Chceme zaútočit, změnit vedení krajů a bránit Senát, řekl šéf ODS Fiala

  • 295
V pražském parku Grébovka odstartovala ODS volební kampaň před podzimními senátními a krajským volbami, do nichž jde pod heslem Postavme Česko na nohy. „ODS jde v devíti ze třinácti krajů v koalici. Chceme zaútočit, změnit vedení krajů a bránit Senát,“ řekl lídr občanských demokratů Petr Fiala.

Pro nejsilnější opoziční stranu budou podzimní volby testem pro spolupráci více stran i ve volbách do Sněmovny příští rok, v nichž chce ODS porazit Andreje Babiše.

V jižních Čechách povede ODS do krajů exministr průmyslu Martin Kuba, na jižní Moravě Jiří Nantl, na Vysočině Vítězslav Šrek, v Olomouckém kraji Dalibor Horák, ve Zlínském kraji Lubomír Traub, v Pardubickém kraji společnou kandidátku ODS a TOP 09 Michal Kortyš, v Moravskoslezském kraji Jakub Unucka, ve Středočeském kraji místopředseda ODS Martin Kupka.

V Plzeňském kraji povede společnou kandidátku ODS a TOP 09 Ilona Mauritzová, v Královéhradeckém kraji společnou kandidátku s hnutím STAN a s Východočechy šéf senátního klubu strany, bývalý policejní prezident Martin Červíček, v Libereckém kraji starosta Frýdlantu Dan Ramzer, v Ústeckém kraji společnou kandidátku s KDU-ČSL Jiří Kulhánek a v Karlovarském kraji kandidátku ODS a KDU-ČSL Karel Jakobec.

Kandidáti ODS do Senátu

Louny – Vladimír Drápal
Plzeň-město – Lumír Aschenbrenner
Strakonice – Tomáš Fiala
Příbram – Jiří Burian
Praha 9 – Eduard Stehlík
Praha 1 – Miroslava Němcová
Kladno – Petr Bendl
Česká Lípa – Vít Vomáčka
Trutnov – Klára Sovová
Kolín – Michal Zapletal
Hradec Králové – Pavel Staněk
Rychnov nad Kněžnou – Jana Drejslová
Brno-město – Roman Kraus
Přerov – Tomáš Kocourek
Olomouc – Radek Vincour
Uherské Hradiště – Petr Sládek

Už jsou také známi kandidáti občanských demokratů do Senátu a ti, které ODS podpoří spolu s dalšími stranami. V 17 volebních obvodech z 27 má strana vlastního kandidáta, v dalších třech společného s dalšími stranami a ve čtyřech se rozhodli občanští demokraté podpořit kandidáta jiné strany.

Například v centru Prahy bude kandidovat bývalá šéfka Sněmovny za ODS Miroslava Němcová, kterou podpoří také TOP 09 a hnutí STAN. Němcová vyzve současného senátora, bývalého rektora Univerzity Karlovy Václava Hampla, který byl minule zvolen s podporou KDU-ČSL a Strany zelených.

Na Praze 5 bude s podporou ODS, TOP 09 a STAN kandidovat Michael Žantovský, bývalý senátor a dříve blízký spolupracovník prezidenta Václava Havla a pak i velvyslanec ve Spojených státech, Izraeli a Velké Británii.

Jeho soupeři budou senátor zvolený s podporou zelených a lidovců Václav Láska, či ředitel největší české nemocnice v Praze Motole a exministr zdravotnictví Miloslav Ludvík, jehož podpoří vládní ČSSD a hnutí ANO.

Nasadí také historika Eduarda Stehlíka

„Koaličního“ kandidáta budou mít občanští demokraté i ve volebním obvodě, který zahrnuje Prahu 9 a okolí, kde vojenského historika Eduarda Stehlíka podpoří ODS spolu s lidovci. Zde je senátorem za Starosty a nezávislé David Smoljak.

Za Piráty do Senátu kandiduje Koky. Zkusí zvýšit zastoupení Romů v politice

Po zvolení Hynka Hanzy v doplňovacích volbách v Teplicích po úmrtí Jaroslava Kubery budou mít občanští demokraté v Senátu 19 křesel a jsou v horní komoře parlamentu nejsilnější stranou spolu s klubem Starostů a nezávislých. Mají také předsedu Senátu Miloše Vystrčila.

Jasno o možné spolupráci více stran  pro volby do Sněmovny chce mít předseda ODS Petr Fiala do konce letošního roku. Výsledek senátních voleb může ovlivnit také úvahy občanských demokratů o hledání vhodného  kandidáta pro příští volbu na Hrad.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video