Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Omikron se šíří mezi dětmi, pediatři musí pomoct s očkováním, říká Cabrnochová

  7:36
V pondělí se otevírá registrace k očkování posilující dávkou proti covidu pro děti starší 12 let. „Ve skupině dvanáct až patnáct let je naočkována oběma dávkami zhruba polovina, přestože jde o méně rizikovou skupinu. To vnímám jako velký úspěch,“ říká místopředsedkyně České vakcinologické společnosti Hana Cabrnochová.

Místopředsedkyně České vakcinologické společnosti Hana Cabrnochová v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel. | foto: Yan Renelt, MAFRA

Jaký očekáváte, že bude zájem o třetí dávku u této věkové skupiny?
V procentech to přesně nedokážu říct. Každopádně se na nás obrací velké množství rodičů, kteří volají po možnosti přeočkovat děti i v této kategorii. Systém, kam se zapisují posilující dávky, do minulého týdne neumožňoval, aby se přeočkovali děti a adolescenti do 18 let. V této věkové skupině jsou i dospívající a těžko vysvětlit , proč by neměl mít například 17 letý právo se očkovat, na rozdíl od 18 letého dospělého člověka.

Přibylo 12889 případů nákazy, hospitalizovaných je ale nejméně od října

Volání veřejnosti po podání posilující dávky zde bezpochyby bylo. Zájem stoupl poté, co se tato možnost otevřela v okolních zemích, a především když se vydala odborná stanoviska institucí jako je americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA). Doporučení vychází z toho, že převažují benefity očkování nad případnými riziky.

Myslím, že hodně lidí v mladší generaci a i rodičů dětí uvažuje nad tím, že se mladší s covidem vypořádávají poměrně dobře, zároveň s variantou omikron se pojí lehčí průběh a očkovaní ještě nějakou imunitu mají. Jak byste jim vysvětlila, že mají na třetí dávku jít?
Účinnost očkování klesá v čase a to ve všech věkových kategoriích. Mnoho lidí už covid prodělalo, ale v poslední době začínají stoupat počty opakovaných infekcí a posilující dávka výrazně zvyšuje účinnost vakcinace. Z dat o reaktivitě posilujících dávek víme, že počet hlášených reakcí na vakcínu je obdobný, nebo i nižší, než jich bylo po dávce druhé. 

Událost dne

Každý den se děje něco významného. Portál iDNES.cz vybírá to nejzajímavější a ptá se přímo aktérů. Každý den nabízí rozhovor z míst, kde události ovlivňují svět kolem nás. V několika otázkách, jasně, stručně, výstižně.

Možné nežádoucí účinky jsou vzácné a bedlivě je sledujeme. U skupiny mladších dospívajících se dříve objevily případy myokarditid (zánět srdečního svalu – pozn. red.), které nezanechaly žádné trvalé následky. Po posilující dávce ale zatím podle izraelských studií nebyl zaznamenán ani jeden podobný případ ve věku 12 až 15 let.

Česká vakcinologická společnost se shodla na formulaci, že doporučuje očkování všem nad 18 let a mladším ho umožňuje. Tím klademe důraz na očkování nejrizikovějších skupin. Podle dat, které máme k dispozici, chceme, aby bylo umožněno přeočkovávat i mladší věkové kategorie. Toto stanovisko České vakcinologické společnosti podpořila i Česká pediatrická společnost a nepochybně se připojí další.

Působí na mě zvláštním dojmem klást rozdíl mezi umožněním a doporučením. Znamená to, že mladším osmnácti let očkování přímo nedoporučujete?
To neříkáte správně. My chceme, aby nezletilým byla tato možnost umožněna a myslím si, že rozhodnutí ministerstva zdravotnictví je i reakcí na naše stanovisko. Vždycky jde o větší míru benefitu, z toho vychází i stanovisko, ve kterém je posilující dávka pro dospělé zdůrazněna, jelikož v této skupině je třeba klást větší důraz na plošné uplatnění doporučení než u skupin mladších.

Vakcínu dostala jen dvě procenta dětí. Může za to i neochota pediatrů očkovat

Limitováni jsme i z hlediska stanoviska Evropské lékové agentury, která se dosud k tématu nevyjádřila, bohužel ale epidemie u nás vrcholí právě nyní, a proto se i Česká republika vydala podobnou cestou jako některé další státy a umožňuje dříve očkovaným za 5 měsíců po dokončené vakcinaci podat posilující dávku i v kategorii od 12 let. 

Mladší generace přestávají profitovat z očkování v minulosti, i u nich se mohou objevovat vážnější komplikace a jsou mezi nimi také rizikovější skupiny. V zájmu o očkování může hrát roli dále praktický aspekt, tedy potřeba platného certifikátu v případě cestování.

Máte představu, kolik se aktuálně naočkovalo nezletilých a co je, potažmo jejich rodiče odrazuje?
Ve skupině 12 až 15 let je naočkována oběma dávkami zhruba polovina (k 20.1. to bylo 49,6%), přestože jde o méně rizikovou skupinu. To vnímám jako velký úspěch, který pomohl navýšit celkovou proočkovanost české populace. Co se týče nejmladší skupiny, tam jsme asi na třech procentech a nepochybně je otázka, jak se budou čísla v této skupině měnit, jedná se o více dětí než bylo v kategorii 12 až 15, také se nacházíme na vrcholu epidemie variantou omikron, kdy se už bohužel celá řada dětí s nemocí setká.

Ze své praxe mohu říct, že se setkáváme s velkým nárůstem počtu nemocných dětí. Velké procento dětí se tak k očkování nedostane, protože dojde k onemocnění. Například minulou středu jsme měli v ordinaci očkovat řádově něco přes stovku dětí a část rodičů zavolala, že se děti nedostaví, jelikož prodělávají onemocnění nebo jsou v karanténě. 

Omikron udeřil, paralyzuje školy. Do karantény musí i očkovaní učitelé

Myslíte si, že dětské kolektivy jsou nyní semeništěm nové varianty omikron?
Počty nemocných dětí postupně narůstají a dokládá to i počet pozitivních testů při testování ve školách v posledním týdnu. Z vlastní praxe pediatra musím říct, že ve skupině dětí se omikron výrazně šíří a to i mezi dětmi, které v kolektivech nejsou, nemocné máme i kojence a batolata. To jsme mohli pozorovat i v jiných státech, kde byly přeplněny pediatrické ordinace a to především vlivem rychlého nárůstu počtu nemocných dětí při nástupu varianty omikron.

Hovořilo se o tom, že část pediatrů očkování dětem nenabízí. Čím to je a co děláte proto, aby se situace zlepšila?
Neřekla bych, že pediatrů je zapojených málo. Jejich zapojování bylo postupné z důvodu složité distribuce vakcín na přelomu roku. Čtrnáct dní od doby, kdy se mohli začít zapojovat, se jich přihlásila více než čtvrtina a to není vůbec špatné číslo. Někteří se domluvili, že chodí pomáhat svým kolegům nebo do očkovacích center pro děti.

Vyzvali jsme pediatry, aby udělali vše proto, aby se mohli zapojit a dokázali rodičům u nich registrovaných dětí nabídnou očkování nebo jim poradit, kde je dostupné očkování pro děti v jejich okrese. Očkování proti onemocnění covid-19 má být také, jako i jiná očkování, naplní jejich práce. Rozumíme ale, že z mnohá důvodů například personálních či nedostatečného zájmu rodičů, kteří již v některých případech i využili nabídky jiných očkovacích míst, to pro některé možné není. 

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...