Odvolání Ježka před volbami zvýraznilo nejednotnost lidovců

  16:17
Odvolání ředitele Národní knihovny ministrem kultury Václavem Jehličkou opět zdůraznilo kontury mezi dvěma tábory v KDU-ČSL. Předseda Jiří Čunek a jeho lidé rozhodnutí spolustraníka Jehličky kritizují. Místopředseda lidovců David Macek za ním vidí vliv Miroslava Kalouska a snahu vyjít vstříc ODS.

Za odvoláním Ježka je spor dvou vnitrostranických křídel - Kalouskova a Čunkova. | foto: Lukáš BíbaiDNES.cz

Není zrovna obvyklé, aby si strany před volbami vyřizovaly své vnitrostranické účty. Zúčtování zpravidla přichází až po nich. Letos ale všechny tři články vládní koalice řeší hádky měsíc před volbami do krajů a Senátu.

Martin Bursík na víkendovém sjezdu zelených "zařízl" svou dlouhodobou vnitrostranickou oponentku Danu Kuchtovou. ODS svého rebela Vlastimila Tlustého odsřihává v těchto dnech. A křesťanští demokraté dali na chvíli průchod vnitrostranickým vášním a dvě znepřátelená křídla si vzájemně ukázala svaly ve sporu o vedení Národní knihovny (NK).

Na první pohled kuriózní situace je lehce vysvětlitelná sporem dvou vnitrostranických křídel - Kalouskova a Čunkova. Jehlička patří do Kalouskova tábora, odvolaný ředitel NK Vlastimil Ježek je sice nestraník, ale má Čunkovu podporu.

Macek: Ustupujeme ODS
Třebaže většina oslovených křesťanských demokratů se zdráhá zacházet do detailů, linie mezi dvěma křídly je jasná. Nejotevřeněji ji popsal Čunkův člověk, místopředseda KDU-ČSL David Macek.

"Mně to připadá trochu jako přihrávka našim politickým soupeřům, především ODS. Ta z toho má pochopitelně největší radost," řekl iDNES.cz. A vzápětí dodal, že to není v tomto roce poprvé, kdy se někteří jeho straničtí kolegové takto zachovali.

Situace s odvolaným ředitelem ho mrzí, na vině jsou podle něj osobní antipatie mezi ministrem a odvolaným ředitelem. Ale nejen to. 

"Já tam bohužel cítím velmi silné souznění mezi prezidentem Klausem, primátorem Bémem, ministrem financí Kalouskem a ministrem kultury Jehličkou. Tady v té záležitosti je zřejmě, že spolu souzní," řekl Macek.

Celá věc podle něj KDU-ČSL poškozuje, protože není prozíravé, aby strana odvolávala svého kandidáta na senátora v situaci, kdy k tomu není důvod.

Kalousek se ale ohradil. "Nerozumím této konstrukci. Ministr odvolal ředitele příspěvkové organizace, to je standardní věc," řekl iDNES.cz ministr financí. Sám prý také občas přistoupí k personálním změnám a nehledí na to, z jaké strany funkcionář je.

"Pokud je pan Jehlička přesvědčen, že pan Ježek nepracoval, jak pracovat má, tak ho odvolal. A udělal to v rámci svých pravomocí, a nikoli v rámci nějakých vnitrostranických hrátek," dodal Miroslav Kalousek. 

Stojí za tím Kalousek? Zeptejte se Jehličky, odpovídá Čunek
Lidovecký předseda Jiří Čunek už ve středu odvolání Ježka kritizoval (o Čunkově reakci více zde). Dnes svůj názor zopakoval. "Nediskutuji o tom, zda pan ministr má právo to udělat. Můj názor ale byl takový, že kdyby pan Ježek zůstal ředitelem, že by sebe a stát efektivněji bránil v případném (arbitrážním) sporu, který by nastal," řekl iDNES.cz. I když s Jehličkou o svém opačném názoru několikrát mluvil, nijak mu ho prý nevnucoval.

Že by v pozadí stál spor mezi ním a jeho vnitrostranickým rivalem Miroslavem Kalouskem, komentovat nechtěl. "Mě se na to neptejte, to se musíte zeptat pana Jehličky," odpověděl. Ministr byl ale nedostupný, jeho vyjádření se redakci sehnat nepodařilo.

To, že je KDU-ČSL dlouhodobě rozdělena na Kalouskovo a Čunkovo křídlo, ale není žádným tajemstvím. Třebaže stranu vede Čunek, jeho předchůdce má stále svůj vliv.

