OTÁZKY A ODPOVĚDI: Výbuch za výbuchem v zemi „vojska bez munice“

  19:38
Ještě několik měsíců zpět plnily média zprávy o Rusku a o tom, jak málo má česká armáda munice. Stačil krátký čas a série výbuchů, aby řada lidí došla k představě k prasknutí nacpaných skladů, které nikdo nehlídá. Portál iDNES.cz připravil shrnutí toho, co o dění kolem areálu ve Vrběticích víme a nevíme.
Okolí areálu s muničními sklady u Vrbětic střeží desítky policistů. (8....

Okolí areálu s muničními sklady u Vrbětic střeží desítky policistů. (8. prosince 2014) | foto:  Petr Topič, MAFRA

Jak rychlá byla reakce bezpečnostních složek a hasičů těsně po prvním výbuchu?

Ministr obrany Martin Stropnický ve čtvrteční odpovědi na interpelaci (celá je zde) uvedl, že požár nahlásil 16. října v 9:45 pracovník firmy Excalibur. V 10:05 na místo dorazily první jednotky hasičů, zhruba ve stejné době vojenská policie dostala od krajského ředitelství Policie ČR ve Zlíně žádost o pomoc se zajištěním činnosti v prostoru Slavičín-Vrbětice. V 11:30 dorazila k areálu šestičlenná skupina vojenské policie a začala spolupracovat s policií státní.

O čtyři dny později se velitelství vojenské policie v Olomouci dotázalo, zda ještě PČR potřebuje asistenci, žádná žádost už nebyla formulována.

Kolik je ve Vrběticích muničních skladů a jaké je množství uskladněné munice a střeliva?

Zprávy o areálu se liší, mluví se ale nanejvýš o 26 budovách, v nichž je skladována munice. V objektu č. 16, který vybuchl v říjnu, přičemž zahynuli dva pracovníci společnosti Imex Group (která si pronajímala vybuchlé sklady), leželo podle Lidových novin, odvolávajících se na záznamy z června 2014, celkem 57 leteckých pum obsahujících dohromady téměř čtyři tuny trhaviny. Dále téměř 7 000 kusů dělostřelecké munice a čtyři miliony nábojů. Množství se jeví velké, nicméně bylo bezpečně pod limitem povolené „obložnosti“ skladu, která činila 150 tun (obložnost byla naplněna asi ze 40 %).

Ve skladu č. 12, který vybuchl začátkem prosince, se nacházelo téměř 700 dělostřeleckých granátů obsahujících dohromady 11 tun trhaviny, dále například tisíce samopalů. Společnost do skladů od léta nastěhovala ještě další munici 
ze třetího skladu, jehož pronájem končí, obložnost však podle právního zástupce Radka Ondruše dodržela.

Celkem měl v červnu Imex Group ve Vrběticích materiál obsahující zhruba 108 tun trhaviny, tedy asi desetinu celkového množství v areálu. (Je třeba rozlišovat množství trhaviny a celkovou hmotnost uskladněné munice a střeliva, která před výbuchy byla zhruba 7 500 tun. Média uváděla i dvojnásobné množství, to ale ve čtvrtek vyvrátil ministr obrany - pozn. red.)

Komu areál patří? Kdo měl za co zodpovědnost?

Zmíněný muniční areál spadá pod Vojenský technický ústav (VTÚ). Přestože by se podle názvu mohlo zdát, že je součástí struktur Ministerstva obrany, není tomu tak. Zmíněný areál totiž není armádním již od roku 2006.

„VTÚ je sice státním podnikem zřizovaným Ministerstvem obrany, ovšem jako jiné státní podniky má vlastní právní subjektivitu a pravomocí ministra směrem k Vojenskému technickému ústavu je pouze odvolání a jmenování jeho ředitele,“ vysvětlil vzájemné vazby na webu ministerstva mluvčí Petr Medek.

Podle ministra obrany Martina Stropnického měl VTÚ zabezpečovat obložnost a sledovat stav zabezpečovacích zařízení, tedy například oplocení areálu, jehož kvalita je nyní zpochybňována.

Dobře, armádní sklad to nebyl. Jaké sklady tedy armáda má?

Armáda ČR v současné době aktivně využívá vlastních sedm muničních skladů zabezpečených fyzickou a elektronickou ostrahou. Z bývalých muničních skladů armády, které už resort nevyužívá, ale jsou jeho majetkem, není žádný žádný pronajímán za účelem skladování munice.

Co je konkrétně v jakém skladě, armáda z pochopitelných důvodů tají, některé informace zkrátka nejsou veřejné. Značnou část skladů má vojsko ve východních Čechách, velký je například ten v Týništi nad Orlicí.

Vojáci místní starosty podle možností do skladů čas od času pouštějí. „Byli jsme ujištěni, že žádné nebezpečí nehrozí. Nemám důvod tomu nevěřit,“ řekla například po návštěvě skladu týnišťská starostka Jana Galbičková. Ne vždy nicméně starostové mají informaci o množství a charakteru uskladněné armádní munice.

Kolik firem areál ve Vrběticích využívá? Budou chtít odškodné?

