Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Operace Olovo měla znemožnit Buzkovou

Lidé z bezprostředního okolí premiéra Miloše Zemana vypracovali písemný dokument, jak znemožnit nejpopulárnější političku Petru Buzkovou. Text s pracovním názvem operace Olovo (olovo má značku Pb, tedy stejná písmena jako iniciály Petry Buzkové) analyzuje slabé stránky místopředsedkyně Poslanecké sněmovny, a dokonce uvádí několik konkrétních kroků, jak Zemanovu oponentku na veřejnosti zdiskreditovat. Je vytištěn na deseti stránkách, v záhlaví je uvedeno Důvěrné!.

Dokument je rozdělen na tři zvýrazněné kapitoly (Základní informace o Buzkové, Charakteristika problému vyvolaného Buzkovou, Návrh opatření), z nichž každá má několik bodů.

V poslední, třetí kapitole návrh opatření, která měla být spuštěna po dubnovém zasedání ústředního výboru ČSSD - autoři uvádějí, že proti Buzkové hodlají využít i její tříletou dceru Annu.

"Dát podnět k šetření ve věci týrání svěřené osoby, využít k tomu i příslušných institucí a zařízení (Kruh bezpečí, dětský lékař, policie v místě bydliště).

Vytvořit a následně medializovat skutečnost, že dcera PB je odložené, bité a týrané dítě," stojí ve zprávě v kolonce 3.3 jako zvláštní opatření.

MF DNES dokument získala v minulých dnech od jednoho ze spolupracovníků předsedy vlády.

Potvrdil, že analýza o Buzkové vznikla koncem února na Úřadu vlády přímo v týmu Zemanových poradců řízených Miroslavem Šloufem. Osoba, která analýzu MF DNES doručila, jednoznačně uvedla, že zpráva byla stažena na disketu z počítače jednoho z poradců. Jeho jméno má redakce k dispozici, on sám však autorství textu popřel. "Já jsem nic takového nepsal a s vámi já se bavit nebudu. Na shledanou," řekl včera do telefonu.

Rovněž šéf poradců Miroslav Šlouf odmítl, že by o dokumentu věděl. "Nic takového jsem nečetl, o ničem takovém nevím," uvedl Šlouf. Tvrdí, že musí jít o podvrh a provokaci.
Varianta, že by si zničující text vymyslela sama Buzková nebo si jej objednala, není pravděpodobná.

V dokumentu se o ní uvádějí takové údaje, které by o sobě šířil jen politický sebevrah. Kromě "týrané dcerky" jde například i o náznaky její spolupráce s StB či údajnou prostituci před listopadem 1989.

Sama Petra Buzková se k analýze odmítla vyjádřit. "Nebudu to nijak komentovat," prohlásila včera Buzková.

V dokumentu operace Olovo je Buzková vylíčena jako nevzdělaná, vulgární, agresivní, líná osoba, která se neustále vymezuje vůči Miloši Zemanovi a je servilní k prezidentu Václavu Havlovi.

"I mezi svými příznivci má cejch nepříliš pracovité a aktivní, spíše líné osoby, jež působí hlavně zevnějškem, což vzhledem k proslulému šarmu ostatních členek ČSSD není nijak obtížné," charakterizuje Buzkovou autor zprávy.

Za údajně nejslabší místa místopředsedkyně sněmovny uvádějí toto (jde o doslovnou citaci): a) život PB v letech 1985 až 1989 (její údajná evidence jako kriminálně závadové osoby mravnostní složkou SNB); b) zahlazená lustrace StB - převedena do kategorie C, to jest nevědomý informátor, přesto je evidována pod krycím jménem Pavla, jak je obvyklé u kategorie agent; c) případné ohrožení parlamentní funkce PB a s ní spojeného pozlátka společenského zvýhodnění (u této osoby nejde ani tak o peníze, jako o okázalou vnější stránku věci).

