Zeman podpořil otevření obchodů a PCR testy ve školách, řekl šéf Pirátů

  • 103
Příznivcem otevření obchodů je i prezident Miloš Zeman. Alespoň tedy podle vyjádření šéfa Pirátů Ivana Bartoše, který se ve středu odpoledne se Zemanem sešel na Pražském hradě. „Pan prezident si myslí, že by maloobchody měly být otevřeny,“ řekl šéf Pirátů Ivan Bartoš po zhruba hodinové schůzce. Potěšilo ho, že Zeman podporuje, aby ve školách byly PCR testy.

„I po prázdninách, když bude návrat do škol, je to jediná možnost, jak školy můžou být, pokud zde pandemie stále bude, otevřeny bez rotačního mechanismu,“ řekl Bartoš. Dosud stát pro školy zajišťoval  antigenní testy na povinné testování žáků a učitelů dvakrát týdně.

Vláda bude jednat ve čtvrtek na mimořádné schůzi o možnosti, že by se všechny obchody otevřely od pondělí 3. května. Prezident si podle šéfa Pirátů myslí, že by mohly být otevřeny za splnění hygienických podmínek, které odpovídají současné situaci.

Klíčová hranice pod 100 nakažených na 100 tisíc obyvatel

Již minulý týden se shodla, že klesne-li počet nakažených koronavirem pod 100 na 100 tisíc obyvatel, od 3. května otevře veškerý maloobchod i venkovní trhy. V regionech, kde bude splněna epidemiologická podmínka, se mají otevřít i galerie, muzea a památky, ale bez skupinových prohlídek.

Nedůvěra vládě není teď vhodná kvůli krokům vůči Rusku, říká Bartoš

V pondělí ministr zdravotnictví Petr Arenberger mluvil nejprve o tom, že hranice sta případů koronaviru na sto tisíc obyvatel týdně podle něj nebude nejspíš dosažena už v pondělí 3. května, ale až ke konci příštího týdne. Po jednání vlády ale připustil, že klíčový bude trend.

„Já jsem optimista, ale vzhledem k tomu, že ta incidence klesá, tak se také i oplošťuje ta křivka toho postupného pádu, čili už nevidíme nějaká vysloveně dramatická čísla, která by ubývala každým dnem, ale spíš je tam nějaký postupný pokles,“ řekl v pondělí po jednání vlády Arenberger.  „Nemůžeme si dovolit nějakou chybu a zopakovat to, jak se už vlastně dvakrát tady nám nepodařilo rozjet to rozvolňování tak, aby to bylo bezpečné,“ prohlásil.

Podle čísel, která byla zveřejněna ve středu, přibylo v úterý 3 229 nakažených. Menší přírůstek nových případů zaznamenalo ministerstvo zdravotnictví naposledy loni 29. září. Za posledních 7 dní eviduje resort 151 nakažených na 100 tisíc obyvatel.

Blížíme se stavu, kdy epidemii zabrzdíme

Optimistickáb slova zazněla ve středu odpoledne při jednání zdravotního výboru Sněmovny. „Blížíme se stavu, kdy epidemii zabrzdíme, a v tu chvíli kobercový nálet v opatřeních přestává ztrácet smysl,“ řekl ve středu poslancům ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek. 

On i Arenberger mluvili před poslanci o tom, že reprodukční číslo je ve všech krajích pod úrovní jedna, přičemž nejlepší je situace v Královéhradeckém, Karlovarském a Plzeňském kraji, zatímco relativně nejhorší je situace ve Zlínském kraji.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video