Žalobu na stát zvažuje například firma Bochemie, potenciální škodu odhaduje až do výše miliardy korun. V bývalé kotelně ve Vrběticích má unikátní linku na recyklaci prošlého raketového paliva NATO. Linka nyní stojí.

Poškozena se cítí i společnost Excalibur Group podnikatele Jaroslava Strnada, které se kvůli uzavření areálu zdržel export munice k dodání zákazníkům. Firmě dle mluvčího Andreje Čírtka hrozí škody v řádu desítek milionů korun.

Poškozený se cítí i Imex Group, jehož právník Radek Ondruš už oznámil, že firma bude chtít „miliony dolarů za škody způsobené vlastním výbuchem a zfušovaným zásahem státu“. Na škodu v řádu desítek milionů dolarů Ondruš odhaduje „zničení dobrého jména firmy“, která podle něj zanikne.

Čtvrtá firma působící v areálu - STV Group - se zatím poškozena necítí. Společnost s téměř půlmiliardovými ročními tržbami je největším obchodníkem se střelivem a výbušninami v České republice.

Důležité ovšem je, že odškodné je třeba nárokovat u viníka - a ten dosud není znám.

Jak je nyní areál hlídán?

Vláda rozhodla o posílení původní stovky vojáků na celkem 450, působit na místě budou do 30. června 2015. Jsou vybaveni přístroji pro noční vidění či termovizí, vyčleněné jsou i bezpilotní prostředky a mobilní velení, vojáci si na místě staví dočasnou základnu (více čtěte zde). Příslušníci armády plní úkoly pod vedením policie, jejich počet u areálu se bude postupně snižovat podle toho, jak bude oblast zabezpečována technickými opatřeními. Politici uvádějí, že areál je nyní pro civilisty hermeticky uzavřen a zástupci firem se dovnitř dostanou jen v doprovodu policie.

Co bude s areálem dál? A kam se přesune munice?

Vláda nadále počítá s tím, že z areálu bude odvezena většina uskladněné munice. „V okamžiku, kdy se podaří munici odvézt, bude areál celkově sanován. Po dobu sanace zůstane ve vlastnictví státu a teprve poté, až bude sanace ukončena, v dialogu s obcemi a s krajem bude řešen další osud tohoto areálu,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka.

Munici z Vrbětic, která dosud nebyla prodána nebo nebude zničena, vláda nařídila přesunout do obnoveného skladu v Květné u Poličky na Svitavsku (podle odhadů by se to mohlo týkat asi 2 800 z 7 500 tun munice ve Vrběticích).

Převoz se podle ministra vnitra Milana Chovance uskuteční v řádu týdnů. Na obnově skladu v Květné už se pracuje, má být připraven do konce tohoto týdne. Provoz obnoveného areálu v Květné bude podle odhadů stát asi sto milionů korun ročně. Nelze zatím říci, jak bude financován. Lze ale předpokládat, že za uskladnění budou nějaké peníze platit i soukromí obchodníci.

Hovoří se o tom, že množství vojenského materiálu ve skladu Imexu už bylo prodané, proč si ho už nikdo neodvezl?

Část munice ve skladu Imexu skutečně byla prodána a připravena k prodeji pro zahraničního zákazníka. Odpověď, proč tedy ještě vojenský materiál byl ve skladu, ovšem není složitá: nákup a převzetí vojenského materiálu není výlet do samoobsluhy, expedice zboží nějakou dobu trvá. Zda hrála transakce nějakou roli v tom, že došlo k výbuchům, zatím není známo.

Dělají vůbec úřady pro lidi něco?

Podobných případů, jako je výbuch muničního skladu, je naprosté minimum a prakticky nikdo je z vlastní zkušenosti nepamatuje, takže nelze porovnávat, zda se odpovědní lidé činí dostatečně.

Úhel pohledu

Je to sugestivní otázka a pro stovky lidí, kteří se museli evakuovat, to nezní jako příliš velké uklidnění, ale úřady - alespoň podle dostupných informací - se založenýma rukama nestojí. Je jistě legitimní ptát se, zda mohou udělat více - a co by to mělo být.

Otázku si lze položit trochu jinak - co by měly či mohly udělat více. Prezident vyzval k lepší kontrole zbrojních licencí, policie vyšetřuje úmyslný trestný čin, místo začaly hlídat stovky vojáků, chystá se odvoz munice, kauzou se bude zabývat Sněmovna, zasedala Bezpečnostní rada státu.

Do jaké míry se podaří identifikovat konkrétní či obecné nedostatky v oblasti bezpečnosti skladů, je nyní těžké předjímat.

Vláda připravuje převoz či likvidaci zbývající munice z Vrbětic a obnovuje sklad v Květné. Prosincový i říjnový výbuch policisté vyšetřují jako úmyslný trestný čin obecného ohrožení, kde pachateli hrozí osm až patnáct let vězení. Říjnovou explozi původně vyšetřovali jako obecné ohrožení z nedbalosti.

