ODS neplatila za sociální a zdravotní pojištění. Dluží 6,5 milionu. Ilustrační snímek

ODS neplatila za sociální a zdravotní pojištění. Dluží 6,5 milionu. Ilustrační snímek | foto: Petr Topič, MAFRA

ODS neplatila sociální a zdravotní pojištění. Dluží 6,5 milionu

  • 736
Občanská demokratická strana za své zaměstnance neplatila minimálně několik měsíců zdravotní a sociální pojištění, zjistila MF DNES. Její dluh vůči státu a zdravotním pojišťovnám narostl až na 6,5 milionu korun.

„České správě sociálního zabezpečení máme uhradit 3,6 milionu korun. Už v červnu letošního roku jsme se dohodli na splátkovém kalendáři, který dlužnou částku pokrývá splátkami do poloviny roku 2015. Se zdravotními pojišťovnami o splátkovém kalendáři jednáme a vše postupně uhradíme,“ připustil místopředseda ODS Martin Kupka.

„Celkový závazek ODS vůči státu a zdravotním pojišťovnám teď činí 6,5 milionu korun,“ dodal Kupka.

Nejsou to jediné závazky ODS po splatnosti. Podle předsedy Petra Fialy jejich celková výše činí 42 milionů. Pro pravicovou konzervativně-liberální stranu je však velmi nepříjemné hlavně to, že dluží i státu, který by ráda opět řídila.

Lídři ODS vše vysvětlují dluhy „nasekanými“ předchozím vedením a nutností vypořádat se přednostně s předchozími věřiteli. „Když před sebou hrnete dluhy, musíte někdy upřednostnit věci, které hoří daleko víc než stát,“ řekl pod podmínkou zachování anonymity zdroj blízký vedení ODS.

„Finance dáváme rychle do pořádku. Personální změny, změny v pravidlech hospodaření i v kontrolní činnosti fungují, stejně tak se začnou brzy pozitivně projevovat bolestivá úsporná opatření, která jsme udělali. Než se ale vypořádáme se všemi závazky z minulosti, bude to chvíli trvat,“ uvedl Fiala.

Také šéf ODS zdůrazňuje, že za dluhy strany mohou ti, kteří stranu vedli před lednovým kongresem v Brně. „Kdyby nebyly staré dluhy a nepořádek ve financování, byla by dnes finanční situace ODS dobrá. Staré dluhy musíme splácet, to je přece jasné. I když máme problémy s penězi na provoz,“ konstatuje.

„Vysoké úvěry, skokový pokles příjmů a závazky po lhůtě splatnosti ve výši 42 milionů jsou pěkně jedovatý koktejl, jak ví každý, kdo tomu trochu rozumí,“ dodává.

Stěhování kvůli úsporám

Bývalý předseda ODS Petr Nečas se k věci nechtěl vůbec vyjadřovat. „Nemám k tomu žádný komentář,“ řekl pouze. Jeho bývalý první místopředseda a nástupce v čele strany Martin Kuba se k dluhům také nezná. „Byl jsem zvolen v roce 2012, dluhy pocházely už od předchozího vedení. Když jsem stranu převzal, dělal jsem vše pro stabilizaci finanční situace,“ sdělil.

ODS se už kvůli úsporám například po pěti letech přestěhovala z bývalého sídla do skromnějších podmínek v centru Prahy, čímž měsíčně ušetří až 300 tisíc korun.

Už v pátek se až tři tisícovky občanských demokratů setkají na mimořádném kongresu v Praze. Vedení chce členy před říjnovými volbami mobilizovat a motivovat. Ale z informací, že strana dluží miliony státu, však mají občanští demokraté před volbami evidentně strach. Zvláště ti, kteří se budou ucházet o místa na radnicích a v senátu.

„To jsou všechno pozůstatky minulé ODS, nikoli této a Fialy. Ale chápu, že lidi nezajímají detaily, hlavně když je dobrý titulek: Ódéeska dluží státu, že jo? Volič si zákonitě řekne: No, tak takovýhle svině volit nikdy nebudu. To je jasné předvolební sdělení,“ shrnul obavy například senátor a primátor Teplic Jaroslav Kubera.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue