Na stopu střelce přivedla policii jeho matka. Její informace byly klíčové

  0:01
Střelce Ctirada Vitáska, který v úterý zabil v nemocnici v Ostravě šest lidí, policisté dopadli několik hodin po tragédii. Klíčovou roli v pátrání přitom sehrála pachatelova matka. Syna, jenž se jí ke svému činu přiznal, policistům oznámila. MF DNES to potvrdily dva na sobě nezávislé zdroje.
Ctirad Vitásek

Ctirad Vitásek | foto: Policie ČR

Bylo devatenáct minut po sedmé hodině ranní, když dvaačtyřicetiletý Ctirad Vitásek začal střílet z pistole po pacientech, kteří seděli v čekárně ambulance úrazové chirurgie na traumatologii ostravské nemocnice. 

Za pár desítek vteřin zabil šest lidí a z nemocnice ještě před příjezdem policie uprchl. Naskočil do šedého kombíku Renault a zmizel. Po třech hodinách od incidentu se ale objevil v devět kilometrů vzdálených Jilešovicích. V malém nenápadném domku, u rodičů. Když přijel, řekl matce jediné: zabil jsem několik lidí a teď zabiju sebe. 

Naskočil znovu do auta a ujížděl. Policie v té době byla na začátku pátrání, prohledávala kamerové záznamy z nemocnice, ve vzduchu byly dva vrtulníky a v okolí nemocnice speciální jednotky. A vytipovávala lidi. Zadržela hned několik mužů v červených bundách, protože to bylo hlavní a jediné vodítko, které měla.

V tu chvíli – zhruba po třech hodinách od tragédie – se rozezvonil na policii telefon a Vitáskova matka podle zdrojů MF DNES syna oznámila. Policie okamžitě poslala vrtulník do okolí Děhylova, kde se měl útočník podle jeho matky nacházet.

Po zemi okamžitě vyrazila do okolí auta zásahových jednotek. Netrvalo to dlouho a Vitáskovo auto zahlédli policisté v helikoptéře jen pět kilometrů od domu rodičů v Jilešovicích. Obci, kde měl Vitásek také příbuzné.

Vrtulník se snesl nad vozidlo a začal jej pronásledovat, policisté okamžitě povolali posily. Vrah začal zmatkovat, a ačkoliv okolí dobře znal, vjel do zákazu vjezdu a na prašnou polní cestu, která končila jako slepá lesní pěšina u chatové oblasti. Věděl, že je v koncích.

Nejprve podezřelý s červenou bundou, pak svědek. Omluvu policie přijal

Než dorazilo policejní komando, vzal pistoli a prostřelil si hlavu. „Vrtulník tady chvíli kroužil, pak přijela k domu rodičů policie, v podstatě okamžitě. Vypadalo to jak v akčním filmu,“ říká soused Vitáskových rodičů.

Vrah Vitásek ale nezemřel hned. Po výstřelu jej policisté vytáhli z auta a lékaři se pak následně pokoušeli půl hodiny oživit. MF DNES se snažila promluvit i s rodiči střelce, avšak marně. „Ale ne,“ mávl jen rukou z balkonu Vitáskův otec. K tragédii se nevyjadřuje ani střelcova dlouholetá partnerka Ivana nebo jeho bratr.

Co dělal Vitásek dlouhé hodiny, kdy se pohyboval na svobodě, zatím policie neví. Ačkoliv policie má svědectví jedné ženy, která tvrdí, že už v nemocnici si Vitásek přiložil zbraň ke spánku, ale nevystřelil, jeho další kroky mluví ale spíše pro to, že se snažil za každou cenu policistům prchnout a zmizet z Ostravy. MF DNES ze zdroje blízkého vyšetřování ví, že z automobilu sundal poznávací značky ještě před tím, než jej policie u Děhylova dopadla.

