Česko se blíží hranici deseti milionů dávek, v centrech hlásí velký zájem

  9:12aktualizováno  13:15
V neděli by mělo být vyočkováno deset milionů dávek vakcíny proti koronaviru. Při otevření očkovacího centra v Brně to uvedl premiér Andrej Babiš. Kvůli velkému zájmu zde začali očkovat o hodinu a půl dříve. Nové očkovací centrum bez registrace se ve středu otevřelo také v Ostravě, ráno začali zdravotníci očkovat i ve zlínské PSG aréně.
Otevření očkovacího místa bez registrace v nákupním domě Olympia Brno. Zahájení...

Otevření očkovacího místa bez registrace v nákupním domě Olympia Brno. Zahájení provozu se zúčastnili premiér Andrej Babiš, ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a ředitel Fakultní nemocnice u svaté Anny Vlastimil Vajdák. (21. července 2021) | foto: Anna VavríkováMAFRA

Očkovací centrum bez registrace v Olympii Brno kvůli velkému zájmu otevřelo dřív. Původně mělo zahájit provoz ve středu v poledne, vakcíny ale začalo aplikovat už v 10:30, řekl ředitel Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně Vlastimil Vajdák.

Ředitel nemocnice, která očkovací centrum provozuje, sdělil, že původně bylo nachystaných 200 dávek vakcíny Johnson & Johnson. „Ale zájem je velký, takže se chystají další,“ informoval Vlastimil Vajdák. Zájem o jednodávkovou vakcínu je podle něj logicky větší vzhledem k následnému komfortnějšímu cestování.

Otevření centra se účasnili členové vlády, mezi nimi premiér Andrej Babiš. „Velký zájem nás těší. V neděli pravděpodobně dosáhneme limitu deseti milionů proočkovaných vakcín v Česku. V tuto chvíli je to 61,5 procenta dospělé populace. Vnímám velký zájem o očkování dětí, ale na to jsou potřeba speciální centry s pediatry,“ uvedl ministerský předseda.

„Chceme, aby měli lidé očkování pod nosem, mohli si zajít na nákup a rovnou pro vakcínu. Je potřeba nabídnout lidem v tomto směru maximální podporu,“ doplnil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Podpořit chce také mobilní očkovací týmy, které budou jezdit za lidmi i do menších měst a vesnic. „Není možné, aby byla centra dostupná jen v těch největších městech. Podle našich údajů je například v příhraničí proočkovanost menší,“ podotkl Vojtěch.

Na výběr mají lidé v brněnském centru také dvoudávkový přípravek od firmy Pfizer/BioNTech. Místo s kapacitou 800 lidí denně bude otevřené každý den od 10:00 do 20:00.

Mluvčí nemocnice Dana Lipovská uvedla, že se objevili i samoplátci, kteří chtěli platit hotově. To ale nelze, platba je možná pouze kartou. „Očkování je možné pro lidi nad 16 let, nikoliv pro mladší,“ zdůraznila Lipovská.

Očkování v brněnské Olympii přijeli zkontrolovat členové vlády.

„Vakcínu musíme dát lidem pod nos“

Nové očkovací centrum bez registrace se ve středu otevřelo v Ostravě, zájemci mohou přijít do obchodního komplexu Forum Nová Karolina. Centrum s kapacitou až 800 lidí denně bude otevřené vždy od 08:00 do 19:00. Lidem se bude podávat jednodávková vakcína od společnosti Johnson & Johnson. Očkovací místo bude provozovat Fakultní nemocnice Ostrava.

Otevírají se další očkovací centra. Brněnské nabídne dvě vakcíny, říká mluvčí

V centru je pět očkovacích boxů, pracovat v něm bude 13 lidí na směně, většinou zdravotníků. Informovala o tom Iva Piskalová z Fakultní nemocnice Ostrava.

I zde se otevření zúčastnil premiér Andrej Babiš s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem. „Přibližujeme očkování občanům do míst, kam běžně chodí,“ napsal šéf resortu zdravotnictví na Twitteru. „Vakcínu musíme lidem nabídnout až pod nos, jít za nimi co nejblíž,“ doplnil ho předseda vlády.

Ještě před otevřením se před centrem vytvořila fronta několika desítek lidí. „Přišla jsem sem, protože se nemůžu dovolat naší zdravotní sestře a skončila mi moje lékařka. Přes centrální systém se mi to zdá zdržování, a když mám volno, tak jdu radši sem. Určitě jsem ráda, že ta možnost je,“  řekla jedna ze zájemkyň o očkování Věra Kolajová.

„Měla jsem covid dvakrát a doteď se z toho nemůžu vzpamatovat, takže já mám strach. Myslím, že opatření by se měla dodržovat, ale jedni a ti samí na to pořád kašlou. Čekala jsem, že zájem o očkování bude, takže jsem s řadou počítala. Že musím chvíli postát ve frontě, mi nevadí,“ dodala.

