ODS sbírá sílu na svržení vlády

  • 28
Opoziční ODS chce po vítězných eurovolbách svrhnout vládu a vyvolat předčasné volby. Jen neví kdy. Občanští demokraté rozehráli velkou šachovou partii, jak "sundat" Špidlovu vládu: od úterka už mají připravenu písemnou žádost na vyslovení nedůvěry vládě.

A na papíře už mají dokonce i návrh zvláštního zákona na zkrácení tohoto volebního období, aby mohly být předčasné volby.

"Na obou listinách už jsou jména všech našich poslanců. Chybí jen datum," říká poslanec ODS Vladimír Doležal. Právě chybějící datum přesně dokumentuje nynější "problém" občanských demokratů: Sice chtějí vyslovit vládě nedůvěru, ale už nevědí, kdy to přesně udělat.

Na nejvhodnějším okamžiku se ani v úterý na dvouhodinovém jednání nedokázali poslanci ODS shodnout. "Jsme připraveni. Můžeme hlasování o nedůvěře vyvolat za tři minuty, za hodinu nebo za týden. Jen čekáme," říká další poslanec Topolánkovy strany Tom Zajíček.

Důvod, proč ODS tolik váhá, je zřejmý: k vyslovení nedůvěry potřebuje 101 hlasů, s opozičními komunisty má jen 98 poslanců. "Předpokládám, že se o to pokusíme ještě na této schůzi sněmovny, tedy do konce června," tvrdí šéf poslanců ODS Vlastimil Tlustý.

Místopředseda strany Petr Nečas je opatrnější: "Existují různé varianty - krátkodobá v horizontu dní, střednědobá během týdnů a dlouhodobá v několika měsících. Každá má své výhody a nevýhody a my se definitivně rozhodneme až v okamžiku, kdy argumenty pro jednu z nich převáží," říká Nečas.

ODS stále čeká, jestli Vladimír Špidla nevyslyší její výzvu a sám po volebním debaklu nepožádá sněmovnu o obnovení důvěry. Premiér na takovou hru odmítl přistoupit: "Mandát vlády je dán mandátem získaným ve sněmovních volbách. Toto byly volby do Evropského parlamentu," zopakoval.

Občanští demokraté sázejí na to, že potřebné hlasy proti vládě sežene mezi vládními unionisty. Nejmenší vládní strana má sice jen deset poslanců, ale ani v úterý nebyla schopna garantovat, jestli všichni podporují nynější vládu.

Podle místopředsedy strany a ministra Pavla Němce žádný z nich zatím nevypověděl poslušnost. Jenže třeba Marian Bielesz, jeden ze dvou poslanců, kteří před časem opustili Unii svobody, mluví jinak a zvyšuje tak nejistotu: "Má důvěra ve vládu se spíše snižuje," řekl v úterý.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video