Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

ODS vítězí, US-DEU v zastupitelstvu nebude

  9:25
Zlín - Nejsilnější politickou stranou zůstává ve Zlíně po vyhlášení výsledků komunálních voleb ODS, druhé místo si udržují sociální demokraté. Výrazně posílily obě volební strany nezávislých. O málo si polepšili komunisté, naopak mírně oslabila KDU-ČSL. Zcela propadla a opustila zastupitelstvo Unie svobody-DEU.

"Jsme strašně rádi, že se nám podařilo vyhrát. Budeme se snažit voliče nezklamat," radoval se včera předseda místního sdružení ODS Hynek Steska. On sám získal ve volbách druhý nejvyšší počet hlasů ze všech 39 zvolených zastupitelů. Předstihla jej jenom bývalá senátorka Irena Ondrová. ODS měla ve Zlíně 25,92 procenta hlasů.

Steska nyní považuje za legitimní i nárok ODS na post primátora. Občanští demokraté už před volbami deklarovali, že jejich kandidátem na křeslo prvního muže ve městě je podnikatel a radní z minulého zastupitelstva Tomáše Úlehla. "Myslím, že pořadí zvolených podle počtu hlasů získaných ve volbách by na tom nemělo nic měnit. Ale jednání na toto téma jsou ještě před námi," dodal Steska.

"Dopadli jsme docela dobře. Vlastně téměř nejlíp ze všech statutárních měst, se kterými bychom se měli srovnávat," byl s výsledkem voleb spokojen i lídr sociálních demokratů Vladimír Řihák. ČSSD dali ve Zlíně voliči 20,77 procenta hlasů.

Třetí nejsilnější politickou stranou se v krajském městě stali členové Zlínského hnutí nezávislých (14,52 procenta). Předstihli na žebříčku voličských sympatií dřívější trojku KDU-ČSL (11,56 procenta). Hvězda tohoto politického hnutí, založeného v roce 1998 především iniciativou architekta Františka Petra a někdy přezdívaného "stranou architekta Petra", trvale stoupá. Toto hnutí výrazně uspělo i v krajských volbách v roce 2002.  Pokud bychom k této volební straně připočetli ještě volební výsledek strany Nezávislí (rovných 8 procent), měli by nezávislí ve zlínském zastupitelstvu přes 22 procent hlasů a předstihli by i sociální demokraty. "Byli jsme považování za outsidery a moc se s námi nepočítalo. A podařilo se nám získat tři mandáty místo jednoho, který jsme měli v minulém zastupitelstvu," mohla se pochlubit Jana Bubeníková, lídr Nezávislých.

Naopak se ve zlínském zastupitelstvu víceméně počítalo s Unií svobody-DEU. Vždyť v minulém zastupitelstvu měla US-DEU dva radní, z toho jednoho uvolněného místostarostu. Přesto se unionistům, kteří měli na kandidátce i několik členů ODA, nepodařilo překonat pětiprocentní hranici (získali 4,57 procenta) a zůstali na příští čtyři roky ve Zlíně bez mandátu. "Jsem tím trochu zklamán. S Unií svobody se mi dobře spolupracovalo," poznamenal sociální demokrat Řihák.

Volební výsledky KDU-ČSL se ve Zlíně dlouhodobě zvolna snižují. "Ale jsme rádi, že jsme obhájili počet pěti mandátů. Z pořadí zvolených je vidět, že lidé chtějí změnu. Vidím to pozitivně, když si voliči vybírají do zastupitelstva jednotlivé lidi," řekl předseda městského výboru KDU-ČSL Petr Venený, kterého hlasy voličů posunuly mezi pět zvolených z šestého místa na kandidátce. Ještě větším překvapením u této strany bylo zvolení dvaašedesátiletého zubního lékaře Josefa Deváta, kterého voličské hlasy posunuly mezi zvolené až z třináctého místa na kandidátce, což byl nejvýraznější posun kandidáta ze všech stran, které budou v novém zlínském zastupitelstvu. "Vážím si této důvěry voličů a nechci ji zklamat," komentoval to tento nový zastupitel za KDU-ČSL, který je bez politické příslušnosti. 

Křížkováním jednotlivých kandidátů na hlasovacích lístcích naopak u lidovců přišel po dvanácti letech o mandát zastupitele dosavadní místostarosta František Chvatík, který byl zařazen na původní kandidátce pod pořadovým číslem čtyři. Hlasy voličů vytáhly mezi zvolené až z 11. místa na kandidátce ZHN také dosavadního primátora Zdeňka Dostála.

O jednoho zastupitele více budou mít v novém zastupitelstvu komunisté. "Jsme spokojeni. A přáli bychom si, aby byla nová městská rada utvořena poměrným zastoupením všech zvolených subjektů včetně naší strany," komentoval to lídr KSČM František Rábek. KSČM (11,53 procenta hlasů) byla také ve Zlíně jedinou stranou, u které jednotlivé hlasy voličů nikoho výrazně neupřednostnily a u které i mezi zvolenými zůstalo beze změny původní pořadí z hlasovacího lístku.

Nové zastupitelstvo bude mít ve Zlíně 39 členů, což je o dva víc než v minulém volebním období. Mezi zvolenými je 20 zastupitelů, kteří pokračují v této funkci plynule z předchozího volebního období.

Autoři:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Koalice už nechce řešit migrační pakt. Největší ohrožení Evropy, řekl Babiš

19. dubna 2024  5:40,  aktualizováno  10:48

Přímý přenos Tři a půl hodiny čtvrteční debaty o migračním paktu Evropské schůze předsedovi opozičního ANO...

Zloději očesali nové vozy u autosalonu, škoda se šplhá ke dvěma milionům

19. dubna 2024  10:47

Dva muži s pestrou trestní minulostí způsobili škodu za téměř dva miliony korun, když se v...

Má svalovou dystrofii a rakovinu, o přežití bojuje každý den. Potřebuje asistentku

19. dubna 2024  10:47

Hana roky bojuje se svalovou dystrofií, k níž se nedávno přidala i rakovina. Poslední dva roky...

V Rusku se zřítil strategický bombardér. Ukrajina se hlásí k jeho sestřelení

19. dubna 2024  7:27,  aktualizováno  10:41

Ve Stavropolském kraji na jihozápadě Ruska se zřítil ruský strategický bombardér Tu-22M3, který se...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...