Ve Zlíně nabízí Pfizer i Johnson&Johnson

Ráno se spustilo očkování také ve zlínské PSG aréně. Zařízení využívá vakcínu Comirnaty od firem Pfizer/BioNTech a vakcínu Janssen od společnosti Johnson & Johnson. Druhá z nich je jednodávková. Vhodnost vybrané vakcíny před očkováním musejí lidé konzultovat s lékařem.

„Je to kvůli možné kontraindikaci. Ne pro každého jsou vhodné všechny vakcíny, z toho důvodu je tady lékař,“ řekl krajský koordinátor očkování Jiří Lučan.

Zájem je zhruba stejný o oba druhy vakcín. Očkování bez registrace zde vyhledávají lidé napříč věkovými skupinami. Fronta se netvořila, celý proces trvá jen několik minut.

PŘEHLEDNĚ: Po Praze spustí místa pro očkování bez objednání další tři kraje

Pro vakcínu Janssen přišel například Vojtěch ze Zlína. „Nemusím se registrovat a nemusím jít znova, takže určitě pro mě jednodávková vakcína je lepší. Rozhodl jsem se z toho důvodu, že chci vycestovat do zahraničí. A jelikož se restrikce a tady ty věci neustále mění, tak jsem se radši rozhodl, že se naočkuji,“ uvedl.

Krátce před ním dostal vakcínu bez registrace František z Lipiny, místní části Valašských Klobouk na Zlínsku. „Jel jsem se synem na oční vyšetření a v úterý jsem si na internetu přečetl, že se tady otvírá ve Zlíně místo pro neregistrované. Nechtělo se mi dlouho někde na internetu registrovat,“ řekl František, který měl zájem o vakcínu od firem Pfizer/BioNTech.

Pro zájemce o očkování bez registrace je v PSG aréně vyčleněno jedno pracoviště. S organizací pomáhají koordinátorky. Očkovat bez registrace se bude ve Zlíně v čase od 8:00 do 16:00. Lidé dostanou vakcínu i v případě pozdějšího příchodu, ale musejí počítat s tím, že přednost dostanou registrovaní.

Bez předchozí rezervace se lidé budou moci očkovat například i ve zdravotním středisku v Luhačovicích na Zlínsku a v Uherském Hradišti ve společnosti Medical Plus. Nově se otevře očkovací centrum bez registrace také v Jaroměři na Náchodsku v Královéhradeckém kraji.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

V Baltimoru obří loď zbořila dálniční most. Selhal motor, kolos byl neovladatelný

26. března 2024  8:17,  aktualizováno  27.3 1:10

Aktualizujeme V Baltimoru na východním pobřeží Spojených států se v pondělí zřítil čtyřproudový silniční most, do...

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 62 lidí

22. března 2024  18:41,  aktualizováno  23.3

Přímý přenos Nejméně 62 mrtvých, včetně dětí, a 146 zraněných si vyžádal ozbrojený útok v koncertním centru na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

K útoku u Moskvy se hlásí Islámský stát, teroristé prchli v bílém renaultu

22. března 2024  22:04,  aktualizováno  23.3 7:01

K zodpovědnosti za útok v Krasnogorsku u Moskvy se na ruské sociální síti Telegram přihlásila...

ANALÝZA: Čtyři Tádžici svlékli Putina do naha. Ten musí něco udělat

25. března 2024

Premium Sotva týden poté, co si Putin zajistil páté prezidentské období, masakr v Moskvě rozbil moderní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

„Ukrajinci to nebyli.“ Islámský stát ukázal video z masakru u Moskvy

24. března 2024  14:47,  aktualizováno  17:17

Islámský stát (IS) prostřednictvím zpravodajské agentury Al-Amaq zveřejnil video z pátečního útoku...

V Tádžikistánu zadrželi devět lidí v souvislosti s teroristickým útokem v Moskvě

29. března 2024  13:32

Tádžické bezpečnostní složky tento týden zadržely devět lidí, kteří podle nich mají vazby na...

OBRAZEM: Přes deset ukřižovaných, další zbičovaní. Filipínci si připomněli smrt Ježíše

29. března 2024  13:11

Více než deset hluboce věřících lidí se na Filipínách nechalo přibít na kříž, aby na Velký pátek...

KOMENTÁŘ: Smrtelné hříchy strany lidové aneb proč je KDU-ČSL na dně

29. března 2024

Premium KDU-ČSL je nejvíce „nemocným mužem“ vládní koalice, její podpora zamrzla kolem dvou procent. Proč...

V Choťánkách na Nymbursku hořel rodinný dům, hasiči museli vynést tlakové lahve

29. března 2024  12:03

Škodu 1,5 milionu korun způsobil ve čtvrtek požár rodinného domu v Choťánkách na Nymbursku....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...