Zdravotnictví je podle ministra Hegera třeba kultivovat v konsenzuálním přístupu.

Zdravotnictví je podle ministra Hegera třeba kultivovat v konsenzuálním přístupu. | foto: Ondřej Littera, MAFRA

ODS na mě tlačila, ať už předkládám reformy, říká ministr zdravotnictví

  • 113
Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) je už dva a půl měsíce ve funkci a ještě z jeho úřadu nevypadl žádný konkrétní návrh. Přitom zdravotnictví je jednou z priorit vlády Petra Nečase. Teď ministr v rozhovoru pro MF DNES přiznal, že už jej kolegové z ODS začali tlačit k tomu, ať něco předloží.

"Vnímám, že tu tenhle tlak je. Jenže já byl do funkce ustaven jako člověk, o kterém se vědělo, že má tenhle způsob řízení a že nebude prosazovat rychlé, zbrklé kroky. Jestliže mě ODS kritizuje, že jsem ještě nedal do vlády ty reformní zákony, které byly připravené, tak musím říct, že já je nepovažoval za bezchybné," řekl Heger.

Návrhy, které zdědil po týmu někdejšího ministra Tomáše Julínka, se týkaly například změn veřejného pojištění a toho, za co si budou muset pacienti nově připlácet, nebo vzniku univerzitních nemocnic či soukromých zdravotních pojišťoven. Ministr Heger je však vyznavačem hledání kompromisu mezi rozdílnými názory, a tak chce mít své reformy nejdřív prodiskutované jak s lékaři, tak s opozicí. Proto to zdržení.

"Mám-li se bránit nařčení, že jsem příliš liknavý, tak bych zmínil Holandsko, kde se reforma připravovala třicet let," uvedl Heger.

Jistou kritiku si už vyslechl i od bývalého slovenského ministra zdravotnictví Rudolfa Zajace, kterého si za svého poradce vybral místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. "Pan Heger je dobrý ministr, ale bude muset trochu zhrubnout," řekl nedávno Zajac.

Heger však v rozhovoru pro MF DNES oponuje: "Nepokládám to za rozumný styl pro zdravotnictví. Naprosto chápu, že pro některé typy lidských činností jsou potřeba rozhodné, vůdčí typy. Já taky umím takový styl prosazovat, ale myslím, že systém zdravotnictví je nutné spíš kultivovat v konsenzuálním přístupu, ne tam dělat nějaký válečný management."

Heger přesto už během dvou týdnů předloží do vlády svůj první návrh zákona, který - jak sám říká - "bude znamenat velmi reformní krok v našem pohledu na zdravotnictví".

Čtěte v sobotní MF DNES

O co konkrétně půjde, jak chce o změnách přesvědčovat pacienty i bouřící se lékaře, si přečtěte v sobotní MF DNES.

.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video