Oslavy republiky můžete zažít ve vlaku, pokusem o rekord i výstupem na Říp

  8:10
Sté výročí vzniku Československa se připomíná po celé zemi již od začátku letošního roku. Ovšem ty největší akce na oslavu svátku 28. října zažije republika během posledního říjnového víkendu. Slavit se bude mimo jiné v opeře, na Řípu, v muzeích či na trase historického vlaku.
Muzeum rekordů a kuriozit v Pelhřimově rozšířilo 23. října 2018 svoji expozici...

Muzeum rekordů a kuriozit v Pelhřimově rozšířilo 23. října 2018 svoji expozici o největší medaili. Zdobí ji motiv českého lva a T. G. Masaryka. (23. října 2018) | foto: ČTK

Tradičně největší velkolepé oslavy založení Československa zažije Praha. Akce se budou pořádat na Václavském, Jungmannově a Staroměstském náměstí, na Národní třídě nebo na Ovocném trhu.

V sobotu Prahu čekají hlavně koncerty a Pochod pro republiku, který bude doprovázen historickou scénou s prvním československým prezidentem T. G. Masarykem. Hudební vystoupení široké škály interpretů na Václavském náměstí večer přeruší unikátní videomapping na Národní muzeum pod názvem „Svědek dějin“. 

Podobný program připravil magistrát v sobotu i na Staroměstské náměstí. Mezi účinkujícími nebude chybět Lucie Bílá, Karel Gott, Marta Kubišová, Eva Pilarová, nebo Tomáš Klus.

Přesně v 19:18 hodin pak bude odpálen z hladiny řeky Vltavy mezi Čechovým a Štefánikovým mostem slavnostní ohňostroj „Společné století“.

Národní oslavy 100 let republiky v Praze

sobota 27. října

  • Jungmannovo náměstí - Art&Food festival
  • Staroměstské náměstí - 13:00–20:00 hudební program
  • Kampa - 12:15 Průvod pro republiku
  • Václavské náměstí - 13:30 slavnostní příchod Průvodu pro republiku

neděle 28. října

  • Národní třída - videomapping na fasádu Národního divadla (18:00, 20:30, 22:30)
  • Staroměstské náměstí - 14:00–18:30 hudební program
  • Dvořákovo nábřeží - 19:18 ohňostroj

Kompletní program na webu spolecnestoleti.cz

S oslavami budou spojeny i uzavírky mnoha komunikací po celém hlavním městě. O veškerých změnách a úpravách se můžete dočíst zde.V rámci obou dní vystoupí na akcích přední české a slovenské osobnosti, které zhodnotí odkaz uplynulých 100 let.

V Pelhřimově se bude slavit pokusem o rekord

Pelhřimovské Muzeum rekordů a kuriozit plánuje na 28. října vytvořit rekord v největším počtu vyvěšených českých vlajek. Do rekordu se mohou zapojit lidé po celé republice na webu nejvicevlajek.cz

Pelhřimovská Agentura Dobrý den představila v rámci oslav 100. výročí vzniku...

Při oslavách bude také znovu k vidění největší česká vlajka, jejíž strany jsou dlouhé 18 a 12 metrů. Také bude vystavena zvětšená verze čepice, tzv. brigadýrky, kterou s oblibou nosil prezident T. G. Masaryk. 

Město Pardubice nabízí občanům zážitkový projekt nazvaný Zažijte to znovu! Ten přináší interaktivní zážitek, kde si lze vyzkoušet například jak vypadala výuka v tehdejší obecné škole. Také lze navštívit napodobeninu prvorepublikové kavárny, kde se podávají některé z oblíbených moučníků prezidenta Masaryka. 

Projekt také nabízí virtuální prohlídku míst, kde vznikalo Československo. Například pracovnu Aloise Rašína, v době kdy psal první zákon o vzniku republiky nebo salonek Obecního domu v Praze, kde byla republika vyhlášena. 

V Brně se v Sono Centru připravuje velký koncert hudebníků spojených právě s moravskou metropolí. Vystoupí zde mimo jiné folkový zpěvák Robert Křeštan a skupina Druhá Tráva. 

Také se zde pořádají komentované prohlídky výstavy Rok 1918 – co nám válka vzala a dala, která se věnuje první světové válce, vzniku Československa a událostem spojeným právě s Brnem. Proběhnou zde také živé obrazy spojené se vznikem republiky. 

V Ostravě podobně jako v jiných městech probíhají oslavy výročí republiky po celý rok a 28. října vyvrcholí. Na sobotu se připravuje dobové představení připomínající oznámení vzniku republiky v Ostravě s herci z místních divadel. Je také připraven příjezd a uvítání T. G. Masaryka připomínající jeho návštěvu v roce 1924.

Prvorepublikové písně zde zahraje ostravský big band a na Slezskoostravském hradě mohou návštěvníci nasát atmosféru vznikající republiky na tematických expozicích nebo při ochutnávce tradiční české, polské, německé a židovské kuchyně.

Příznivci turistiky pak mohou vystoupat na Říp, kde se bude konat při příležitosti oslav republiky koncert operních pěvkyň v rotundě sv. Jiří. Výstup na další pověstmi opředenou horu Blaník zase pořádají 28. řijna Sokolové.

