Marek Černoch

Marek Černoch | foto: Michal Sváček, MAFRA

Tomio se zamotává do vlastních nepravd, řekl v on-line rozhovoru Černoch

  • 96
Žádný puč, ale demokraticky odhlasovaný postup. Tak nazývá předseda poslaneckého klubu hnutí Úsvit a zakladatel nové strany Marek Černoch nejnovější dění v klubu. Proti dosavadnímu předsedovi Tomiu Okamurovi se postavila většina členů klubu. Podle Černocha budou všichni spolupracovat i nadále.

Významný rozkol mezi členy a poslanci hnutí Úsvit vyústil v založení nové strany. Měla by být inspirovaná francouzskou populistickou stranou Národní fronta. Po nové straně se přejmenuje i příslušný poslanecký klub. Pověřený touto věcí je dosavadní předseda klubu Marek Černoch. Spekulace o puči za zády předsedy Úsvitu odmítá. „Tomio se zamotává do vlastních nepravd,“ řekl v on-line rozhovoru čtenářům iDNES.cz.

Všechny odpovědi Marka Černocha naleznete zde

Úzká členská základna a neschopnost vedení Úsvitu vyjednávat s dalšími poslanci o vstupu do hnutí jsou podle něj příčinou, proč preference Úsvitu upadají. „Podle všech průzkumů nám rok klesá podpora. Hlavním ukazatelem ale byly evropské, senátní a komunální volby, kde Úsvit totálně propadl. To je skutečnost,“ vysvětlil Černoch důvody pro založení nové strany. Chce prý pokračovat v programu Úsvitu, zejména prosazování přímé demokracie. Tím odmítl Okamurovy výtky, že na tento bod rezignoval.

„Ideovým východiskem nové strany je pozitivní nepopulistická ochrana národních hodnot ČR a za své partnery v EU považuje Národní frontu Francie,“ píše se v návrhu usnesení poslaneckého klubu. Do svých řad pozvala vznikající strana i Okamuru. Ten však něco takového striktně odmítá. „S pučisty v jedné straně nebudu,“ řekl v rozhovoru pro iDNES.cz (celý rozhovor čtěte zde).

Čtenáře zajímalo, zda Černoch nepovažuje sám sebe za přeběhlíka a neuvažuje o tom, že by složil mandát. Něco takového ale poslanec striktně odmítl. Nová strana bude totiž dál pokračovat v práci, kterou zahájil Úsvit.  „Žádní přeběhlíci nejsou. Poslanecký klub neopustil ani jeden člen,“ odpověděl. Celý rozkol vnímá pouze jako střet mezi dvěma různými koncepcemi, které vznikly uvnitř hnutí. „Z hnutí Úsvit nikdo neodešel, pouze se představily dvě vize. Jedna Tomiova, druhá moje. Nikdy jsme se neodklonili od programu,“ vysvětlil.

Černoch také objasňoval, jak probíhala spolupráce uvnitř Úsvitu doposud. Předsednictvo prý o řadě kroků předsedy ani nevědělo. „Připadá mi, že Tomio si chtěl udělat koncepci bez předsednictva po svém a postavit nás před hotovou věc a zákulisně se snažil získat podporu u jiných členů na případné přehlasování,“ uvedl také předseda poslaneckého klubu. Okamurovi také vytkl, že se bránil věcné spolupráci s jinými stranami. „Demokracie není one-man-show a zákony se dají řešit jedině ve spolupráci parlamentních stran,“ řekl Černoch.

Inspirací pro jeho novou stranu má být francouzská Národní fronta Marine Le Penové, a to hlavně v přístupu k přistěhovalectví a islámu. Považuje ji za otevřenou stranu, na rozdíl od Úsvitu, který prý kvůli Okamurovi získal špatnou pověst. „Úsvit byl v posledních měsících označován pouze jako rasistická, xenofobní a populistická strana,“ uvedl Černoch v souvislosti s Okamurovým zlehčováním otázky imigrace. Předseda Úsvitu prý závažná témata bagatelizoval na „ovečky, prasátka či kebaby“. 

Podle Marka Černocha se na práci poslaneckého klubu nic nemění. Všichni prý budou dál pracovat společně. Deset ze čtrnácti poslanců zvolených za Úsvit už spolupráci přislíbilo. Dosavadní šéf hnutí je proti, další tři se zatím nevyjádřili.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video