Vít Bárta a Jaroslav Škárka poslouchají rozsudek u Obvodního soudu v Praze (13.

Vít Bárta a Jaroslav Škárka poslouchají rozsudek u Obvodního soudu v Praze (13. dubna 2012) | foto: Petr Topič, MAFRA

Bárta a Škárka uspěli s odvoláním. Intrikařit není trestné, řekl soud

  • 171
Poslanci Vít Bárta a Jaroslav Škárka s největší pravděpodobností uniknou trestu za obálkovou aféru. Odvolací soud zrušil jejich tresty a případ vrátil k novému projednání. Podle soudu se trestný čin nestal nebo se ho nepodařilo prokázat. Verdikt zveřejnily iHned.cz a lidovky.cz. Bárta byl souzen za úplatkařství a Škárka za podvod.

"Celkově shrnuto, na rozdíl od obžaloby a názoru, který je prezentován rozsudkem nalézacího soudu, má odvolací soud zato, že celé záležitosti dal neadekvátní rozměr zájem médií a veřejnosti v důsledku na ní zúčastněných osob, jejichž chování ve stylu politického intrikaření nepodléhá trestní odpovědnosti, ale odpovědnosti před jejich voliči," uvedla v rozsudku soudkyně pražského městského soudu Jarmila Löffelmannová.

Poučil se Vít Bárta ze soudu? Rozhovor čtěte zde

Bárta neskrýval svou radost nad novým verdiktem a spojil s ním také nečekané politické rozhodnutí.

"Vážím si rozhodnutí odvolacího soudu, že mé jednání nenaplňuje znaky žalovaného ani jiného trestného činu. Jaroslav Škárka a Kristýna Kočí jsou jen loutky, které mě měly diskreditovat v mé snaze očistit ministerstvo od kmotrů," reagoval na verdikt Vít Bárta.

"Proto jsem se rozhodl vyhovět řadě nominací, které jsem dostal od klubu VV, a přijímám kandidaturu na předsedu VV. Mým programem bude snaha o levnější potraviny, jakož i levnější dálnice," dodal vzápětí.

Škárka: Je to pozitivní

Obdržel jste již rozsudek odvolacího soudu?
Rozhodnutí odvolacího soudu jsem zatím oficiálně neobdržel, dozvídám se o něm z médií. Poradím se o něm se svým právníkem a zvolíme nějakou cestu. 

Jak na něj reagujete?
V každém případě jsem rád, pokud padl návrh na osvobozující rozsudek. Je pozitivní to, že odvolací soud nepotvrdil podle mého velmi podivný rozsudek prvoinstančního soudu. Je to určitě pozitivní zpráva.

Očekáváte, že Obvodní soud pro Prahu 5 rozhodne ve váš prospěch?
Nechci v tuto chvíli předjímat, protože jsem se v tuto chvíli s rozsudkem ani zdůvodněním neseznámil. Neočekávám tedy v tomto smyslu zatím nic.

Jak se díváte na to, co se stalo, že mezi poslanci putovaly obálky?
Stojím si od začátku za tím, co jsem říkal. Na svém názoru nebudu nic měnit. Mám na to nějaký úhel pohledu a ten se nezměnil.

Takže to stále považujete za úplatek, nebo nějakou věc, kterou si vás pan Bárta chtěl naklonit?
Na tuto otázku nebudu odpovídat.

Pokud bude rozhodnuto o vaší nevinně, budete to považovat za dostatečné očistění?
Nechci předjímat, co nastane, pokud by došlo k osvobozujícímu rozsudku, budu to považovat za očišťující.

Městský soud ale nevynesl nový rozsudek. Případ vrátil k novému projednání. "Obvodní soud bude respektovat právní názory odvolacího soudu a znovu ve věci rozhodne," uvedla podle iHNED.cz soudkyně Löffelmannová. Celý rozsudek najdete zde, získaly ho i Lidovky.cz.

"Samozřejmě nižší soud je oficiálně vázán naším právním názorem a měl by se řídit našimi pokyny. Teoreticky je ale možné, a někdy se stává, že si soud nižší instance svůj názor ponechá. To pak ale vede k často kritizovanému protahování soudu a neustálému vracení a odvolávání," vysvětlila postup iDNES.cz mluvčí pražského městského soudu Martina Lhotáková.

Vít Bárta byl obviněn poté, co předal svým někdejším stranickým kolegům Jaroslavu Škárkovi a Kristýně Kočí obálku se 170, respektive 500 tisíci korunami. On tvrdí, že šlo o půjčky, oni, že to byl úplatek, kterým si lídr VV chtěl pojistit jejich loajalitu

Soudce Jan Šott, který předsedal tříčlennému senátu, v dubnu poslal Jaroslava Škárku na tři roky do vězení za podvod, Vítu Bártovi vyměřil 18 měsíců vězení s 2,5letou podmínkou (více zde).

Senát Městského soudu v Praze ostře sledovanou kauzu "půjček" lídra Věcí veřejných Víta Bárty řešil v listopadu. Líčení ale nebylo veřejné a soud tehdy ani neuvedl, jak rozhodl (více zde).

 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video