Volba prezidenta ukázala, kdo je kdo
Kdo kam patří, se pak dá snadno vystopovat. Dobře to ukázala například volba prezidenta republiky, kdy lidé kolem Kalouska volili Václava Klause. Čunkovi stoupenci naopak hlasovali pro Jana Švejnara. Stejným způsobem se strana nyní rozděluje v pohledu na odvolaného Ježka.

"Pan ředitel Ježek neměl být odvolán," řekla iDNES.cz poslankyně Michaela Šojdrová. Pokud učinil nějaké chyby, nebyly úmyslné a ministerstvo mu mělo s řešením pomoci, myslí si. Obě strany přece mají stejný cíl - aby knihovna stála. "Bohužel došlo k odvolání, které je nevratné," dodala Šojdrová.

Souhlasí i její kolega Jiří Carbol. "Myslím, že to bylo zbrklé řešení," tvrdí. Odvolání mohlo podle něj klidně počkat až na dobu po senátních volbách. "Pokud nebyla zjištěna nějaká nová skutečnost, pak si myslím, že se pan ministr unáhlil," soudí poslanec.

Stranický matador Kalbáč: Netěší mne to, ale chápu obě strany
Nespokojen je i místopředseda strany Marián Hošek. "Z hlediska politického to nepokládám za šťastný krok," přidal se ke kritikům. Ani on prý nechtěl, aby byl Ježek odvolán, i když uznává, že ministr měl na své rozhodnutí právo. Jednal jako člen vlády, ne jako straník.

Hošek nakonec obrací celý spor ve prospěch strany tvrzením, že odvolání Ježka je důkazem, že KDU-ČSL není stranou jednoho muže, že je demokratická a ministrovi do jeho práce nemluví.

"Která jiná strana by tak postupovala?" zeptal se řečnicky, aby si posléze sám odpověděl: "KDU-ČSL tak prokázala demokratické jednání."

Smířlivé stanovisko zastává senátor Josef Kalbáč, který dění ve straně může komentovat s nadhledem. Straníkem je od roku 1968 a nepatří ani k jednomu křídlu. Přiznal, že ho situace netěší, ale ministrovi jeho jednání nezazlívá. Zřejmě k tomu měl své důvody.

"Na druhou stranu chápu, že Pražáci chtěli atraktivního kandidáta, který je veřejně známý, a nyní mají obavy, že se jeho šance na úspěch ve volbách snižují," řekl Kalbáč iDNES.cz.

Ježkovi by odvolání mohlo pomoci
Šance by přitom nemusely klesnout jen Ježkovi samotnému, ale v konečném důsledku i Jiřímu Čunkovi. Ježek byl jeho eso v senátních volbách. Kdyby uspěl, zvedne předsedovi celkové volební skóre a naopak. Už nyní lidovci balancují nad hranicí volitelnosti a další debakl věstí Čunkův konec.

Čunkovi lidé přesto věří, že jejich kandidát Ježek uspěje. Doufají, že získá aureolu nevinně trpícího a lidé, kteří kouzlu Kaplického blobu propadli, ho budou volit tím spíše. "Je to dobrý kandidát, půjde do toho bez ohledu na knihovnu a věřím, že má šanci," řekl iDNES.cz Čunek.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nedám Ukrajině ani cent a válka skončí, řekl Trump při setkání Orbánovi

11. března 2024  9:42

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se podle všeho opět stane kandidátem amerických...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přímý konflikt Ruska s NATO je už jen krok od třetí světové války, hrozí Putin

18. března 2024  10:46

Ruský diktátor Vladimir Putin v pondělí varoval Západ, že přímý konflikt mezi Ruskem a NATO by...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Fakulta přijme po střelbě nová opatření, rámy nebudou, chystá se krizový nácvik

19. března 2024  8:47

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například...

Co přinese mimořádná schůze? Nebude to jen o vulgaritách, říkají poslanci

19. března 2024  8:38

Poslanci se na mimořádné schůzi „k bezpečnostním hrozbám“ Česka sejdou v úterý odpoledne. Podle...

Babiš napsal, že je pro obnovení územní celistvosti Ukrajiny, včetně Krymu

19. března 2024  6:05,  aktualizováno  8:30

Předseda opozičního hnutí ANO, bývalý premiér Andrej Babiš vytáhl silnou kartu, aby otupil kritiku...

Za ovlivnění rozsudků chtěl podle žaloby soudce Sovák 50 milionů. Prý si to nepamatuje

19. března 2024  8:30

Bývalý soudce Vrchního soudu Zdeněk Sovák v úterý stane před pražským Městským soudem obžalovaný ze...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...