Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Menší strany jásají. Rychetský dokázal, že jednal protiústavně, říká Kalousek

  9:45aktualizováno  17:36
Za „velký den“ šéfa Ústavního soudu Pavla Rychetského označil verdikt soudu, jímž opravil volební zákon, bývalý šéf TOP 09 Miroslav Kalousek. Připomněl, že Rychetský byl vicepremiér vlády Miloše Zeman, když se ČSSD a ODS v éře opoziční smlouvy rozhodly úpravou volebních pravidel oslabit šance menších stran. Jejich představitelé verdikt soudu přivítali.

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský poskytl rozhovor deníku iDNES.cz. | foto:  Petr Topič, MAFRA

„Velký den P. Rychetského: jako místopředseda Zemanovy vlády pro legislativu zpracoval a prosadil před 20 lety novelu volebního zákona. Na návrh Václava Havla Ústavní soud část zákona zrušil. Dnes v roli předsedy Ústavního soudu Rychetský definitivně potvrdí, že tenkrát jednal protiústavně,“ uvedl Kalousek.

Ústavní soud řekl, že nelze bez opory v ústavě rozdělit volební území na různě velké volební jednotky, neboť to může uplatnění poměrného zastoupení deformovat. Koncept volebních krajů Ústavní soud nezrušil.  Soud zachoval hranici 5 procent pro vstup do Sněmovny, zrušil kvórum pro koalice.

Narovnává to pokřivené prostředí, vítá verdikt Jurečka

„Rozhodnutí Ústavního soudu respektuji. Vede k narovnání pokřiveného prostředí, aby voliči v menších krajích, kteří volí strany s výsledkem pod 10 procent nebyli diskriminováni jako doposud. Za KDU-ČSL jsme připraveni vést konstruktivní jednání s ostatními stranami, abychom našli řešení co nejdříve v obou komorách parlamentu,“sdělil iDNES.cz šéf lidovců Marian Jurečka.

„KDU-ČSL již loni předložila návrh novely zákona, který tuto diskriminaci řeší. Je škoda, že Ústavní soud tak důležité rozhodnutí projednával více než tři roky, ale je důležité, že konečně se podaří tuto neférovou diskriminaci voličů odstranit,“ uvedl Jurečka.

Jeho KDU-ČSL chce jít do voleb spolu s TOP 09 a s ODS v koalici, která se tak nemusí bát hranice 15 procent pro trojkoalici pro vstup do Sněmovny.

Šéfové ODS Petr Fiala, TOP 09 Markéta Pekarová Adamová a KDU-ČSL Marian Jurečka si po volbách zašli společně na pivo. (3. října 2020)

„Odstranění nespravedlností směrem k malým stranám je jednoznačně správné a vítám je. Na druhou stranu soud měl na rozhodnutí tři roky, ale rozhodl velmi blízko letošním volbám, čímž vytvořil velkou nejistotu, pro změnu zákona je nutný souhlas Sněmovny i Senátu a jednání nebude jednoduché,“ reagovala na verdikt soudu předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Na koalici Pirátů a STAN se nic nemění, ujistil Bartoš

Podle šéfa Pirátů Ivana Bartoše půjdou i po verdiktu soudu Piráty do voleb spolu se STAN. „Na koaliční spolupráci Pirátů a Starostů se verdiktem Ústavního soudu samozřejmě nic nemění,“ uvedl pro iDNES.cz Bartoš.

„Ústavní soud potvrdil dlouhodobý názor Pirátů i Starostů, že hlasy voličů musí mít stejnou váhu. Dosud byla situace taková, že např. ANO potřebovalo na mandát 19 232 hlasů, zatímco třeba právě Starostové dvakrát tolik. Ústavní soud také zrušil diskriminační klauzuli pro koalice, jejíž snižování jsme dlouhodobě prosazovali,“ uvedl pro iDNES.cz předseda Pirátů Ivan Bartoš. Je podle něj nepříjemné, že soud rozhodl na počátku volební kampaně, ale jde podle něj o řešitelnou situaci.

Koalice za svého lídra zvolila předsedu Pirátů Ivana Bartoše. (14. prosince 2020)

Radost neskrývá předseda STAN Vít Rakušan. „Nález Ústavního soudu je bezpochyby pozitivní zprávou a cestou ke spravedlivějšímu volebnímu systému. Hlasy voličů mají mít v poměrném volebním systému stejnou váhu, což dosavadní volební systém neumožňoval a malé strany potřebovaly pro zisk poslaneckého mandátu více hlasů než strany velké. Za klíčové považujeme i zrušení klauzule, která deformovala rovnou politickou soutěž a omezovala spolupráci politických uskupení,“ uvedl Rakušan.

Okamura kritizuje pomoc soudu stranam Demobloku

Šéf hnutí SPD Tomio Okamura kritizuje, že Ústavní soud se rozhodl pomoci stranám takzvaného Demobloku - tedy pětici opozičních demokratických stran, které se dohodly na dvou předvolebních koalicích. Piráti se STAN v jednom a ODS, KDU-ČSL a TOP 09 v druhém.

„SPD dlouhodobě prosazuje rovnost hlasů všech občanů. Otázkou zůstává, proc Ústavní soud desetiletí údajnou protiústavnost přehlížel a rozhodl najednou těsně před klíčovými sněmovními volbami, čímž pomohl stranám tzv. Demobloku, takže si musíme klást otázku, zda-li není rozhodnutí účelové,“ uvedl pro iDNES.cz Okamura.

„Musím respektovat nález Ústavního soudu, ale považuji jej za za hrubé vměšování do probíhající kampaně,“ reagoval na verdikt soudců předseda KSČM Vojtěch Filip.

Hamáček svolá jednání stran, vnitro představí řešení

Ministr vnitra a šéf ČSSD Jan Hamáček uvedl, že svolá neprodleně jednaní s ostatními politickými stranami, kde vnitro představí možné varianty řešení.  „Respektuji verdikt ÚS,“ uvedl na Twitteru.

Pro úpravu volebních pravidel se musí shodnout Sněmovna a Senát. U volebních pravidel, stejně jako u změny Ústavy nemohou poslanci přehlasovat senátory, i kdyby pro jakýkoli návrh ve Sněmovně existovala jakkoli velká většina. Fakticky se tak budou muset shodnout komory se zcela jinou názorovou většinou. Sněmovnu ovládá ANO s pomoci sociálních demokratů, komunistů a někdy i za pomoci SPD. Senátu dominují hnutí Starostové a nezávislí, ODS a KDU-ČSL.

Ústavní soud tak fakticky „nutí“ Babišovu vládu a opozici k dohodě.

Musíme se dohodnout napříč spektrem, říká Fiala

„Rozhodnuti Ústavního soudu mimo jiné znamená, ze úkolem politických stran bude v co nejkratším čase najít řešení, podle něhož proběhnou letošní volby. ODS je na tato jednání připravena, budeme se snažit být co nejvíce konstruktivní a dosáhnout dohody napříč politickým spektrem i oběma komorami tak, aby nedošlo k další destabilizaci politického systemu,“ reagoval na verdikt Ústavního soudu šéf ODS Petr Fiala.

„Jsem rád, že Ústavní soud potvrdil svou nezávislost a nenechal se ovlivnit ani dopisem pana prezidenta,“ komentoval rozhodnutí Ústavního soudu předseda Senátu a místopředseda ODS Miloš Vystrčil. „Budu iniciovat schůzku všech poslaneckých a senátních klubů,“ řekl Vystrčil.

„Andrej Babiš má teď poslední šanci prokázat, že mu nejde jen a pouze o ekonomické zájmy Agrofertu, všemožné dotace atd., ale o zájmy této země a urychleně začít vyjednávat s opozicí na úpravách volebního zákona. Tak, aby se dohodli a přijali jasná pravidla, podle jakých se bude volit,“ uvedl europoslanec Jiří Pospíšil.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

Evropská unie přijme další sankce vůči Íránu. Tel Aviv i Teherán vyzývá ke zdrženlivosti

18. dubna 2024  7:08

V Bruselu krátce po čtvrteční půlnoci skončil první den mimořádného summitu Evropské unie. Premiéři...

Podnik patřící Agrofertu zažaloval ministerstvo zemědělství kvůli vrácení dotace

18. dubna 2024  6:50

Drůbežářský podnik Schrom Farms z holdingu Agrofert podal žalobu na ministerstvo zemědělství. Snaží...

Chladné počasí vydrží do příštího týdne, nasněžit mohou až desítky centimetrů

18. dubna 2024  6:34

Nejen do konce tohoto týdne, ale i v týdnu příštím k nám bude od severu proudit studený vzduch....

Chorvatské volby po vyhrocené kampani vyhrála proevropská vládní strana HDZ

18. dubna 2024  6:23

Chorvatské parlamentní volby vyhrála středopravá vládní strana Chorvatské demokratické společenství...

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...