Reportáž skončila 18. 11. 2021 13:54

Státní svátek 17. listopadu 2021

22:36

Poslední interpret na Koncertu pro budoucnost, který se odehrál na Václavském náměstí, okolo 22. hodiny dohrál. Dnešní on-line přenos oslav 17. listopadu končí, děkujeme za pozornost.

22:16

Ceny Paměti národa, kterými společnost Post Bellum oceňuje pamětníky zlomových momentů 20. století, dnes v Národním divadle dostaly čtyři osobnosti. Jsou jimi Jarmila Stibicová, Lívia Herzová, Jiří Lukšíček a František Vaczula.

20:52
  • Česko si připomíná 32 let od sametové revoluce. Národní třída v Praze. (17....

Stovky lidí přišly zapálit svíčku na Národní třídu.

19:35

Václav Havel opět pomluvil na Václavském náměstí, ve formě hologramu. Organizátoři Koncertu pro budoucnost představili video s jeho podobou a řečí, které dali dohromady díky vyspělým technologiím a imitátora. „Měli bychom pochopit, že náš osud je ovlivňován celkovým osudem lidstva,“ zaznělo z jeho úst.

18:14

Za výjimečný den, který ukázal, že nic není samozřejmého, označila 17. listopad místopředsedkyně ČSSD Jana Maláčová, jejíž strana letos vypadla ze Sněmovny. Předseda STAN Vít Rakušan označil letošní oslavy za unikátní, neboť se poprvé slaví bez KSČM v Parlamentu.

18:09

Václavské náměstí zaplnily tisíce lidí, kteří přišli na akci Koncert pro budoucnost. Před šestou hodinou vystoupila kapela Už jsme doma. Zpěvák připomněl, že ne všechny země se mohou těšit z demokracie a svobody.

17:57
17:43

Významné osobnosti české politiky a historie přišly odhalit bustu Václava Havla v Kavárně Slavie. Dagmar Havlová připomněla, že do kavárny bývalý prezident velmi rád chodil. Jeho podporovatelé předtím pronesli bustu centrem Prahy.

17:35

V Praze se rozzářila trikolórou na počest oslav Kramářova vila. Dále například i Petřínská rozhledna, Žižkovská televizní věž, Rudolfinum nebo Tančící dům. Další stavby se rozsvítí také v Brně, Ostravě, Olomouci, Zlíně a dalších městech.

17:11

Rádiovým éterem a v Praze a dalších městech z venkovních rozhlasů zazní v 17:11 hodin Modlitba pro Martu, kterou zazpívá Jana Kirschner. Po celém Česku se ve stejný čas také zbarví více než 40 významných budov do českých národních barev.

17:04

Tisíce lidí v Praze porušovaly opatření, akce byla podle úředníka v pořádku

přečíst článek
16:44

Na Václavském náměstí v Praze začal Koncert pro budoucnost, který připomene 10 let od úmrtí Václava Havla. Vystoupí desítky umělců a řečníků, mezi nimi také hudebník Glen Hansard.

16:38

Prezident Miloš Zeman nechal zaslat věnec k pamětní desce u Hlávkovy koleje.

16:33

Během demonstrace Otevřeme Česko - Chcípl PES policie upozorňovala účastníky na dodržování platných protiepidemických opatření. „Rozpustit shromáždění je v kompetenci pracovníka Magistrátu hl. m. Prahy, který je na místě. V tomto konkrétním případě tento pracovník neshledal důvod k rozpuštění shromáždění,“ uvedla policie na Twitteru.

16:04

Položením květin na Národní třídě dnes uctili pámatku poslanci z KDU-ČSL. „Letos je to zvláště symbolické. Výsledek voleb ukázal, že lidé chtějí změnu a jsou připraveni na nový začátek,“ uvedl na Twitteru Jurečka.

15:35

Na Václavském náměstí proběhla demonstrace proti pravicové vládě, kterou pořádala strana Levice. Její součástí byl protestní happening nazvaný 108 červených tlačítek. Organizátoři vyrobili pro každého z budoucích poslanců papírové tlačítko s osobním vzkazem, která jim příležitostně doručí.

15:30

Na témata skládkování odpadu, dopadu výroby palmového oleje na přírodu či kritiku dětské ústavní péče se letos zaměřili účastníci satirického karnevalového průvodu Sametové posvícení v Praze. Do průvodu se dnes zapojila asi stovka lidí.

15:20

Sílu nesmíte použít! Gorbačov v listopadu 1989 vyhrožoval KSČ tanky

přečíst článek
15:15

Lidé skanduji „svobodu“. „Braňte svoje děti,“ volají další řečníci. Roušky má nasazeno jen minimum z přítomných.

15:10

Šéfka Trikolory Zuzana Majerová Zahradníková přirovnala totalitu komunismu ke covidové totalitě. Dodala, že se nebála v roce 1989 a nebude se bát ani nyní.

Načíst další