Omikron se šíří mezi dětmi, pediatři musí pomoct s očkováním, říká Cabrnochová

  7:36
V pondělí se otevírá registrace k očkování posilující dávkou proti covidu pro děti starší 12 let. „Ve skupině dvanáct až patnáct let je naočkována oběma dávkami zhruba polovina, přestože jde o méně rizikovou skupinu. To vnímám jako velký úspěch,“ říká místopředsedkyně České vakcinologické společnosti Hana Cabrnochová.

Místopředsedkyně České vakcinologické společnosti Hana Cabrnochová v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel. | foto: Yan Renelt, MAFRA

Jaký očekáváte, že bude zájem o třetí dávku u této věkové skupiny?
V procentech to přesně nedokážu říct. Každopádně se na nás obrací velké množství rodičů, kteří volají po možnosti přeočkovat děti i v této kategorii. Systém, kam se zapisují posilující dávky, do minulého týdne neumožňoval, aby se přeočkovali děti a adolescenti do 18 let. V této věkové skupině jsou i dospívající a těžko vysvětlit , proč by neměl mít například 17 letý právo se očkovat, na rozdíl od 18 letého dospělého člověka.

Přibylo 12889 případů nákazy, hospitalizovaných je ale nejméně od října

Volání veřejnosti po podání posilující dávky zde bezpochyby bylo. Zájem stoupl poté, co se tato možnost otevřela v okolních zemích, a především když se vydala odborná stanoviska institucí jako je americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA). Doporučení vychází z toho, že převažují benefity očkování nad případnými riziky.

Myslím, že hodně lidí v mladší generaci a i rodičů dětí uvažuje nad tím, že se mladší s covidem vypořádávají poměrně dobře, zároveň s variantou omikron se pojí lehčí průběh a očkovaní ještě nějakou imunitu mají. Jak byste jim vysvětlila, že mají na třetí dávku jít?
Účinnost očkování klesá v čase a to ve všech věkových kategoriích. Mnoho lidí už covid prodělalo, ale v poslední době začínají stoupat počty opakovaných infekcí a posilující dávka výrazně zvyšuje účinnost vakcinace. Z dat o reaktivitě posilujících dávek víme, že počet hlášených reakcí na vakcínu je obdobný, nebo i nižší, než jich bylo po dávce druhé. 

Událost dne

Každý den se děje něco významného. Portál iDNES.cz vybírá to nejzajímavější a ptá se přímo aktérů. Každý den nabízí rozhovor z míst, kde události ovlivňují svět kolem nás. V několika otázkách, jasně, stručně, výstižně.

Možné nežádoucí účinky jsou vzácné a bedlivě je sledujeme. U skupiny mladších dospívajících se dříve objevily případy myokarditid (zánět srdečního svalu – pozn. red.), které nezanechaly žádné trvalé následky. Po posilující dávce ale zatím podle izraelských studií nebyl zaznamenán ani jeden podobný případ ve věku 12 až 15 let.

Česká vakcinologická společnost se shodla na formulaci, že doporučuje očkování všem nad 18 let a mladším ho umožňuje. Tím klademe důraz na očkování nejrizikovějších skupin. Podle dat, které máme k dispozici, chceme, aby bylo umožněno přeočkovávat i mladší věkové kategorie. Toto stanovisko České vakcinologické společnosti podpořila i Česká pediatrická společnost a nepochybně se připojí další.

Působí na mě zvláštním dojmem klást rozdíl mezi umožněním a doporučením. Znamená to, že mladším osmnácti let očkování přímo nedoporučujete?
To neříkáte správně. My chceme, aby nezletilým byla tato možnost umožněna a myslím si, že rozhodnutí ministerstva zdravotnictví je i reakcí na naše stanovisko. Vždycky jde o větší míru benefitu, z toho vychází i stanovisko, ve kterém je posilující dávka pro dospělé zdůrazněna, jelikož v této skupině je třeba klást větší důraz na plošné uplatnění doporučení než u skupin mladších.

Vakcínu dostala jen dvě procenta dětí. Může za to i neochota pediatrů očkovat

Limitováni jsme i z hlediska stanoviska Evropské lékové agentury, která se dosud k tématu nevyjádřila, bohužel ale epidemie u nás vrcholí právě nyní, a proto se i Česká republika vydala podobnou cestou jako některé další státy a umožňuje dříve očkovaným za 5 měsíců po dokončené vakcinaci podat posilující dávku i v kategorii od 12 let. 

