Prodleva operací očí může negativně ovlivnit i proces hojení. (19. březen 2021) | foto: iDNES.cz

Covid brání v plánovaných operacích. Průtahy mohou mít přitom vážný dopad

  • 88
Minulý rok se Tomáš Obůrka dozvěděl, že má šedý zákal. Na operaci obou očí si však musel kvůli epidemii covidu-19 počkat. Oční lékaři přitom varují, že s každým sebemenším odkladem se protahuje doba operace i následný proces hojení. Zdravotní péči často také odkládají sami pacienti ze strachu z nákazy.

„Vzhledem k první vlně pandemie mi zákrok byl odložen až na konec června, respektive začátek července,“ uvedl Tomáš Obůrka.

I přes veškeré průtahy se nakonec operace zdařila. Pan Obůrka si proto chtěl nechat operovat i druhé oko. Ovšem opět mu v cestě stála epidemie covid-19, tentokrát však už její druhá vlna. Operace musela být proto znovu odložena, a to i navzdory tomu, že se jeho levé oko neustále zhoršovalo. 

„Věděl jsem, že musím za každou cenu najít nějakou alternativu,“ konstatoval. Pomocnou ruku mu nakonec podali zdravotníci z malé brněnské kliniky.

„S každým zbytečným měsícem navíc dochází ke ztvrdnutí čočky a to následně prodlouží i čas operace, což může vést k většímu pohmoždění oční rohovky,“ uvedla oční lékařka Eva Jerhotová z pražské kliniky Neovize. Odklady operací pak podle ní prodlouží i proces hojení.

Podobná zdravotnická zařízení přitom splňují vysoké hygienické požadavky i všechna opatření proti šíření nákazy. „Každému pacientu, který stráví na naší klinice déle než deset minut, je nabídnut antigenní test zdarma,“ dodala Jerhotová.

Tomáš se lepšího zraku nakonec dočkal, byť s roční prodlevou. Stále však hodně lidí, převážně seniorů, návštěvu lékaře kvůli obavám z nákazy odkládá. Podle psychologa Petra Šusty mnoho z nich řeší dilema, zda jít k lékaři a vyřešit svůj zdravotní problém, nebo se vyhnout riziku nakažení.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video