Vizualizace budoucí podoby svinovských mostů, tak, jak ji navrhl ostravský architekt Václav Filandr.

Vizualizace budoucí podoby svinovských mostů, tak, jak ji navrhl ostravský architekt Václav Filandr. | foto: MMO

Ostravu čeká test dopravní trpělivosti. Svinovské mosty se uzavřou

  • 51
Objížďky, ucpané silnice, zpoždění autobusů i tramvají. To vše čeká obyvatele i návštěvníky Ostravy od 15. ledna. Důvod? Průjezd městem zpomalí přestavba významného dopravního terminálu - mostů v obvodu Svinov. Stavební práce mají stát téměř půl miliardy korun a trvat až do dubna roku 2013.

Rekonstrukce si vyžádá řadu uzavírek a zásahů do organizace dopravy v celém městě. "Komplikace budou větší, než jsme čekali," netají náměstek ostravského primátora Aleš Boháč.

Oprava mostů

* Svinovské mosty slouží od 6. července 1984. V roce 1990 přibylo tzv. plato, to ale nechalo město už před rokem zbourat.
* V polovině ledna vypukne rozsáhlá rekonstrukce mostů za 484 milionů korun, z toho 351 milionů korun půjde z evropských dotací a 100 milionů přispěje kraj.

Veškeré podrobnosti o stavbě a dopravním opatření čtěte zde.

Původně měli stavbaři už letos opravit silnice pod mosty. Firma, která prohrála výběrové řízení, se ale odvolala. Začátek stavby se tak zpozdil a změnil se harmonogram. "V polovině ledna začnou práce na mostech, v dubnu rekonstrukce Bílovecké ulice. Obě stavby pojedou souběžně," říká Boháč.

Řidiči musejí počítat se zpožděním

Největší komplikace v dopravě způsobí uzavření jižního mostu. Přes Svinovské mosty, které leží na hlavní spojnici mezi centrem města a Porubou, totiž denně projede oběma směry asi 45 tisíc aut. Od poloviny ledna však bude muset polovina řidičů hledat jiné cesty.

"Jižní most, po kterém se jezdí směrem z Poruby do centra, bude totiž pro osobní dopravu zcela uzavřený až do srpna," říká Boháč. Dodal, že řidiči, kteří pojedou po jiných trasách, musejí počítat s kolonami a zpožděním až o třicet minut. Pro obyvatele Poruby bude podle něj vhodnější, když nechají auta doma a na cesty směrem do centra města využijí hromadnou dopravu.

Plánek objížděk v době rekonstrukce Svinovských mostů.

"Ta se sice může také zpozdit, ale nejvýše o pár minut. Právě proto, abychom zajistili hladký průjezd autobusům a tramvajím, budou po dobu rekonstrukce jižního mostu využívat protisměrný pruh a koleje na severním mostě. Kdybychom umožnili křižovat tramvajové kolejiště všem, doprava by úplně zkolabovala, neprojeli by tam ani záchranáři či hasiči," vysvětluje Boháč.

Jakmile začne oprava jižního mostu, dopravní podnik přesune zastávky před něj a některé autobusové spoje směrem z centra budou končit na zastávce U Vodárny, kde lidé přestoupí na tramvaj. Dopravní podnik počítá s posílením kapacity dosavadních spojů, v případě potřeby přidá i další spoje.

Boháč také slíbil, že pokud obyvatelé Poruby začnou ve větší míře využívat autobusy a tramvaje, radní města zváží možnost dočasného zlevnění tamní městské zóny číslo 4.

Vizualizace budoucí podoby Svinovských mostů.
Vizualizace budoucí podoby Svinovských mostů.
Vizualizace budoucí podoby Svinovských mostů.

Vizualizace budoucí podoby Svinovských mostů.

Kvůli opravě mostů stoupnou počty aut na objízdných trasách, a to podle odhadů na 120 až 250 procent. Plynulejší dopravu mají zajistit změny přednosti v jízdě na některých silnicích v Porubě a ve Svinově i přenosné semafory. "Důležitá ale bude vzájemná ohleduplnost a tolerance,"míní Boháč.

Přidává se k němu i starosta Poruby Lumír Palyza: "Oprava mostů na několik měsíců výrazně ovlivní život obyvatel našeho obvodu. Prosíme o trpělivost a toleranci. "Mnozí Porubané se změn děsí, ale někteří si oddechli. "Bál jsem se, že přes mosty neprojedou ani autobusy," netají Jaroslav Černý.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video