Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Dan Materna, MAFRA

To není reforma zdravotnictví, ale nahodilé kroky, kritizuje ODS Hegera

  • 360
Členové odborné komise ODS vyzvali ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09), aby plnil koaliční smlouvu v oblasti zdravotnictví, připravil změny a nenavrhoval nahodilé kroky. Reforma musí platit od roku 2012 a musí přijít v jednom balíku, protože zákony na sebe navazují.

"Chceme, aby se vše pohnulo kupředu a reforma se nastartovala. Vyzýváme proto ministra, aby bezodkladně začal plnit závazky z koaliční smlouvy. Efektivní a stabilní zdravotnictví nezajistí jednotlivé kroky, ale ucelená reforma," uvedl před jednáním koalice garant komise Petr Tluchoř.

Ministrovi Hegerovi vzkázal, že strana trvá na dodržení všech dohod v koaliční smlouvě a odmítá řešit situaci ve zdravotnictví navyšováním pojistného či plateb za pojištěnce.

Heger by podle komise měl odpoledne na jednání K9 přijít s analýzou všech 43 bodů koaliční smlouvy. Měl by představit ucelené kroky a taky se zaručit, že reformu prosadí včas a ta začne platit již k 1. lednu 2012, jak bylo slíbeno.

"Nejdříve řekněte, na co mají lidé nárok"

Poslanec Boris Šťastný dodal, že ministr by měl načrtnout jasný postup, co se bude dít.

"Nejdůležitější jsou nároky pacienta. Musí to být ministr zdravotnictví a ministerstvo, kteří přijdou s řešením. Lidé musí vědět, na co mají ve zdravotním systému právo a musí dostat možnost si legálně připlatit za lepší služby. Musíme jasně definovat standard a nadstandard," dodal Šťastný.

ODS podle něj bude na Hegera apelovat, aby nejdříve pracoval na reformě a až poté přišel diskutovat nad zvyšováním poplatků.

Marek Šnajdr dodal, že ministrovy reformy by měly do Sněmovny dorazit na přelomu května a června, aby měli poslanci čas je schválit. Novely zákonů by měl ministr sdružit do jednoho balíku. "Reformní zákony jsou mezi sebou vzájemně propojeny a nemá smysl je prosazovat jeden bez druhého, balíková forma a provázání je klíčové," míní Šnajdr.

ODS se nelíbí, že Heger přichází s nahodilostmi v podobě poplatků za sanitku nebo plombu. Místo toho má přijít s reformou. "Nejprve musí být připraveny plány domu, kdežto pan Heger mluví o barvě dveří," míní Šnajdr.

Heger už dříve navrhl dílčí změny. Pacienti by například měli místo 30 korun platit u lékaře 50 korun, platba za den v nemocnici by stoupla ze 60 na 150 až 200 korun, za návštěvu specialisty bez doporučení praktika by pacient dal 200 korun, nyní dává 30. Zpoplatněna mohla být i neakutní doprava sanitou pěti korunami za ujetý kilometr, nyní pacienti neplatí nic.

Ministr prohlásil, že zvýšení poplatků nepatří mezi reformní kroky. Buď by přinesly sociální neklid, nebo neměly smysl, uvedl.

Hegerova koncepce vychází z podepsané koaliční smlouvy a plně respektuje volební program TOP 09, reagoval místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek. "Řadu levicových výhrad ODS chápeme a respektujeme. Z hlediska koaličních kompromisů jsme některé jejich levicové připomínky i připraveni se skřípěním zubů akceptovat," řekl.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video