muset pro obranu před ruskou invazí mobilizovat méně vojáků, než se původně...

V Tádžikistánu zadrželi devět lidí v souvislosti s teroristickým útokem v Moskvě

29. března 2024  13:32

Tádžické bezpečnostní složky tento týden zadržely devět lidí, kteří podle nich mají vazby na...

OBRAZEM: Přes deset ukřižovaných, další zbičovaní. Filipínci si připomněli smrt Ježíše

29. března 2024  13:11

Více než deset hluboce věřících lidí se na Filipínách nechalo přibít na kříž, aby na Velký pátek...

KOMENTÁŘ: Smrtelné hříchy strany lidové aneb proč je KDU-ČSL na dně

29. března 2024

Premium KDU-ČSL je nejvíce „nemocným mužem“ vládní koalice, její podpora zamrzla kolem dvou procent. Proč...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...