Odvolaný šéf Cermatu Jiří Zíka | foto: Petr Topič, MAFRA

Odvolání Zíky je na místě, souhlasí odborníci. Podle Klause jsou problémy jinde

  • 44
Ministr školství Robert Plaga v úterý odvolal šéfa Cermatu Jiřího Zíku kvůli chybám v maturitních testech i přijímacích zkouškách. Většina oslovených odborníků s rozhodnutím souhlasí, ačkoli někteří vidí problém v celém systému a upozorňují, že konec Zíky v čele Cermatu nepříznivý stav nenapraví.

„K ojedinělé chybě v testech dojít může. Reakce ředitele Cermatu na první chybu v testu pro přijímací zkoušku z češtiny byla ovšem nepřijatelná. Mám na mysli e-mail ředitelům škol bez omluvy a s hrubkami. Pan Zíka odmítal poskytovat anonymizovaná data k veřejné nezávislé analýze úloh. Ale hlavně bych Cermatu vytkl, že obtížnost jednotlivých testů byla naprosto nesrovnatelná,“ uvedl prezident Pedagogické komory Radek Sarközi.

Ministr školství Plaga odvolal kvůli chybám v testech šéfa Cermatu Zíku

„Zaváhání v posledních týdnech nebo měsících jak v přijímacích řízeních, tak v maturitních zkouškách byla opakovaná. Vzhledem k tomu, že je v podstatě vysoutěženo nové vedení Cermatu, tak pokládám tento krok za očekávatelný a schvaluji ho,“ souhlasí s odvoláním také bývalá ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD).

Už v zimě byla totiž „vysoutěžena“ Zíkova nástupkyně, analytička Michaela Kleňhová, která tak akorát začne pracovat o půl roku dřív, než bylo plánováno.

Jiří Zíka

  • Jiří Zíka se narodil roku 1953, absolvoval mechanizační fakultu na Vysoké škole zemědělské. Poté deset let působil jako odborný asistent, kdy vyučoval teoretickou mechaniku a termodynamiku. 
  • Od roku 1989 působil v soukromém sektoru, mimo jiné na pozicích předsedy představenstva a finančního ředitele.
  • V Cermatu je zaměstnán od roku 2008. Zastával pozici manažera projektu, posléze výkonného ředitele a ředitele sekce logistiky a bezpečnosti maturitní zkoušky. 
  • Řízením Cermatu byl Zíka pověřen v červnu 2012, do funkce byl jmenován po úspěchu v konkurzu v prosinci téhož roku.
  • Výběrové řízení na nového šéfa centra vypsalo ministerstvo školství již na podzim roku 2016. Z pěti kandidátů ale komise nedoporučila žádného vítěze. Tehdejší ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) proto rozhodla, že Zíka dostane roční mandát. Ke stejnému řešení loni na podzim přistoupil i její nástupce Stanislav Štech (ČSSD).

„Předpokládám, že se nové vedení Cermatu vypořádá s další etapou fungování a změní strategii ověřování znalostí studentů a že výsledky, které z tohoto ověřování získáváme, budou promítany do vzdělávání studentů a žáků, aby se zvyšovala jejich úspěšnost,“ dodala Valachová.

Za správné gesto označil odvolání Zíky také odborník na vzdělávání z organizace EDUin Bob Kartous. „Systémové chyby, kterých se Cermat pod vedením pana Zíky na přijímacích zkouškách a maturitách letos dopouštěl, svědčí o tom, že tam není úplně všechno v pořádku. Je pozitivní, že ministerstvo školství chce skutečně něco podniknout ve zlepšení práce Cermatu,“ uvedl Kartous a dodal, že dlouhodobě usiluje o to, aby Cermat zveřejňoval názorná data řešení jednotlivých úloh, podrobná vysvětlení autorů i lepší kontrolu kvality.

Šteffl: Zíka to odnesl za ministerstvo školství

S odvoláním ředitele souhlasí také šéf společnosti Scio Ondřej Šteffl, podle něj je však problém větší a chyba není jen na straně šéfa Cermatu. „Pan Zíka měl být odvolán už dávno, ale z úplně jiných důvodů. Chyboval v tom, že podporoval selektivitu ve školství, když říkal, že je moc maturantů, což jemu vůbec nepřísluší rozhodovat, ba ani komentovat. Tajil data a neanalyzoval je, bez vysvětlení rok od roku měnil obtížnost testů, kvůli čemuž se za čtyři roky v češtině dvakrát zvýšila propadovost. To jsou mnohem pádnější důvody,“ říká Šteffl, podle nějž ministerstvu školství chybí koncepce, která by jasně říkala, k čemu státní maturity jsou.

Za odvolaného ředitele se postavil jen jeden z oslovených, předseda školského sněmovního výboru Václav Klaus mladší (ODS). „Byl to loajální, slušný úředník. Problémy vidím jinde,“ odpověděl stručně na dotaz iDNES.cz bez dalšího komentáře. „Zíka měl mít od ministerstva jasné zadání a podle toho jednat. Jenže to neměl. A tak dělal věci, které mu nepřísluší, rozhodoval o tom, jak obtížné mají být testy. Odvolání Zíky problémy s maturitou nevyřeší,“ dodává Šteffl.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video