Nad akcí Pražská výzva pro Irák převzal záštitu Lubomír Zaorálek.

Nad akcí Pražská výzva pro Irák převzal záštitu Lubomír Zaorálek. | foto: Dan Materna, MF DNES

Organizátoři konference o Iráku kritizují Českou televizi

  • 42
Pořadatelé akce Pražská výzva pro Irák podali trestní oznámení na redaktora České televize Martina Ruska pro šíření poplašné zprávy, že konference s sebou nese bezpečnostní rizika pro ČR.

Podle organizátorů použil Rusek v reportáži o konferenci, která proběhne 9. a 10. prosince, chybné informace.

"Jednalo se o následující sdělení: organizátoři na konferenci pozvali stoupence bývalého diktátorského režimu Saddáma Hussaina. Na podporu těchto tvrzení byla uvedena tři konkrétní jména. Od těchto takzvaných fakt se ostře distancujeme,“ stojí v oficiálním prohlášení.

"Dále redaktor Rusek ve své reportáži představil divákům nám zcela neznámou osobu a poskytl jí prostor k vyslovení informace, že konferenci financuje z Jordánska dcera Saddáma Hussaina,“ ohrazují se pořadatelé s tím, že všechny výdaje si hradí účastníci akce sami.

Česká televize je připravena v případě pochybení věc uvést na pravou míru. "Snažíme se o maximální korektnost. Prověříme to," řekl ČTK mluvčí televize Martin Krafl.

Organizátoři Pražské výzvy pro Irák zaslali stížnost také Radě České televize a mediální komisi sněmovny.

O akci se začalo mluvit v pátek, když se ukázalo, že významný sociální demokrat Lubomír Zaorálek podporuje uspořádání sporné konference o Iráku na půdě Sněmovny. Zástupci ODS tvrdí, že taková akce znamená pro zemi riziko, Zaorálek se brání, že zatím nemá seznam hostů. - více zde


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video