Patrně se tak chtěl vyhnout kamerám, které po městě snímají poznávací značky automobilů, kterých je po Ostravě několik. Že by poznávací značku vozu sundala policie po incidentu, když automobil nakládala odtahová služba, není pravděpodobné, protože sama policie espézetku vozu, ve kterém vrah prchal, zveřejnila a nebyl by důvod ji tajit.

Vitásek zbraň, kterou střílel, vlastnil nelegálně a policie nyní zjišťuje, jak se k pistoli ČZ 75 dostal a zda ji koupil na černém trhu. Vitásek by dnes měl problém zbrojní průkaz legálně získat, protože v minulosti už měl problémy se zákonem. V rejstříku trestů má tři záznamy. „Dva za drobné krádeže, třetí, který je za násilnou trestnou činnost, se týká potyčky,“ uvedl zdroj MF DNES.

Zachránil život dceři a zemřel

Vitásek si k vraždě vybral čekárnu před ambulancí ve třetím patře, kde bylo nejvíce lidí. Všechny spojovalo jediné – i kdyby chtěli před střelcem prchat, bylo by to pro ně velmi složité. Dva muži, které zastřelil, měli úrazy nohou a oba fixované buď obvazy nebo v ortéze. Další mrtvou je mladá žena, která v čekárně seděla na invalidním vozíku.

Uchránil dceru před střelcem v Ostravě. Je hrdinou, říká vězeňská služba

Ze šesti lidí byli čtyři muži a z nich dva byli zaměstnanci Vězeňské služby. Jeden pracoval podle zjištění MF DNES jako řidič ve Vazební věznici Na hradbách v Ostravě, druhý pak ve věznici v Heřmanicích. I třetí ze zemřelých mužů přitom v minulosti pracoval u Vězeňské služby u justiční stráže, ale odešel před deseti lety. „Rozhodně se ale nejednalo o útok na příslušníky Vězeňské služby,“ podotkl její ředitel Petr Dohnal. 

Tragédie je pro rodinu jednoho ze zaměstnanců Vězeňské služby o to složitější, že smrt otce viděla jeho dvanáctiletá dcera. Tatínek si při střelbě stoupl právě před ni, aby ji vrah nezasáhl. Lékaři jej pak hodinu a půl operovali a pokoušeli se mu zachránit život, ale zranění, která kulka po průstřelu srdce způsobila, byla příliš vážná a muž v nemocnici zemřel.

Ctirad V. zastřelil v úterý 10. prosince v ostravské nemocnici 6 lidí:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nedám Ukrajině ani cent a válka skončí, řekl Trump při setkání Orbánovi

11. března 2024  9:42

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se podle všeho opět stane kandidátem amerických...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přímý konflikt Ruska s NATO je už jen krok od třetí světové války, hrozí Putin

18. března 2024  10:46

Ruský diktátor Vladimir Putin v pondělí varoval Západ, že přímý konflikt mezi Ruskem a NATO by...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Pokud chceme mír, musíme se připravit na válku, říká šéf Evropské rady Michel

19. března 2024  6:52

Evropa musí v reakci na hrozbu ze strany Ruska posílit své obranné schopnosti a přejít do režimu...

Izraelci zaútočili na Rafáh a tábor Nusajrát, zemřelo nejméně 20 Palestinců

19. března 2024  6:20

Při izraelském útoku v Pásmu Gazy v úterý brzy ráno zemřelo nejméně 20 Palestinců. Čtrnáct jich...

Poslanci budou po sporu Babiše a Lipavského jednat o bezpečnostních hrozbách

19. března 2024  6:05

Na schůzi nazvané Bezpečnostní hrozby pro Českou republiku se scházejí poslanci. Předcházela jí...

Dalších šest let s Putinem: dosáhl toho, co chtěl, nejspíš ještě přitvrdí

19. března 2024

Premium Vladimir Putin si může gratulovat. I když se mu na Západě mnozí vysmívají, že v Rusku zorganizoval...

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...