Policisté zasahují před Fakultní nemocnicí Ostrava. (10. prosince 2019)

Policisté zasahují před Fakultní nemocnicí Ostrava. (10. prosince 2019) | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Pieta i vztek. Poslanci vyjadřují soustrast s oběťmi střelby v Ostravě

  • 24
Kondolence a upřímnou soustrast rodinám obětí ostravské střelby vyjadřují čeští politici napříč všemi stranami. Většina volá po rychlém dopadení střelce. Hlubokou soustrast vyjádřil podle mluvčího Jiřího Ovčáčka i prezident Miloš Zeman. „Ve svém srdci jsem s vámi,“ vzkázal na Twitteru.

„Pan prezident vyjadřuje hlubokou soustrast pozůstalým,“ napsal na Twitteru Jiří Ovčáček. „‚Ve svém srdci jsem s vámi, myslím na vás v těchto tragických hodinách,‘ uvedl pan prezident. Příslušníkům bezpečnostních složek, lékařům, všem, kteří nyní pomáhají, vyslovuje pan prezident velké poděkování,“ doplnil Ovčáček.

„Je to šílená tragédie. Rád bych rodinám obětí vyjádřil upřímnou soustrast. Věřím, že pachatel této hrozné tragédie bude brzy dopaden. Zrušil jsem svůj program a jsem v kontaktu s policejním prezidentem, ředitelem nemocnice, policií i ministrem vnitra a ředitelem zásahu,“ napsal premiér Andrej Babiš.

Fotogalerie

Soustrast pozůstalým vyjádřil poslanec KDU-ČSL Marek Výborný. „Jsem otřesen zprávami o tragédii v Ostravě,“ napsal. „Vyjadřuji upřímnou soustrast všem příbuzným a přátelům obětí tohoto útoku. Je to obrovské neštěstí. R.I.P. A děkuji Policii ČR i dalším záchranářům za jejich nasazení. Mají můj velký respekt!“

„Upřímnou soustrast všem pozůstalým úterní střelby ve Fakultní nemocnici Ostrava. Věřím, že pachatel tohoto činu bude brzy dopaden a spravedlivě potrestán,“ uvedla předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Rád bych vyjádřil svou upřímnou soustrast rodinám a přátelům obětí střelce v Ostravě. Jsem přesvědčený, že policie na místě koná maximum, aby pachatele dopadla. Životy obětem bohužel však už nikdo vrátit nemůže,“ uvedl předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Lítost vyjádřil také Lubomír Zaorálek (ČSSD). „Jsem šokován událostmi v ostravské fakultní nemocnici – brutálním útokem a počtem mrtvých. Hlubokou soustrast rodinám obětí. Pachatel musí být rychle dopaden!“

Pracovní cestu kvůli střelbě zrušil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO), který jede na místo. Informace z ostravské fakultní nemocnice označil jako tragické. „Jsem v kontaktu s ředitelem nemocnice a situaci na dálku sleduji. Na ministerstvu jsem svolal krizový štáb. Děkuji Policii a pracovníkům nemocnice za jejich práci na místě,“ zakončil.

„V těchto tragických chvílích myslím na všechny v Ostravě a chci vyjádřit upřímnou soustrast pozůstalým. Pachatel musí být brzy dopaden,“ napsala ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

„Mé myšlenky jsou se zaměstnanci a pacienty Fakultní nemocnice v Ostravě. Přesně před měsícem jsem měla možnost toto pracoviště plné profesionálů navštívit. Takováto tragédie se u nás již nikdy nesmí opakovat,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová (ANO).

Kondolence posílají i europoslanci

„Jsem v šoku z hrůzného činu, ke kterému došlo v Ostravě. Střelba v nemocnici, kde lékaři a zdravotní sestry zachraňují lidské životy, je nepochopitelná,“ napsal na twitteru europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09).

Po střelbě v ostravské nemocnici je šest mrtvých, útočník je na útěku

Na další informace čeká také Kateřina Konečná (KSČM). „Nechci hádat, proč k útoku došlo. Věřím, že policie a personál nemocnice odvádějí prvotřídní práci tak, aby bylo co nejméně obětí. Všem přeji pevné nervy a odhodlání společně situaci zvládnout.Ostraváci se nevzdají!“ povzbudila občany na Twitteru. „Není větší zbabělosti než útok na nemocnici a nemocné. Není větší bolesti než ztráty nejbližších. Je mi to strašně líto. ,“ dodala v dalším příspěvku.

„Modlím se za oběti a pozůstalé střelby v nemocnici  Ostravě a chtěl bych vyjádřit rodinám a známým obětí mou upřímnou soustrast,“ zareagoval Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

Situace před ostravskou nemocnicí po řádění střelce (0:41):


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video