Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

22:58

Vážené čtenářky, vážení čtenáři, děkujeme vám za pozornost při sledování událostí 30. výročí sametové revoluce. Online reportáž tímto končí.

22:52

Ceny Paměti národa, kterými obecně prospěšná společnost Post Bellum oceňuje účastníky zlomových momentů minulého století, letos putují většinou do sousedních postkomunistických zemí. 

Stříbrnou medaili se lvem získali v den výročí sametové revoluce maďarský politický vězeň László Regéczy-Nagy, lídr polské Solidarity Wladyslaw Frasyniuk, německý politický vězeň Dietrich Koch, účastnice Slovenského národního povstání herečka Dalma Špitzerová a také Miroslav Hampl, jenž pomáhal vězňům v uranových dolech.

Ceny paměti národa získaly osobnosti z pěti postkomunistických zemí

přečíst článek
22:21

Provoz na pražské magistrále u Národního muzea byl obnoven.

22:12

V Litomyšli v neděli večer slavnostně odhalili náměstí Václava Havla. Místní tak po prvním demokratickém prezidentovi pojmenovali část návrší u litomyšlského zámku.

21:58

Oslavy na Václavském náměstí byly ukončeny těsně před desátou hodinou závěrečným videomappingem.

21:25

„Můžeme být šťastní v jaké zemi žijeme, takových jako je ta naše moc na světě není, včetně těch největších a nejbohatších,“ řekl na pódiu generál Petr Pavel. Jako jeden z největších porevolučních úspěchů označil vstup Česka do NATO. „Ať se nám daří a ať máme dostatek vůle dělat věci, které jsou správné,“ popřál Pavel na závěr.

20:49

Novinářka Nora Fridrichová upozornila na Václavském náměstí, že by se politici měli zaměřit na lidi, kteří kvůli složitým životním podmínkám nemají pocit, že patří mezi ty, co v roce 1989 vyhráli. Zmínila lidi v exekuci i matky samoživitelky.

20:20

Na Václava Havla zavzpomínal také bývalý americký velvyslanec v Praze William Luers, který v Česku působil mezi lety 1883–1986. Na pódium s ním přišla i jeho žena Wendy. 

Luers vyzdvihl humor a ironii, se kterou se Češi vyrovnávají s každou situací.„Jsem si jistý, že se Češi i během revoluce smáli,“ glosoval.

19:56
  • Videomaping na budově Národního muzea v Praze. (17. listopadu 2019)

    Videomaping na budově Národního muzea v Praze. (17. listopadu 2019) / Autor: Jan ZatorskyMAFRA

19:43

Na Václavském náměstí Matěj Ruppert zazpíval státní hymnu. Lidé pak symbolicky zazvonili klíči.

19:36

V Liberci si asi tisícovka lidí připomněla sametovou revoluci happeningem. U radnice přítomní vytvořili lidský řetěz jako symboliku toho, aby se demokratické strany nebály a spojily se.

19:31

Na budově Národního muzea začal videomaping, který připomíná důležité historické události našich moderních dějin.

19:19

Úřad vlády při příležitosti oslav 17. listopadu uspořádal dny otevřených dveří v Hrzánském a Lichtenštejnském paláci. Obě budovy si prohlédly téměř dvě tisícovky lidí.

19:16

V Liberci, Ostravě i dalších městech v sobotu probíhaly demonstrace spolku Milionu chvilek namířené proti premiéru Andreji Babišovi.

19:08

Třicet let svobody se celý den slaví také v Brně. Hrad Špilberk je nasvícen v barvách české trikolóry a centrální náměstí Svobody zaplnily tisíce lidí.

  • Brněnský hrad Špilberk byl při oslavách třiceti let svobody nasvícený v barvách...
  • Centrální náměstí Svobody v Brně při oslavách 17. listopadu zaplnily tisíce...
  • Centrální náměstí Svobody v Brně při oslavách 17. listopadu zaplnily tisíce...
  • Centrální náměstí Svobody v Brně při oslavách 17. listopadu zaplnily tisíce...
18:51

Pražští záchranáři nemuseli během dne nikoho ošetřovat. „Naštěstí veškeré akce dnes probíhaly a probíhají v poklidu,“ uvedla mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová. Běžný provoz je navýšený o dvě záchranářské posádky.

18:47

Uzavřená magistrála v Praze omezila autobusovou linku Airport express, která jezdí na Letiště Václava Havla Praha, potvrdila iDNES.cz mluvčí Dopravního podniku. 

18:46

Na Václavském náměstí zazněla v podání Annamárie d´Almeidy píseň Modlitba pro Martu, kterou lidé zpívali i před třiceti lety.

18:45

Letošní 17. listopad je výrazně teplejší než před 30 lety, kdy policejní násilí proti studentům na pražské Národní třídě spustilo sametovou revoluci.

Sedmnáctý listopad byl teplotně nadprůměrný, u Ostravy naměřili 18,8 stupně

přečíst článek
18:37

„Lidé jsou v ulicích, mají dobrou náladu, takže myslím, že to probíhá velice důstojně. Těší se, mají určitě důvod k radosti,“ řekl Andrej Babiš před odletem do Bratislavy.