Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zvířata i volný pohyb. Unikátní otevřená věznice učí vězně samostatnosti

  18:54
Otevřená věznice funguje v Jiřících přes rok a půl. Za tu dobu jí prošlo přes devadesát vězňů. Projekt, který měl původně trvat rok a později byl o další rok prodloužen, si zatím vede skvěle. Netypická podoba věznice, která má svůj původ v severských zemích, připomíná na první pohled spíše dětský tábor. Všichni vězni ovšem musí v rámci projektu pracovat, vzdělávat se a učit se, že nic v životě není zadarmo.
Michal Lenert je ve věznici už rok. Trest mu má skončit za pár měsíců....

Michal Lenert je ve věznici už rok. Trest mu má skončit za pár měsíců. (3.7.2019) | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Michael Lener vykonává trest za majetkovou trestnou činnost. Už rok žije v otevřené věznici v Jiřicích společně s dalšími 25 vězni.

„Začínal jsem na Pankráci, následně jsem byl přesunut do jiné věznice a nakonec do Jiřic. Tehdy jsem ovšem ještě nevěděl, že zde nějaká otevřená věznice funguje,“ uvedl. Dozvěděl se o ní později a neváhal si podat žádost o přeložení právě sem. Podmínkou muselo být, že mu do konce trestu chybí nejméně 6 měsíců až rok, rok a půl a že je zařazen v nízkém stupni zabezpečení. To splňoval.

Objekt „Otevřené věznice“ v Jiřicích je v areálu vedle klasické věznice a je její součástí. O zařazení do ní rozhoduje ředitel věznice na návrh odborné komise a vedoucí oddělení výkonu trestu pro objekt „otevřené věznice“ Mgr. Bc. Hana Prokopová. Zařízení funguje už rok a půl. Za tu dobu se v něm objevilo 91 vězňů. V současné době jich ve čtyřech domcích v Jiřících žije 26, včetně Michaela Lenera.

Každý domek má čtyři samostatné pokoje, v každém žijí zpravidla dva vězni, k dispozici mají dvě koupelny a jednu společnou místnost. Jejich obyvatelé si musí sami prát a žehlit. Pokud chtějí, mohou si za vlastní peníze z kapesného nakoupit povolené potraviny a v kuchyňce si i něco uvařit nad rámec dovážené stravy z vězeňské jídelny.

16. října 2017

Práce a zase práce

„Snažíme se zde mít stoprocentní zaměstnanost,“ uvedla vedoucí celého projektu Hana Prokopová. Pokud nějaký vězeň nepracuje, je to například kvůli tomu, že mu hledají odpovídající zaměstnání. To je případ právě Lenera.

Věznice v Jiřicích

  • Otevřená věznice funguje od prvního listopadu 2017 hned vedle areálu klasické věznice s ostrahou. 
  • Vybraní vězni jsou do ní přeloženi na poslední rok či rok a půl svého trestu.
  • Vězni během pobytu pracují v areálu i mimo věznici v průmyslových podnicích a dalších firmách v okolí. Do práce se dopraví sami, nebo si pro ně přijede zaměstnavatel. 
  • Z dosavadních 91 vězňů, kteří mají s otevřenou věznicí zkušenost, se pouze dva stali recidivisty a pouze třináct odsouzených bylo z věznice vyloučeno za porušení pravidel. 
  • Budoucí plány počítají s kapacitou věznice až přes sto odsouzených.
  • Muži v uniformách ve věznici nejsou. Personál tvoří vychovatelé a vysokoškolsky vzdělaní odborníci, kteří vězňům pomáhají. 

„Pracoval v místním pekařství, bohužel jsme krátce po jeho umístnění zjistili, že je alergický na mouku. Proto mu nyní hledáme nové zaměstnání. Nově bude pracovat v parku Mirákulum, kde máme hodně našich vězňů,“ uvedla Prokopová.

Zájem o práci mají všichni přítomní vězni. Pracovat je jedno ze základních pravidel jejich účasti v projektu. Peníze vydělané prací mohou následně využít na nákupy věcí pro vlastní potřebu či na zaplacení dluhů nebo výživného na děti. Přitom platí, že do práce vstávají vězni sami. Žádný společný vyhlašovaný budíček nemají. Nicméně přítomní vychovatelé ve službě kontrolují, zda opravdu odešli. „Stále jsme věznice a musíme mít o vězních přehled,“ uvedla Prokopová.

Prací „za peníze“ to ovšem nekončí. Ze zaměstnání se vězni vrací zpět do areálu, kde se účastní různých kurzů. Jde například o finanční gramotnost, právní minimum, sociálně právní gramotnost, kurz sebeprezentace nebo kurz komunikace. Poté musí pracovat bez nároku na finanční odměnu v rámci areálu věznice. To vše má za cíl posílit u nich pracovní návyky.

