Poslanec TOP 09 a primář gynekologicko-porodnického oddělení nemocnice v

Poslanec TOP 09 a primář gynekologicko-porodnického oddělení nemocnice v Jihlavě Aleš Roztočil. | foto: Archiv Aleše Roztočila

Okamura má spojence z TOP 09, do Úsvitu přejde poslanec Roztočil

  • 186
Poslanec a gynekolog Aleš Roztočil se loučí se stranou TOP 09. V příštích volbách se připojí k nově vzniklému politickému hnutí Tomia Okamury Úsvit přímé demokracie. Uznávaný lékař odchod vysvětluje tím, že zamrzly jeho vztahy s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem. Zároveň se mu líbí Okamurova politická koncepce.

Své sympatie k Tomiu Okamurovi Roztočil nikdy netajil. Jako poslanec zvolený za TOP 09 se dokonce podepsal pod petici, díky které se mohl senátor pustit do boje o Hrad. Přitom archy na podporu šéfa TOP 09 Karla Schwarzenberga zůstaly bez jeho jména. "Podporu Schwarzenbergovi jsem vyjádřil tím, že jsem mu dal hlas," hájí se uznávaný gynekolog Aleš Roztočil.

U Okamury by gynekolog rád vypracoval koncepci celé zdravotnické politiky. Nad slovy populismus a xenofobie, která jsou s Okamurou spojována, jen mává rukou. Období jakési politické schizofrenie skončilo. Svůj vnitřní boj vyřešil. V příštích volbách chce kandidovat za hnutí Úsvit Tomia Okamury. "Nalákala mě myšlenka přímé demokracie a možnost odvolání poslanců," tvrdí Roztočil.

Jeho kolegy ze strany zpráva překvapila. "Jsou zkrátka věci, kterým člověk rozumět nemůže," podivuje se místopředsedkyně strany Helena Langšádlová.

Mezi politickými matadory nebyl Roztočil nikdy jako doma. Politikou políben nebyl, ve Sněmovně nikdy netrávil příliš mnoho času.

Poté, co lidé z 19. místa na kandidátce poslali gynekologa do Sněmovny, se nechtěl vzdát své oblíbené profese. A tak nadále oblékal bílý plášť s visačkou primáře gynekologicko-porodnického oddělení. Postupně si k této práci přibral ještě členství ve správní radě VZP a místopředsednictví sněmovního výboru pro zdravotnictví. A právě jeho milovaný obor zřejmě přispěl i k rychlejšímu odchodu z TOP 09.

Zklamali mě, odcházím

Vztahy s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem jsou totiž slušně řečeno na bodu mrazu. "Zklamali mě, pan ministr dostával mé požadavky a ani na ně nezareagoval," dodává poslanec. Roztočil například nedávno skončil ve vedení pracovní skupiny, která při ministerstvu zdravotnictví řešila tematiku porodnictví (více čtěte zde).

Po profesní stránce patří Roztočil mezi špičky oboru. Nepodřizuje se módním vlnám, za svými názory si stojí a PR agentura by u něj nepochodila.

Odpůrci o něm mluví jako všeználkovi, příznivci zase používají slovo zásadovost. K těm druhým patří i komunistická poslankyně Gabriela Hubáčková. Chválu na Roztočila zaslechla i ve sněmovních kuloárech, a když se rozhodovala, komu svěří do rukou svůj třetí porod, zvolila Roztočila. Ze severních Čech zamířila do Jihlavy a od té doby má Roztočil další obdivovatelku.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue