Ministr školství Petr Fiala (vlevo) a bývalý šéf Cermatu Pavel Zelený

Ministr školství Petr Fiala (vlevo) a bývalý šéf Cermatu Pavel Zelený | foto: Koláž - iDNES.cz

Šéf Cermatu Zelený skončil, ministr ho vyhodil kvůli maturitám

  • 1258
Ministr školství Petr Fiala odvolal šéfa Cermatu Pavla Zeleného. Důvodem jsou problémy se státními maturitami, v posledních dnech vzbudilo pobouření zejména hodnocení slohových prací z češtiny. Vedením Cermatu Fiala pověřil výkonného ředitele Jiřího Zíku.

"Končí s okamžitou platností. Důvodem odvolání jsou pochybení, nejasnosti, které zde vznikly a způsob prezentace," uvedl ministr. Fiala také zadá finanční audit maturit a sestaví odbornou skupinu, která prověří jejich současnou podobu. "Ještě jsem neoslovil konkrétní experty, některá jména mám v hlavě," řekl.

Ministr uvedl, že se ke změnám rozhodl po důkladném vyhodnocení situace. "Studentům už jsem se jednou omluvil, druhá omluva by nepůsobila důvěryhodně," prohlásil.

Na otázku, kolik je případů chybných hodnocení slohových prací, nechtěl Fiala přímo odpovědět. Uvedl nicméně, že tisíce to nejsou.

Maturanti si stěžovali na subjektivitu a přísnost

Studenti a jejich učitelé si stěžovali, že hodnocení slohových prací bylo příliš přísné a subjektivní. Vadí jim také, že z hodnocení nechápou, v čem udělali chyby. Někteří hodnotitelé si stěžují, že na ně Cermat tlačil, aby byli v opravování prací přísnější. Zelený kritiku odmítal.

Už ve čtvrtek řekl iDNES.cz stínový ministr školství za ČSSD Marcel Chládek, že pokud se potvrdí podezření z manipulování výsledky, měl by ředitel Zelený odejít.

"Vítám rozhodnutí ministra školství Petra Fialy ohledně státních maturit. Konečně někdo udělal to, po čem už dva roky volám - tedy odvolání ředitele Cermatu Zeleného a důkladné prověření státních maturit," reagoval Chládek na zprávu o Zeleného odvolání.

Problémy v matematice, fyzice...

Problémy provázely i maturity z matematiky. Těžší varianta testů byla obtížná natolik, že podle původního hodnocení by propadlo téměř 17 procent studentů. Cermat po kritice studentů a učitelů hodnocení zmírnil. Za obtížnost testů se studentům omluvil i Fiala. V testech z fyziky odborníci objevili chyby.

U maturitních testů propadlo 6,2 procenta studentů, loni to bylo 5,3 procenta. Studenti se zhoršili zejména v matematice, naopak mírného zlepšení dosáhli v českém jazyce.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video