ODS, TOP 09 a Johnovi véčkaři plánují, že vláda sníží platy politiků

  • 3619
Začíná se rodit vláda ODS, TOP 09 a Věcí veřejných, které sami politici říkají vláda "proti zadlužování a korupci". "Máme společný zájem na koalici rozpočtové odpovědnosti," řekl lídr ODS Petr Nečas po jednáních s TOP 09 a véčkaři. Strany plánují snížit počet funkcionářů ve Sněmovně, platy i náhrady politiků a omezit imunitu.

"Nepřipadá v úvahu," odmítl šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg po jednání s občanskými demokraty, že by premiérem mohl být on a ne lídr ODS. "Petr Nečas je ten správný muž," řekl kategoricky Schwarzenberg.

Po jednáních se zástupci TOP 09 a VV Nečas řekl, že se bude řešit šest programových okruhů - veřejné rozpočty, zdravotnictví, právo a korupce, zahraničí a obrana, školství, životní prostředí a zemědělství.

Podle lídra ODS dal výsledek voleb jasný signál, že je třeba seškrtat počty nejrůznějších výborů v parlamentu i výhody politiků. "Velmi stojíme o koalici proti zadlužování a korupci a velmi se nám líbí nápad snížit počet funkcionářů ve Sněmovně i platy politiků," uvedl po schůzce s občanskými demokraty předseda Věcí veřejných Radek John.

Povolební vyjednávání se tak ve Sněmovně naostro rozjela. Jen o pár set metrů dál, na Hradě, jednal prezident Václav Klaus postupně s místopředsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou, Nečasem, Schwarzenbergem, šéfem komunistů Vojtěchem Filipem a Johnem.

Johnovi už vadí jen "dinosauři" bez podpory voličů, Kalouska ve vládě by skousl

"Jde nám o šetrný stát, ne o stát, který rozhazuje," řekl po prvních jednáních s ODS Schwarzenberg. Žádná jména kandidátů do vlády podle něj nepadla, nejdřív se strany musí domluvit na programu.

To potvrdil i John. Před volbami označoval za dinosaura, s nímž by nešel do vlády, kromě jiných i místopředsedu TOP 09 Miroslava Kalouska. Teď našel způsob, jak se z těchto slov vyvléci. Kdo je dinosaurus, o tom podle Johna rozhodli voliči ve volbách. "Respektuji rozhodnutí voličů," řekl.

Mezi oběma muži to ale zřejmě bude dál jiskřit. "Speciálně pro pana Kalouska," ukazoval John do kamer od notáře ověřený dokument, že má právo jednat za Věci veřejné. Právě Kalousek ve volební kampani v boji o voliče upozorňoval na to, že v rejstříku politických stran je zapsáno, že za "véčkaře" nejedná předseda, ale první místopředseda Jaroslav Škárka.

Na jednání s ODS dorazili spolu s Johnem sponzor strany a klíčový muž v pozadí Vít Bárta, šéf bezpečnostní agentury ABL, a nově zvolená poslankyně za Věci veřejné Kristýna Kočí.

Součástí jednání o vládě by podle místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska neměla být volba prezidenta. "Náš předseda je tomu velmi nenakloněn, aby se při koaličních jednáních obchodovalo s funkcí prezidenta," řekl iDNES.cz místopředseda strany Kalousek.

Letošní volby totiž mimo jiné rozhodly, kdo bude volit nástupce hlavy státu, když se politici neshodnou na volbě prezidenta všemi občany.

Dnešní jednání naznačila, že k dohodě trojice stran by mohlo dojít. "Věřím, že se Věci veřejné zachovají jako standardní politická strana," uvedl lídr TOP 09 Schwarzenberg.

Nečas, Schwarzenberg i John prezidentovi řekli, že jiná možnost vlády není

O chystané vládě s TOP 09 a Věcmi veřejnými už Nečas informoval i prezidenta Václava Klause. Připustil, že Věci veřejné jsou do určité míry "nečitelné", ale taková je podle něj realita.

To, že se jednání o pravostředové vládě vyvíjejí nadějně, řekl Klausovi i Schwarzenberg a John, který přišel na Hrad odpoledne jako poslední, prezidentovi řekl, že nevidí jinou možnost, než projekt vlády ODS, Věcí veřejných a TOP 09.

Nečas se ještě odpoledne setkal s Bohuslavem Sobotkou, který po rezignaci Jiřího Paroubka vede ČSSD, ale byla to spíš formální schůzka, na níž si politici řekli, že společná vláda není možná. (Nečas a Sobotka se na vládě neshodli, chtějí ale hladký start Sněmovny)

Právě Sobotku přijal Klaus ještě před Nečasem a Schwarzenbergem. Sociální demokracie požaduje, aby jí prezident dal první šanci sestavit vládu, i když sám Sobotka je skeptický k tomu, že by se mu to povedlo.

"Pokládám za absurdní, aby se sestavování příští vlády ujal Petr Nečas, zástupce strany, která volby prohrála a ztratila nejvíce hlasů a poslaneckých mandátů," uvedl dnes Bohuslav Sobotka.

Zatímco Schwarzenberg míní, že by ČSSD šanci na určitý omezený čas dostat mohla, Nečas si tím není jistý a John jasně řekl, že paralelně musí probíhat jednání o středopravicové vládě. (ČSSD trvá na prvním pokusu o vládu. Schwarzenberg není proti)

Šéf Věcí veřejných také po dnešním jednání s ODS vyzval k ukončení "studené války" mezi stranami v parlamentu. Nečas k tomu řekl, že by v novém vedení sněmovny mohl být i zástupce sociální demokracie. Zda by mohlo jít dokonce o předsedu Sněmovny, to říci nechtěl.

VOLBY 2010

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue