Náhrada škody za ušlý zisk by stála biliony, ohrozila by stát, hájí se vláda

  • 2978
Při vydávání restriktivních opatření, aby zabránila šíření koronaviru, se vláda opřela o zákon o ochraně veřejného zdraví, protože jde o pandemii. Navíc by stát neměl dost peněz, aby hradil firmám škody. "Náhrada škody za ušlý zisk, s tím se nedá počítat, protože by to byly biliony a ohrozilo by to fungování státu," řekla ministryně financí Alena Schillerová.

Opozice před jednáním vlády vyzvala premiéra Andreje Babiše, aby jí dal vysvětlení, proč se vláda při prodloužení a rozšíření omezení volného pohybu osob opřela místo krizového zákona o zákon o ochraně veřejného zdraví, čímž podle některých právníků lidé a firmy přišli o možnost žádat o odškodnění.

Koronavirus v Česku

Vláda kličkou, doufám že ne podrazem, způsobila, že podnikatelé postižení krizí nebudou mít možnost žádat odškodnění. Je to mimořádně závažné. Od premiéra budu chtít slyšet, zda šlo o omyl, nebo to byl úmysl a hlavně, jak situaci napraví,“ uvedl před jednáním s předsedou vlády šéf ODS Petr Fiala.

Vláda se hájí. že změnila právní základ pro vydávání svých opatření, protože podle zdravotnického zákona to je možné i po skončení nouzového stavu, který v Česku platí od 12. března na 30 dnů.

ODS žádá pád Schillerové

Za nepřijatelné označila vyjádření vicepremiérky Aleny Schillerové opoziční ODS. „Odmítám skandální výroky a výmluvy ministryně Schillerové, měla by okamžitě odejít. Vláda nesmí hledat cesty, jak se vyhýbat odškodnění podnikatelů postižených koronavirovou krizí“ uvedl první místopředseda ODS Zbyněk Stanjura.

Na tiskovou konferenci po jednání vlády premiér nepřišel, vládní pozici hájila vicepremiérka Schillerová. „Náhrada škody podle krizového zákona je, když někomu zaberete majetek. Já se opírám o stanovisko ministerstva vnitra,“ řekla vicepremiérka. „Budeme pomáhat, dáme to toho desítky miliard, nenecháme nikoho padnout,“ slíbila Schillerová.

Rozhodnutí kabinetu se nelíbí kromě ODS i dalším opozičním stranám. Pokud vláda bude chtít hodit firmy a živnostníky z nejvíce zasažených oborů přes palubu, budu iniciovat svolání mimořádného jednání Sněmovny,“ uvedl předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. 

Advokát Daniel Zinrák, kterého ve středu citoval server iROZHLAS.cz, upozornil, že zákon o ochraně veřejného zdraví žádnou náhradu škody nepředpokládá, na rozdíl od krizového zákona. „Musel to napsat špičkový právník, který v tom umí chodit,“ řekl Zinrák, který se specializuje na náhradu škod.

„Velkým problémem bude pro poškozené prokázat kauzalitu. Co přesně je způsobeno krizovými opatřeními a co je způsobeno samotnou epidemií, která je vyšší mocí, za niž neodpovídá nikdo a riziko nese každý sám? Jinými slovy, kolik lidí by chodilo do hospod, kdyby je vláda nezavřela, a měli bychom tu ještě více nemocných a lidé by se báli? To je prakticky nemožné prokázat a důkazní břemeno kauzality nese ze sta procent žalobce. Vláda může a bude přirozeně tvrdit, že krizovými opatřeními naopak předešla ještě větším škodám. A může mít pravdu,“ sdělil iDNES.cz právník František Korbel, právník z advokátní kanceláře HAVEL & PARTNERS s.r.o.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video