Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Martin Stolař, MAFRA

Zaměstnankyně domu pro seniory kradly jídlo klientů, už jsou bez práce

  • 54
Ředitelka Domova důchodců v Dobré Vodě na Českobudějovicku vyhodila na hodinu čtyři pracovnice, které kradly seniorům jídlo. Při nečekané kontrole se ukázalo, že si domů v taškách odnášely mléko, pečivo, šunku a saláty. O případ se zajímá i policie.

K ředitelce domova důchodců Janě Zadražilové dorazily první signály o krádežích anonymně. "Dostala jsem několik anonymů a stěžovali si mi i někteří klienti. Protože něco takového nehodlám tolerovat, nařídila jsem neočekávaně kontrolu všech jednadvaceti zaměstnanců, kteří odcházeli po směně domů," uvedla pro iDNES.cz Zadražilová.

Výsledek kontroly byl víc než překvapivý. Čtyři pracovnice zařízení si domů odnášely v taškách mléko, pečivo, šunku a saláty. "Jedná se o tři ošetřovatelky a jednu zdravotní sestru. Všechny jsem okamžitě propustila pro hrubé porušení pracovní kázně," řekla Zadražilová.

Je ale možné, že nepoctivců bylo víc. V parku u domova důchodců se ještě týž den našly další tašky s potravinami. Zaměstnanci se tak zřejmě stihli varovat mezi sebou a někteří se kradeného jídla zbavili.

O tomto podezření ale nechce Zadražilová spekulovat a v kontrolách chce určitě pokračovat. "Usvědčili jsme pouze zmíněné čtyři pracovnice. Byla bych velmi nerada, kdyby se tato nepříjemnost dotkla poctivých zaměstnanců domova důchodců. Jsou tu ještě další desítky lidí, kteří s tím nemají nic společného. Pracují velmi dobře a snaží se, aby péče o naše klienty byla co nejkvalitnější," podotkla Zadražilová. 

Policie už v domově důchodců vyšetřuje krádeže peněz

Ona sama případ policii neohlásila. Je přesvědčena o tom, že okamžitá ztráta zaměstnání je pro hříšnice dostatečným trestem.

"Věc by se stejně zřejmě řešila jen jako přestupek vzhledem k výši způsobené škody, která při přepočtu na jednotlivé osoby nepřesáhne pět tisíc korun," sdělila Zadražilová.

Strážci zákona se případem přesto budou zabývat. Chystají se prověřit informace, které se objevily v médiích. 

Podle mluvčí českobudějovické policie Reginy Tupé kriminalisté v domě pro seniory prověřují i krádeže peněz, které se ztratily klientům zařízení. "Jedná se o pět případů, kdy seniorům někdo ukradl celkem 1 800 korun v hotovosti," uvedla Tupá s tím, že šetření v této věci ještě není skončeno. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video