Petr Fiala na kongresu v Ostravě obhájil funkci předsedy ODS. (13. ledna 2018)

Petr Fiala na kongresu v Ostravě obhájil funkci předsedy ODS. (13. ledna 2018) | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

ODS se rozhodla podpořit na Hrad Drahoše, odmítla menšinovou vládu ANO

  • 246
Občanští demokraté na volebním kongresu v Ostravě uťali možnost, že by jakkoli tolerovali menšinovou vládu ANO. Přijali usnesení, že nepodpoří v žádném z pokusů menšinovou vládu ANO. Pro druhé kolo volby prezidenta vyjádřila ODS na návrh předsedy Petra Fialy podporu Jiřímu Drahošovi.

„ODS vidí ve výsledku prvního kola prezidentské volby šanci naplnit politický cíl, kterým je ukončení působení Miloše Zemana ve funkci prezidenta republiky. Voliči v prvním kole rozhodli o tom, že protikandidátem Miloše Zemana ve druhém kole bude Jiří Drahoš. Proto mu ODS vyjadřuje podporu,“ uvedl Fiala.

Už v sobotu na kongresu mluvil o tom, že další mandát prezidenta Zemana není v zájmu České republiky, a vyzval občany, aby přišli k prezidentským volbám. Podle Fialy si Zeman potřebuje odpočinout. Z úřadu, který podle předsedy ODS v demokratické tradici vždy představoval noblesu, Zeman udělal pokleslou reality show a ke konci mandátu místy i tragikomedii. 

Fiala obhájil pozici předsedy ODS, v příštích volbách chce o 50 procent víc

Několikrát na kongresu zazněla také kritika premiéra a předsedy ANO Andreje Babiše. „Kongres ODS doporučuje vedení ODS navázat na dosavadní postoj k vyjednávání o vládě a nepodpořit v žádném z pokusů menšinovou vládu hnutí ANO. ODS ctí závazek vůči svým voličům vycházející z Vyšehradské deklarace,“ navrhl místopředseda strany Martin Kupka. A delegáti usnesení přijali.

Občanští demokraté v neděli na kongresu zvolili výkonnou radu. Jsou v ní například někdejší ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba, bývalý ministr obrany Alexandr Vondra nebo někdejší policejní prezident Martin Červíček či bývalý primátor Jihlavy Jaroslav Vymazal.

Výkonná rada například koordinuje celostátní činnost strany, organizaci politických kampaní či výměnu informací mezi centrální úrovní a regiony. Schvaluje také pravidla pro výběr kandidátů a pro sestavení kandidátních listin nebo schvaluje a ruší licence místních sdružení či vznik nebo zánik oblastních a regionálních sdružení.

Už v sobotu si ODS zvolila nové užší vedení, které se příliš nezměnilo. Třiapadesátiletý Petr Fiala obhájil pozici předsedy ODS, stejně tak post první místopředsedkyně Alexandra Udženija. Nováčkem v nejužším vedení ODS se stal poslanec Martin Baxa. Další místopředsedové svou funkci obhájili, na své pozici zůstávají Evžen Tošenovský, Martin Kupka a Miloš Vystrčil.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue