Odvolaná starostka se na nuselskou radnici možná vrátí

Praha - Čerstvě odvolaná starostka Prahy 4 Miroslava Studenovská ještě úplně neprohrála. Ačkoliv o jejím sesazení rozhodli členové zastupitelstva na svém zasedání ve středu 20. prosince, její stranický klub (ODS), podal návrh na její znovuzvolení do čela čtvrté městské části. Návrh budou členové zastupitelstva Prahy 4 projednávat na svém příštím zasedání, zhruba za měsíc. Do té doby je vedením radnice pověřen místostarosta Zdeněk Hovorka.

Pro odvolání Studenovské hlasovalo 25 poslanců, jeden se zdržel a naopak 19 zastupitelů se za ní postavilo. Návrh na odvolání Studenovské i jejího místostarosty Zdeňka Hovorky podal Petr Bidlo z opoziční Unie svobody.

Hlasování o odvolání Hovorky však bylo nakonec staženo. Bidlo Studenovské i Hovorkovi vytýkal, že nedávno letěli do Spojených států na pozvání společnosti, která chce investovat do staveb na Pankráci, ale nedokázali zastupitelstvu vysvětlit, kdo vlastně jejich cestu platil.

"Poukazovali jenom na to, že je to složité a že se to nedá vysvětlit jednoduše. Prý nám odpoví do třiceti dnů, ale to se mi zdá nedostatečné," prohlásil Bidlo, kterému se nelíbí ani to, že jako člen zastupitelstva nemá přístup k materiálům, o kterých rozhoduje rada.

Starostka však namítala, že se obvinění proti ní a místostarostovi nezakládají na pravdě.

Odvoláním starostky Studenovské se dokonce zabývalo i celostátní vedení ODS. Podle starostky se však jednalo o formalitu. "Jestliže je Praha 4 největší městskou částí a padl tady návrh na mé odvolání, chce i vedení ODS znát potřebné informace, aby se v situci vyznalo. Je to samozřejmě politická záležitost. Já si myslím, že jsme zvládli události okolo měnového fondu a já nejsem ten člověk, který by měl neustále nějaké prohřešky nebo excesy a proto bylo vedení ODS návrhem na mé odvolání překvapeno," sdělila Studenovská.

Bürgermeister: Odvolání starostky Prahy 4 ztíží situaci klubu ODS

Předseda pražské ODS Jan Bürgermeister je přesvědčen, že odvolání starostky Prahy 4 Miroslavy Studenovské (ODS) ztíží pozici stranických zastupitelů této městské části. Bürgermeister má největší obavy z toho, že místní klub ODS ztratí schopnost vzájemné komunikace. Pro odvolání Studenovské totiž ve středu večer hlasovalo i několik členů ODS.

"Já osobně tu situaci nevítám, protože je zřejmé, že bude v klubu ODS na Praze 4 velmi obtížná situace," řekl Bürgermeister. Doplnil, že zastupitelé za ODS se podle jeho informací sice před klíčovým hlasováním domluvili, ale "ne všichni dodrželi to, co si mezi sebou řekli".

Bürgermeister dodal, že největší starost má nyní o to, aby klub neztratil schopnost vzájemné komunikace a aby byl hladce zvolen nový starosta.

Pražská ODS přitom již v pondělí večer přijala usnesení, ve kterém vyzvala stranické zastupitele v Praze 4, aby se zdrželi šech kroků vedoucích k odvolání současného vedení radnice.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video