V Přerově se mohou návštěvníci úplně poprvé podívat do protiatomového krytu v kině Hvězda. Budou se také promítat dokumentární i hrané filmy spojené s první republikou.

Slavnostní vlak potáhne „Šlechtična“

Ve středních Čechách se tradičně 28. října pořádá Den středočeského kraje a letos nemůže být spojený s ničím jiným než s oslavami vzniku republiky.

ČNB představila sběratelskou minci s nominální hodnotou 10 000 Kč

České dráhy připravily výlet parním vlakem, který je složený ze salónních vozů, které tvořily soupravu prezidentských vlaků. Vlak vedený lokomotivou „Šlechtičnou“ pojede z Prahy přes Beroun na Křivoklát. Na hradě je připravený program, který má připomenout atmosféru z doby vznikající republiky v dobových kostýmech.

Cestující na Křivoklátu mohou navštívit stálou expozici ke 100 letům československých legií nazvanou Cesta legionáře nebo tematickou výstavu Můj stát, která návštěvníky provede českými státními symboly. K vidění budou také meziválečné automobily nebo motocykly. Na konci trasy bude Masarykův salónní vůz odstaven u místního železničního muzea a návštěvníci si ho budou moci prohlédnout.

Věnováno Masarykovi

  •  V Berouně v den výročí republiky pojmenují po Masarykovi most přes Berounku.
  • Muzeum rekordů a kuriozit v Pelhřimově rozšířilo svoji expozici o největší medaili. Zdobí ji motiv českého lva a T. G. Masaryka, váží téměř 13 kg, v průměru měří 62,5 centimetru. Její přední stranu zdobí silueta Československa z roku 1918, český lev a monogramy mužů, kteří stáli u zrodu republiky.
  • Město Hořice na Jičínsku má hotový projekt pro získání stavebního povolení na dostavbu Masarykovy věže samostatnosti. Věž samostatnosti se na Hořickém chlumu nad Hořicemi začala stavět 10. července 1926. Do roku 1938 byla věž postavena do výšky 25 metrů, pak stavba skončila. Nyní by měla být věž podle původního projektu architekta Františka Blažka dostavěna do dříve plánované výšky 40 metrů.

V Plzni lze navštívit stejně jako každý rok většinu muzeí, galerií i například městskou zoo za symbolických 28 korun. Pro celý Plzeňský kraj byl vytvořen projekt nazvaný „Kde domov můj“. V Plzni bude k vidění například originál rukopisu hry Fidlovačka aneb Žádný hněv a žádná rvačka z roku 1834, ze které pochází text, který se stal naší hymnou.  

Také se bude hrát opera Bedřicha Smetany Libuše v novém nastudování v Divadle J. K. Tyla. Oslavy zde mají i duchovní rozměr. V neděli dopoledne se bude konat společná modlitba za republiku a také vysazení symbolické lípy. 

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

V Baltimoru obří loď zbořila dálniční most. Selhal motor, kolos byl neovladatelný

26. března 2024  8:17,  aktualizováno  27.3 1:10

Aktualizujeme V Baltimoru na východním pobřeží Spojených států se v pondělí zřítil čtyřproudový silniční most, do...

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 62 lidí

22. března 2024  18:41,  aktualizováno  23.3

Přímý přenos Nejméně 62 mrtvých, včetně dětí, a 146 zraněných si vyžádal ozbrojený útok v koncertním centru na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V Agrofertu kontrolují kalhotky, zda tam zaměstnankyně nemají řízek, řekl Babiš

20. března 2024  17:05

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš na tiskové konferenci popřel, že by v holdingu Agrofert byli...

K útoku u Moskvy se hlásí Islámský stát, teroristé prchli v bílém renaultu

22. března 2024  22:04,  aktualizováno  23.3 7:01

K zodpovědnosti za útok v Krasnogorsku u Moskvy se na ruské sociální síti Telegram přihlásila...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

„Ukrajinci to nebyli.“ Islámský stát ukázal video z masakru u Moskvy

24. března 2024  14:47,  aktualizováno  17:17

Islámský stát (IS) prostřednictvím zpravodajské agentury Al-Amaq zveřejnil video z pátečního útoku...

Česká muniční iniciativa je mistrovskou ukázkou psychologické operace, chválí Ukrajinci

28. března 2024  8:38

Podle ukrajinské agentury Unian je české shánění munice pro Ukrajinu mistrovskou ukázkou...

Na Česko nebo Pobaltí nezaútočíme, řekl Putin. Zaměří se na F-16 na Ukrajině

28. března 2024  7:38,  aktualizováno  8:26

Diktátor Vladimir Putin řekl na setkání s vojenskými piloty ve Tveru, že Rusko nemá zájem o...

Postřílím vás, řval na lidi ozbrojený opilec v Chebu. Zadržela ho policie

28. března 2024  8:26

Na náměstí v Chebu se ve středu odpoledne pohyboval opilý muž se zbraní a vyhrožoval lidem, že je...

Případné změny v návrhu důchodové reformy by Jurečka dělal až v parlamentu

28. března 2024  5:55,  aktualizováno  8:20

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka z KDU-ČSL počítá s tím, že jeho návrh důchodové...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...