Jako doma na zahrádce

Za každých nejméně 20 hodin práce pro věznici může vězeň dostat vycházku na 24 hodin. Dle názoru Prokopové tyto vycházky celkově posilují oblast rodinných vztahů. „Snažíme se, aby se návštěvy odsouzených s blízkými osobami realizovaly mimo věznici a aby vězni jezdili co nejvíce domů. Kontakt s rodinou je důležitý,“ prozradila Prokopová.

„Není to tak, že tu jen sedíme a nic neděláme. Spoustu věcí si musíme zasloužit. Například ty vycházky domů,“ popisuje Michael. Právě vyhlídka častějších vycházek jej na začátku motivovala k tomu, aby si přihlášku do otevřené věznice podal.

Práce v rámci otevřené věznice zahrnují opravy potřebných věcí, péči o zahradu a vlastní záhonky či zvířata, které věznice dostala darem. Kromě tří klokanů, jedné lamy, třech pávů, kocoura a králíků tu mají i několik slepic.

„To, co si dají na záhon, to si mohou zužitkovat. Vám to možná přijde normální, ale věřte mi, že lidé, kteří se dostávají do výkonu trestu, s tím nemají vůbec žádné zkušenosti. Neznají práci na zahradě, protože dříve svůj volný čas trávili pácháním trestných činů,“ uvedla Prokopová s tím, že na každém záhonu jde jasně poznat, kdo z vězňů se o něj stará.

Kontakt se zvířaty má navíc pro vězně i terapeutický účinek. Od srpna letošního roku navíc mezi zvířata přidají dvě štěňata Zlatého retrívra. Jedno budou mít na starost vždy dva vězni, kteří budou řádně proškoleni.

Lék na recidivu?

 „Po roce se jim štěňata odeberou a půjdou do školy vodících psů. Je to projekt funkční třeba v Americe, my budeme první věznicí, která něco takového zavede. Jednak se o ty pejsky budou muset starat, jednak o ně po roce přijdou. Vězeň by si tak měl uvědomit, jaké je to být připraven o něco blízkého,“ naznačila Prokopová.

Pokud vězni nejsou zrovna v práci, či neplní nějaký kurz nebo nepracují pro věznici, mohou se volně pohybovat po areálu. V létě je jejich nejoblíbenějším místem altánek. Ten si postavili sami. Stejně tak jako venkovní posilovnu. Tu často navštěvuje i Michael.

Chovatelská a pěstitelská část v Jiřicích (3.7.2019)

Venkovní posilovna pro vězně (3.7.2019)

Jeden z klokanů v otevřené věznici (3.7.2019)

S otevřenou věznicí se rozloučí za sedm měsíců. Na poslední pobyt ve vězení bude očividně vzpomínat s radostí. „Má to mnohem lepší účinek, než být někde zavřený v místnosti tři na tři metry. Jsem tady mnohem spokojenější. Naučil jsem se toho mnoho a dělám věci, co mají smysl,“ potvrzuje.

Program „Otevřená věznice“ v Jiřicích je doposud jediným projektem v České republice. Podle Prokopové však o nový typ výkonu trestu projevily zájem i další věznice. „Myslím, že takový přístup k vězňům má smysl. Za dobu našeho fungování jsme z programu zaznamenali pouze dva recidivisty. To je úspěch.“

Zda v České republice budou fungovat i jiné otevřené věznice, zatím zůstává otázkou. Rozhodnutí je na Vězeňské službě. „Když někdo vykonává trest deset let, tak za ty roky ztratí veškeré pracovní návyky. Je potřeba, aby české vězeňství přicházelo s takovými inovacemi. Máme recidivu sedmdesát procent, musíme začít dělat něco jinak,“ sdělila Prokopová.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Témata: Věznice
  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Vyměníme okupované hraniční vesnice. Arménie a Ázerbájdžán uklidňují napětí

19. dubna 2024  18:04

Arménie vrátí Ázerbájdžánu čtyři strategicky umístěné vesnice, které okupuje od počátku 90. let....

Čína drží evropské zbrojaře v šachu. Bez její klíčové suroviny Kyjev padne

19. dubna 2024  17:36

Premium Dodávky západní munice Ukrajině jsou hlavním politickým tématem posledních dní. Některé evropské...

Poslanci kontrolující BIS vyslechli nahrávky spojené s Bystroněm z AfD

19. dubna 2024  17:26

Sněmovní komise pro kontrolu Bezpečnostní informační služby (BIS) si minulý týden vyslechli...

Nechte si urážky, vzkypěla Jermanová. Migrační pakt vyvolal v debatě hádku

19. dubna 2024  16:46

Téma migračního paktu pořádně rozohnilo poslance, kteří se mu věnovali ve čtvrtek v pořadu 360° na...

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...