Prezident Miloš Zeman se zase nechal slyšet, že by stát měl být důkladnější v udělování patřičných povolení a licencí na obchod s vojenským materiálem. Kvůli výbuchu avizoval rezignaci Zbyněk Eiselt, ředitel slavičínského závodu VTÚ, který pronajímá sklady i terén. Jana Zechmeisterová z tiskového oddělení Ministerstva obrany ČTK ve čtvrtek řekla, že Eiselt funkci opustí v řádu dnů a jeho nástupce by mohl být znám příští týden.

Vzhledem k občasným nekontrolovaným výbuchům se do areálu nejde dostat, což brzdí vyšetřování (což je také odpovědí na otázku, proč prostě stát rizikový sklad rychle nevyklidí - mohlo by dojít k řadě dalších výbuchů). Je také otázkou, co půjde zjistit na místě, až tam vyšetřovatelé proniknou.

Je podezřelé, že byl den před výbuchem v budově č. 16 šéf Imexu? A co je to za člověka?

S informací o ředitelově návštěvě přišel ministr financí Andrej Babiš. „Pro mě je nestandardní, pokud je pravda, že majitel večer před výbuchem jde do skladu,“ řekl novinářům (více čtěte zde).

Právník Imexu Ondruš uvedl, že majitel společnosti Petr Bernatík chodil do skladů běžně. Ten den si ale vyzvedával klíče na vrátnici osobně, neudělali to jeho podřízení, takže se jeho jméno objevilo v návštěvní knize. Firma Imex Group navíc měla veškerá formální povolení (více o tom, co je třeba k mezinárodnímu obchodu se zbraněmi a municí, čtěte v tomto článku).

Dřívější společnost Bernatíkova otce - rovněž Petra - Arms Moravia chtěla v roce 2000 vyvézt zbraně do Konga, země, na niž bylo tehdy uvalené zbrojní embargo. S obchodem souhlasili i tehdejší ministr zahraničí Jan Kavan a jeho náměstek Hynek Kmoníček, nyní šéf zahraničního odboru Pražského hradu. Zbraně nakonec pro zabránění mezinárodní aféře skončily v Zimbabwe, na které se embargo nevztahovalo, ale které s Kongem spolupracovalo (více zde, původní článek na webu Lidovky.cz zde).

I o Kongu ministr financí Babiš mluvil, když líčil Imex Group jako problémovou firmu. Řekl také, že firma vyvážela munici i do Bulharska, kde „to také bouchlo“. Právník Ondruš k tomu podle Práva uvedl, že v daném roce 2011 vybuchl v Bulharsku sklad, kde měly materiál tři firmy, a Bulhaři Imex nikdy nežalovali. Imex se s Babišem chce soudit, pokud se ministr neomluví.

11. prosince 2014

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

V Baltimoru obří loď zbořila dálniční most. Selhal motor, kolos byl neovladatelný

26. března 2024  8:17,  aktualizováno  27.3 1:10

Aktualizujeme V Baltimoru na východním pobřeží Spojených států se v pondělí zřítil čtyřproudový silniční most, do...

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 62 lidí

22. března 2024  18:41,  aktualizováno  23.3

Přímý přenos Nejméně 62 mrtvých, včetně dětí, a 146 zraněných si vyžádal ozbrojený útok v koncertním centru na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

K útoku u Moskvy se hlásí Islámský stát, teroristé prchli v bílém renaultu

22. března 2024  22:04,  aktualizováno  23.3 7:01

K zodpovědnosti za útok v Krasnogorsku u Moskvy se na ruské sociální síti Telegram přihlásila...

„Ukrajinci to nebyli.“ Islámský stát ukázal video z masakru u Moskvy

24. března 2024  14:47,  aktualizováno  17:17

Islámský stát (IS) prostřednictvím zpravodajské agentury Al-Amaq zveřejnil video z pátečního útoku...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

ANALÝZA: Čtyři Tádžici svlékli Putina do naha. Ten musí něco udělat

25. března 2024

Premium Sotva týden poté, co si Putin zajistil páté prezidentské období, masakr v Moskvě rozbil moderní...

Kryptopodvodník Bankman-Fried dostal 25 let. Zpronevěřil osm miliard dolarů

28. března 2024  17:07,  aktualizováno  17:43

Americký soud ve čtvrtek odsoudil zakladatele zkrachovalé kryptoměnové burzy FTX Sama...

V Kladně srazil vlak nezletilou dívku, se zraněnou hlavou musela do nemocnice

28. března 2024  17:19

Osobní vlak ve čtvrtek odpoledne srazil v Kladně-Rozdělově nezletilou dívku. Záchranáři ji se...

Průšvih na Bulovce. Provedli potrat ženě při kontrole, spletli si ji s jinou

28. března 2024  14:12,  aktualizováno  17:02

V pražské Fakultní nemocnici na Bulovce v pondělí došlo k fatálnímu incidentu. Personál provedl...

Rusům se u Krymu zřítila stíhačka Su-35, hořící spadla do moře

28. března 2024  16:52,  aktualizováno 

Aktualizujeme Do moře u Sevastopolu na anektovaném Krymu se zřítilo ruské vojenské letadlo. Pilot se katapultoval...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...