Mladší generace přestávají profitovat z očkování v minulosti, i u nich se mohou objevovat vážnější komplikace a jsou mezi nimi také rizikovější skupiny. V zájmu o očkování může hrát roli dále praktický aspekt, tedy potřeba platného certifikátu v případě cestování.

Máte představu, kolik se aktuálně naočkovalo nezletilých a co je, potažmo jejich rodiče odrazuje?
Ve skupině 12 až 15 let je naočkována oběma dávkami zhruba polovina (k 20.1. to bylo 49,6%), přestože jde o méně rizikovou skupinu. To vnímám jako velký úspěch, který pomohl navýšit celkovou proočkovanost české populace. Co se týče nejmladší skupiny, tam jsme asi na třech procentech a nepochybně je otázka, jak se budou čísla v této skupině měnit, jedná se o více dětí než bylo v kategorii 12 až 15, také se nacházíme na vrcholu epidemie variantou omikron, kdy se už bohužel celá řada dětí s nemocí setká.

Ze své praxe mohu říct, že se setkáváme s velkým nárůstem počtu nemocných dětí. Velké procento dětí se tak k očkování nedostane, protože dojde k onemocnění. Například minulou středu jsme měli v ordinaci očkovat řádově něco přes stovku dětí a část rodičů zavolala, že se děti nedostaví, jelikož prodělávají onemocnění nebo jsou v karanténě. 

Omikron udeřil, paralyzuje školy. Do karantény musí i očkovaní učitelé

Myslíte si, že dětské kolektivy jsou nyní semeništěm nové varianty omikron?
Počty nemocných dětí postupně narůstají a dokládá to i počet pozitivních testů při testování ve školách v posledním týdnu. Z vlastní praxe pediatra musím říct, že ve skupině dětí se omikron výrazně šíří a to i mezi dětmi, které v kolektivech nejsou, nemocné máme i kojence a batolata. To jsme mohli pozorovat i v jiných státech, kde byly přeplněny pediatrické ordinace a to především vlivem rychlého nárůstu počtu nemocných dětí při nástupu varianty omikron.

Hovořilo se o tom, že část pediatrů očkování dětem nenabízí. Čím to je a co děláte proto, aby se situace zlepšila?
Neřekla bych, že pediatrů je zapojených málo. Jejich zapojování bylo postupné z důvodu složité distribuce vakcín na přelomu roku. Čtrnáct dní od doby, kdy se mohli začít zapojovat, se jich přihlásila více než čtvrtina a to není vůbec špatné číslo. Někteří se domluvili, že chodí pomáhat svým kolegům nebo do očkovacích center pro děti.

Vyzvali jsme pediatry, aby udělali vše proto, aby se mohli zapojit a dokázali rodičům u nich registrovaných dětí nabídnou očkování nebo jim poradit, kde je dostupné očkování pro děti v jejich okrese. Očkování proti onemocnění covid-19 má být také, jako i jiná očkování, naplní jejich práce. Rozumíme ale, že z mnohá důvodů například personálních či nedostatečného zájmu rodičů, kteří již v některých případech i využili nabídky jiných očkovacích míst, to pro některé možné není. 

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nedám Ukrajině ani cent a válka skončí, řekl Trump při setkání Orbánovi

11. března 2024  9:42

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se podle všeho opět stane kandidátem amerických...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přímý konflikt Ruska s NATO je už jen krok od třetí světové války, hrozí Putin

18. března 2024  10:46

Ruský diktátor Vladimir Putin v pondělí varoval Západ, že přímý konflikt mezi Ruskem a NATO by...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Bankomaty v Etiopii kvůli chybě rozdaly lidem miliony. Vraťte je, prosí banka

19. března 2024  7:11

Největší etiopská banka se o víkendu potýkala s technickou závadou systému. Ta způsobila, že si...

Pokud chceme mír, musíme se připravit na válku, říká šéf Evropské rady Michel

19. března 2024  6:52

Evropa musí v reakci na hrozbu ze strany Ruska posílit své obranné schopnosti a přejít do režimu...

Izraelci zaútočili na Rafáh a tábor Nusajrát, zemřelo nejméně 20 Palestinců

19. března 2024  6:20

Při izraelském útoku v Pásmu Gazy v úterý brzy ráno zemřelo nejméně 20 Palestinců. Čtrnáct jich...

Poslanci budou po sporu Babiše a Lipavského jednat o bezpečnostních hrozbách

19. března 2024  6:05

Na schůzi nazvané Bezpečnostní hrozby pro Českou republiku se scházejí poslanci. Předcházela jí...

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...