Autoři zprávy plánovali zveřejnění všech diskreditujících údajů v médiích, využít k tomu chtěli i fingovaných dopisů od neexistujících občanů ("Zajistit zpracování a odeslání dopisů občanů do sdělovacích prostředků, do obou komor Parlamentu, do kanceláře prezidenta republiky a do Lidového domu.").

Dalším jejich cílem bylo vystrnadit Buzkovou ze sdělovacích prostředků, hlavně z televize.
V této pasáži je zpráva poměrně nekonkrétní. Naznačuje, že odpůrci Buzkové mají vliv na média a dokážou je přesvědčit prostřednictvím blíže neurčených "kontaktních osob".

KOMU A PROČ VADÍ BUZKOVÁ?
Proč vadí Buzková natolik, že ji chce někdo zlikvidovat? Motivem nemusí být jen její oponentura Miloši Zemanovi a nesouhlas s dodatkem k opoziční smlouvě, ale i její trvale vyhrocené vztahy se senátním kandidátem, bývalým komunistickým funkcionářem Miroslavem Šloufem.

Buzková opakovaně šéfa premiérových poradců tvrdě napadla. "On patří k lidem, kteří se ve vysoké nomenklatuře minulého režimu naučili určitým způsobům, a tyto způsoby nyní bohužel přinesl i do dnešní sociální demokracie... On se svého postavení domohl uplatněním vlivu na předsedu strany, jehož prostřednictvím se nadále snaží ovlivňovat dění v ČSSD," prohlásila Buzková v rozhovoru pro deník Právo.

Šlouf ji na stránkách téhož listu rovněž nešetřil: "Petra Buzková je člověk, který je trvale zaměřen trošku jinak. Ona má také svoji minulost v normalizaci, o tom nechci hovořit, protože to není mým zvykem. Nikdy o tom hovořit nebudu, než se k tomu přihlásí ona sama. Ale na její práci ve straně mám svůj názor. Jen málokdo tak mnoho mluví a tak málo pracuje jako ona."

OPERACE OLOVO: ODVRÁTIT SPIKNUTÍ
Ačkoli operace Olovo je namířena především proti Petře Buzkové, zpráva o operaci ukazuje, že nejde jen o ni. "Je pouze nástrojem v zahájené politické hře. Lze se důvodně domnívat, že jde o protizemanovské spiknutí... Motivací politické hry je zajistit pojistku k dodržení avizovaného termínu odchodu Miloše Zemana z funkce, připravit PB jako kandidáta pro roli korunního prince na příštím sjezdu ČSSD, s předstihem vytvořit bázi pro převzetí ČSSD po jejím sjezdu," stojí v dokumentu.

Politickou hru proti premiérovi podle operace Olovo rozehrál poradce Buzkové Martin Profant a bývalý Zemanův poradce Otto Novotný. "Zřejmě za podpory a v zájmu Petra Kučery, Jiřího Paroubka a někdejšího předsedy Horáka." Jde vesměs o politiky ČSSD, kteří jsou stejně jako Buzková Zemanovými oponenty. Jejich vliv ve straně je na rozdíl od postavení Buzkové minimální.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Na jihozápadě Ruska se zřítil bombardér, piloti se katapultovali

19. dubna 2024  7:27,  aktualizováno  8:07

Ve Stavropolském kraji na jihozápadě Ruska se zřítil ruský strategický bombardér Tu-22M3, který se...

Ruské regiony ruší tradiční vojenské přehlídky. Bojí se ostřelování z Ukrajiny

19. dubna 2024  8:01

Přinejmenším pět ruských regionů se rozhodlo neuspořádat vojenské přehlídky na Den vítězství,...

Exploze v Íránu, podle Američanů zaútočil Izrael. Ten to nepotvrdil

19. dubna 2024  6:17,  aktualizováno  7:45

Ve středoíránské provincii Isfahán se v pátek ráno ozvaly exploze, podle íránských médií se jednalo...

Magnesia Litera 2024

19. dubna 2024  7:35

Anketa Magnesia Litera vyvrcholila 18. dubna předáním cen. Knihou roku se stal román Hella rusistky...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...