Prázdný jednací sál zastupitelstva Karlovarského kraje.

Prázdný jednací sál zastupitelstva Karlovarského kraje. | foto: Martin Stolař, MAFRA

Opozice v Karlovarském kraji navrhla vytvoření nové koalice bez KSČM

  • 25
Sociální demokraté v Karlovarském kraji mají velkou příležitost vyšachovat komunisty z krajské vlády. Opoziční pravicové strany se poprvé od loňských voleb sjednotily a poslaly šéfovi ČSSD Jakubu Pánikovi nabídku na sestavení nové krajské vlády. Bez KSČM.

Občanští demokraté spolu s TOP 09 přišli s jedinou podmínkou pro vstup do krajské vlády. Žádná strana nesmí mít v devítičlenné radě nadpoloviční většinu.

Hnutí nezávislých však trvá na dalších dvou podmínkách. A aspoň ta první je pro ČSSD nepřijatelná. Za prvé hejtman nemůže být zároveň poslancem, ovšem hejtman Novotný jím je. Za druhé nejméně dva členové rady nesmí být zaměstnáni na plný úvazek.

Pro a proti

Koalice ČSSD, ODS, TOP 09

Pro: Ustaly by protesty studentů a učitelů proti KSČM. Nikdo před volbami netušil, že na předních místech za komunisty kandiduje bývalý politruk Pohraniční stráže (V. Sloup) nebo exmanažerka Provident financial (B. Hajská). Koalici s ODS už si ČSSD vyzkoušela v letech 2000-2008, v jejich programech nejsou příliš velké rozdíly.

Proti: Pravicové strany se před volbami do ČSSD ostře navážely a sociální demokraté nezapomínají. Ve velké koalici by to zřejmě drhlo. ČSSD s komunisty, i přes drobné roztržky, vychází velmi dobře a je přesvědčena, že voliči si přáli levicovou krajskou vládu. KSČM by jako vítěz voleb zůstala stát stranou.

Hnutí nezávislých ale nechce být překážkou. Slíbilo, že nekomunistickou krajskou vládu podpoří svými hlasy "zvenčí", aniž by do ní aktivně vstoupilo. Totéž nabízí i poslední opoziční strana - Alternativa.

"Vnímám silně protesty učitelů a studentů proti účasti KSČM v krajské vládě," vysvětlil šéf klubu zastupitelů ODS Petr Šindelář, proč občanští demokraté změnili názor a jsou ochotni s ČSSD spolupracovat.

"Věřím, že lídři demokratických stran tuto šanci nepromarní. Jsme ochotni podpořit jakýkoliv demokratický koaliční model. Zejména ten nejaktuálněji dosažitelný - ČSSD, ODS, TOP 09," poznamenal lídr Alternativy Jiří Kotek.

Už třikrát své kolegy vyzýval, aby se k podání ruky sociálním demokratům odhodlali (více o poslední výzvě čtěte zde).

Jenže ČSSD se k nabídce staví rezervovaně. Návrh sice příští týden projedná v krajském výkonném výboru, ale zdejší předseda ČSSD Jakub Pánik je spíš skeptický. Nevidí důvod, proč měnit platnou koaliční smlouvu s KSČM.

"Vycházíme z toho, že naši voliči si přejí levicovou krajskou vládu. Byli bychom nevěrohodným partnerem, kdybychom se rozhodovali podle toho, jak zrovna fouká vítr," řekl Pánik.

ČSSD čeká, zda komunisté vymění Sloupa v čele školství

ČSSD by podle Pánika uvažovala o nové krajské vládě s pravicovými stranami jen tehdy, pokud by komunisté nezvládli přesunout bývalého politruka Pohraniční stráže Václava Sloupa ze školství na jinou pozici. To je zrovna aktuální potíž komunistů a zároveň požadavek sociálních demokratů.

"Jednání o nové koalici není na pořadu dne. Jen kdyby se KSČM neuměla vyrovnat s problémem, který má," poznamenal ještě Pánik. Naznačil, že nabídka opozice zavání hrou na city veřejnosti, která si má myslet, že pravicové strany jsou vstřícné.

Komunistům se nechce přesouvat Václava Sloupa na jiný resort, ale nic jiného jim nezbude. "Zvažujeme všechny varianty. I obměnu uvnitř našeho klubu," potvrdil lídr KSČM Jaroslav Borka.

Zároveň je přesvědčen, že Sloup má na to, aby byl dobrým náměstkem hejtmana pro školství. "Tlak veřejnosti na výměnu je ale velký. Učitelé se znalostí věci rozhodují, kdo má a nemá funkci zastávat," dodal Borka ironicky.

S požadavkem na odchod Václava Sloupa z resortu školství přišel minulý týden hejtman Josef Novotný (ČSSD) (více čtěte zde).

V úterý řekl jeden z důvodů, proč šéf středních škol není schopen bez potíží funkci vykonávat. "Pan Sloup mě požádal, abych ho zastoupil na vyhlašování oceněných učitelů. A to když jedna z učitelek řekla, že vyznamenání od pana Sloupa nepřevezme," uvedl Novotný (více čtěte zde).

Klid není ani uvnitř samotné KSČM. Volební lídr Borka a krajský předseda Josef Murčo se neshodnou, kdo má za stranu mluvit s novináři. V pondělí přehazoval odpovědnost jeden na druhého. "Ať tedy pan Murčo přestane dělat předsedu krajského výboru. To je ostuda," prohlásil Borka.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video