Na opravu zchátralého Mašínova statku se vybral první milion.

Na opravu zchátralého Mašínova statku se vybral první milion. | foto:  Petr Topič, MAFRA

Na vznik Mašínova památníku z chátrajícího statku se vybral první milion

  • 272
Památník Mašínů má ze zdevastovaného statku v Lošanech vzniknout jen z peněz dárců. Na kontě už má spolek Mašínův statek první milion. K rekonstrukci statku, který se rodině teď vrátil zpět, je ale potřeba asi třicet milionů. Na rodném statku protinacistického odboráře Josefa Mašína má vzniknout muzeum a vzdělávací centrum.

Členové spolku Mašínův statek v posledních dnech nervózně sledovali pohyb na svém bankovním účtu. K prvnímu vybranému milionu na záchranu statku se dostali ve čtvrtek ráno.

„Je to skvělé, že se nám podařilo vybrat už tolik peněz, doufám že se nám podaří vybrat i zbytek potřebné sumy na vznik památníku,“ řekl historik Petr Blažek, místopředseda spolku Mašínův statek – památník tří odbojů.

Před necelým měsícem spolek vyhlásil sbírku, která má zajistit důstojné využití statku ve středočeských Lošanech, místa, odkud pochází rodina generála Josefa Mašína. 

Cílem je získat celkem 30 milionů korun a vybudovat ze statku Památník tří odbojů a vzdělávací centrum. Práce na vytvoření památníku by mohly začít v příštím roce.Sumy na účet přicházejí od dárců většinou po tisícovkách a s povzbuzujícími vzkazy, případně poděkováním.

Věří, že se všechny peníze podaří sehnat jen od dárců. Jednou z největších částek přispěla Zdena Mašínová. Právě její rodina o statek na počátku 50. let přišla.

Navrácená ruina

Zatímco nacisté rodině hrdiny odboje Josefa Mašína statek nesebrali, jeho dětem ho zabavil komunistický totalitní režim. Zdeně Mašínové se podařilo zdevastovaný areál získat zpět až loni po téměř třiceti letech od revoluce.

Z chátrajícího statku památník. Dům Mašínových připomene hrdiny odboje

Rodný statek svého otce v Lošanech se rozhodla spolu se spolkem přetvořit na veřejně přístupný Památník tří odbojů a jeho prostřednictvím uchovat památku a odkaz Mašína a jeho rodiny.

V jedné z budov má být malé muzeum, nebudou chybět výstavní prostory či byt pro správce.

„Samotný rodný dům by připomínalo jakési torzo z obvodových zdí a jedna moruše uvnitř,“ uvedla Zdena Mašínová.

Zatímco samotný památník vyjde na 10 milionů korun, dvojnásobek bude stát navíc zbylá část statku, která se promění na vzdělávací centrum.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue