Nechcete, aby vám v kraji vládli komunisté? Volte ODS, hlásají novinové inzeráty. Ilustrační foto.

Nechcete, aby vám v kraji vládli komunisté? Volte ODS, hlásají novinové inzeráty. Ilustrační foto. | foto: Jan Strouhal, MAFRA

ODS straší před volbami návratem komunistů

  • 712
Komunisté jsou už tradičně strašákem voleb. Na jejich možné posílení v krajích upozorňuje ODS v inzerátech. Reaguje tak na výroky šéfa ČSSD Jiřího Paroubka, který naznačil, že by v některých krajích mohl s KSČM uzavřít koalici. Paroubkova slova pobouřila i některé nezávislé kandidáty.

KSČM sama žádné velké ambice nemá, ráda by získala o senátora více a v krajích obhájila výsledky z roku 2004. Velkou posilou pro ně ale může být Jiří Paroubek, který naznačil, že v krajích, kde zvítězí, si umí představit společnou levicovou koalici.

Námluv s komunisty pohotově využila ODS, ostatně jako vždy před volbami, kdy mobilizuje a varuje před návratem socialismu. "Nechcete, aby vám v kraji vládli komunisté? Volte ODS," uvádí se na inzerátech, které se objevily v celostátních denících.

Reagují tak na Paroubkovy výroky, kterými možnost vlády s komunisty připustil. "Snadněji se nám půjde do koalic se středovými stranami nebo s komunisty, pokud budou někde rozumní," řekl předák ČSSD v rozhovoru pro MF DNES. Je to jeho oblíbené téma, o možné spolupráci s komunisty uvažoval už před parlamentními volbami v roce 2006.

Socialisté ale nejsou jediní, kteří by se podělili o moc s KSČM. Podobnou spolupráci nevyloučili ani zelení.

"Jestliže KSČM oficiálně existuje v parlamentu a kandiduje v krajské politice, tak bych nevylučoval, že by měla nést i určitou zodpovědnost za politické dění," nechal se například slyšet lídr zelených na Zlínsku Libor Nováček. Před pár měsíci si s myšlenkou koalice s komunisty pohrávali zelení v Libereckém kraji. - čtěte Zelení si na Liberecku namlouvají komunisty

Na podobné úvahy zareagovala i menší regionální politická uskupení. Například Starostové a nezávislí pro Zlínský kraj vystoupili ostře proti. "Pro nás je naprosto vyloučené spolupracovat s komunisty. Vyjádření představitelů ČSSD a Strany zelených směrem ke KSČM je pro uskupení Starostů a nezávislých šokující," uvedl lídr kandidátky a starosta Suché Lozi Petr Gazdík. Lídry obou stran vyzval, aby ještě před volbami spolupráci s komunisty jednoznačně vyloučili.

Politolog: Varování před KSČM už nezabírá
Podle politologa Josefa Mlejnka ale protikomunistická karta nebude v letošních volbách zase až tak účinná. "Za větší nebezpečí považuji lobbystické mafie, kde se to jen hemží bývalými nomenklaturními kádry a estébáky, než samotnou KSČM," řekl iDNES.cz politolog. "Pan Ďuričko, agent StB, je horší než nějaký člen KSČM," upřesnil Mlejnek.

Bohumil Doležal se posílení komunistů naopak obává. "Posílení KSČM je vážná věc, protože KSČM je ruská lobby," řekl iDNES.cz. Podle něj komunistům preference povyskočí právě proto, že Paroubek od chvíle, co se dostal do vrcholové politiky, spolupráci s nimi pravidelně zmiňuje. "Bude to dělat nepochybně i v těchto volbách," řekl.

Proto ony vstřícné výroky v médiích, kterými si chce komunisty naklonit a zároveň vydírá demokratické strany. Chce je přimět ke spolupráci, komunisty si pak nechává v záloze, míní politolog.

Podle Doležala je tak varování před komunisty, které používá pravice, oprávněné. Žádného voliče ale už odradit nemůže, právě kvůli inflaci podobných protikomunistických hesel v minulosti. "Tady se provozoval takový perhuba antikomunismus, že to na veřejnost dnes už vůbec nezabírá," soudí politolog.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue