Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

ODS trvá na vytvoření duhové koalice

  13:28
- Schůzka předsedy ODS Václava Klause a šéfa Unie svobody Jana Rumla o řešení současné politické situace skončila bez konkrétních závěrů. Oba představitelé, kteří spolu nejednali dva roky od rozpadu Klausovy vlády, se pouze shodli, že se sejdou k dalšímu jednání.
Naznačili, že se neuzavírají žádnému řešení současné situace, tedy ani duhové nebo pravostředové koalici. "Myslím, že nejlépe to vyjadřuje věta, že aniž bychom v této chvíli měnili usnesení čtyřkoalice, tak jsme nezakázali, nebo nevetovali to, že jsme mluvili o nejrůznějších možnostech včetně této," řekl Jan Ruml.

Setkání Václava Klause s Janem Rumlem

Schůzka předsedy ODS Václava Klause a šéfa Unie svobody Jana

Dopis Václava Klause Janu Kasalovi:

V Praze dne 26. října 1999 

Vážený pane předsedo,

Věřím, že se mnou souhlasíte, že v poslední době došlo k důležitému vývoji naší politické situace. Tato nová situace vyžaduje jednání. Proto si Vás dovoluji tímto požádat o schůzku ODS a KDU-ČSL a zároveň Vám navrhuji, aby se jí zúčastnili nejen předsedové, ale též jeden či dva další politikové obou stran. Jsem přesvědčen, že vzájemná výměna názorů by byla právě v této chvíli velmi užitečná.

Rád bych, aby ke schůzce došlo v co nejbližší době a proto navrhují pátek tohoto týdne. Byl bych velmi rád, kdybyste moji nabídku k setkání přijal.

Prosím Vás o dojednání termínu této schůzky prostřednictvím našich sekretariátů.

S pozdravem


Václav Klaus

Rumla o řešení současné politické situace skončila bez konkrétních závěrů. Oba představitelé, kteří spolu nejednali dva roky od rozpadu Klausovy vlády, se pouze shodli, že se sejdou k dalšímu jednání.Naznačili, že se neuzavírají žádnému řešení současné situace, tedy ani duhové nebo pravostředové koalici. "Myslím, že nejlépe to vyjadřuje věta, že aniž bychom v této chvíli měnili usnesení čtyřkoalice, tak jsme nezakázali, nebo nevetovali to, že jsme mluvili o nejrůznějších možnostech včetně této," řekl Jan Ruml

Na otázku, zda se přiblížila koalice pravostředových stran, Ruml odpověděl: "Myslím že to, že jsme se sešli, nějaký signál je. Přeložte si ho, jak umíte."

Oba si pochvalovali, že se konečně zase sešli a otevřeně spolu hovořili. "Já považuji toto setkání v jistém smyslu za průlomové, nové, netypické, netradiční," řekl Klaus novinářům po schůzce. "Chceme vám vážně říci, že úplně nová míra komunikace byla zahájena," dodal.

Jednání grémia ODS

Grémium ODS odmítá prohlubování opoziční smlouvy i koalici ČSSD-ODS a trvá na takvané duhové koalici ČSSD, ODS, KDU-ČSL a US, kterou však všechny ostatní strany odmítají. Předseda ODS Václav Klaus po jednání grémia uvedl, že opoziční smlouvu lze prohloubit jedině přeměnou na smlouvu koaliční, a to pro ODS nepřipadá v úvahu.

Předsednictvo ČSSD ve čtvrtek večer dospělo k závěru, že vládu není potřeba měnit, a navrhují vylepšit opoziční smlouvu. ODS proto považuje výsledky čtvrtečního jednání předsednictva ČSSD za výraz nepochopení současné situace v zemi.
"ODS opakovaně sdělila ČSSD, že varianta prohlubování opoziční smlouvy pro ni nepadá v úvahu. Opoziční smlouva se nedá prohloubit jinak než její přeměnou ve smlouvu koaliční, a na tu - ač nás do ní strany čtyřkoalice tlačí ze všech sil - nereflektujeme," prohlásil dnes Klaus.

Jeho stranu zklamalo, že všechny demokratické strany odmítly návrh ODS na sestavení vládní koalice všech parlamentních stran vyjma KSČM. Podle ODS jejich pasivní vyčkávání nemůže znamenat nic jiného než jejich spokojenost se současným stavem. Proto bude ODS pokračovat v jednáních, kde se bude snažit získat podporu pro svůj návrh, který stále považuje za nejlepší. Prvním z nich bude dnešní schůzka s předsedou Unie svobody Janem Rumlem.

"Důvody, které vedly ODS k návrhu supervelké koalice, trvají, a náznaky posilování pozic komunistů v posledních průzkumech veřejného mínění přidávají pro naši iniciativu další argumenty," citoval Klaus z prohlášení grémia ODS.

Jednání předsednictva ČSSD

Vládu Miloše Zemana není třeba měnit, neboť je úspěšná. Tento vzkaz poslali sociální demokraté Občanské demokratické straně, která před dvěma týdny vyprovokovala diskusi o budoucnosti opoziční smlouvy.
"Tvrzení opozičních politických stran o prohlubující se ekonomické stagnaci považujeme za falešná, zavádějící a účelová," prohlásil předseda strany Zeman ve čtvrtek půl jedenácté večer mimořádném zasedání předsednictva ČSSD.

Místopředseda ODS Miroslav Beneš byl tímto postojem zaskočen: "Vyrazilo mi to dech. Možná žiju někde jinde, ale já nemám pocit, že se vládě daří. Jak na tohle jejich rozhodnutí zareagujeme, zatím nedokážu říci."

Sociální demokraté se neztotožnili ani s návrhem ODS na vytvoření superkoalice všech nekomunistických parlamentních stran. "Odmítnutím čtyřkoalice se stal tento návrh bezpředmětným," stojí v usnesení předsednictva ČSSD.

Jako řešení současné situace sociální demokraté navrhují zdokonalení opoziční smlouvy s ODS. "Otevřená je možnost tuto smlouvu konkretizovat," oznámil Zeman. "Mluvili jsme například o návrhu na vytvoření společných komisí i o některých dalších tématech. I to bude předmětem našeho dalšího jednání s ODS," dodal.

Sociální demokraté nemají ani v úmyslu na nátlak ODS pozměnit vládní kabinet. Podle Zemana o výměnách ministrů předsednictvo vůbec nejednalo. "Neříkám, chraň Bůh, že k žádným personálním změnám nedojde. Ale dojde-li k nim, pak z rozhodnutí ČSSD," řekl Zeman.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Vyměníme okupované hraniční vesnice. Arménie a Ázerbájdžán uklidňují napětí

19. dubna 2024  18:04

Arménie vrátí Ázerbájdžánu čtyři strategicky umístěné vesnice, které okupuje od počátku 90. let....

Čína drží evropské zbrojaře v šachu. Bez její klíčové suroviny Kyjev padne

19. dubna 2024  17:36

Premium Dodávky západní munice Ukrajině jsou hlavním politickým tématem posledních dní. Některé evropské...

Poslanci kontrolující BIS vyslechli nahrávky spojené s Bystroněm z AfD

19. dubna 2024  17:26

Sněmovní komise pro kontrolu Bezpečnostní informační služby (BIS) si minulý týden vyslechli...

Nechte si urážky, vzkypěla Jermanová. Migrační pakt vyvolal v debatě hádku

19. dubna 2024  16:46

Téma migračního paktu pořádně rozohnilo poslance, kteří se mu věnovali ve čtvrtek v pořadu 360° na...

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...