Sovětský tank u Národního muzea v Praze, srpen 1968

Sovětský tank u Národního muzea v Praze, srpen 1968 | foto: Jovan Dezort

Odškodníme oběti okupace z roku 1968, souhlasila Sněmovna

  • 29
Oběti okupace Československa v roce 1968 jsou o další krok blíže řádnému odškodnění. Podle senátní předlohy, kterou schválila Sněmovna, by stát na odškodnění neměl vyplatit celkem více než 30 milionů korun. Norma se nyní vrací do Senátu k definitivnímu schválení.

Někteří lidé se už určitého odškodnění domohli podle komunistických norem. Jim by se nynější odškodné pouze snížilo o dříve vyplacenou částku.

"Toto řešení nejlépe zachovává spravedlivý a rovný přístup ke všem obětem okupace," uvedl spoluautor předlohy Jiří Liška z ODS.

Zákon z roku 2005, podle něhož oběti okupace vojsky Varšavské smlouvy nebo pozůstalí obětí mohou od státu dostat jednorázové finanční odškodnění od 30 tisíc do 150 tisíc korun, podle Lišky vytvořil nerovnost mezi poškozenými občany co do vyplacené částky. Mnozí žadatelé totiž byli odmítnuti, protože už jednou odškodněni byli.

Senát návrh předložil Sněmovně před téměř půldruhým rokem. Poslanci proto v předloze prodloužili o rok do 31. prosince 2010 lhůtu, v níž je třeba o odškodnění požádat ministerstvo vnitra. Jiné změny neprovedli, i tak ovšem musí návrh znovu do Senátu, než ho k podpisu dostane prezident Václav Klaus.

Normu podpořili poslanci ze všech sněmovních stran vyjma komunistů; dva z nich byli proti, ostatní poslanci KSČM se hlasování zdrželi.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue