Vysvědčení hejtmanům ČSSD

Vysvědčení hejtmanům ČSSD | foto: ODS

ODS odstartovala předvolební kampaň pětkami a sedmičkou pro ČSSD

  • 1811
Pět jedniček, čtyři pětky a jedna sedmička. Tak vypadá neformální start kampaně občanských demokratů před krajskými volbami. V pondělí vystavili občanští demokraté vysvědčení sociálnědemokratickému vládnutí v krajích.

"Poprosím svého kolegu Zbyňka Stanjuru, aby v této chvíli zafungoval jako můj spolehlivý držák," zalaškoval na úvod svého vystoupení premiér a předseda ODS Petr Nečas. A zatímco šéf poslaneckého klubu Stanjura držel obří vysvědčení za roky 2008 až 2012, Nečas okomentoval známky udělené hejtmanům ČSSD.

ODS má sice oficiálně podobu předvolební kampaně představit za týden v Mladé Boleslavi, s vysvědčením ovšem přišla už o týden dříve. Po jednání výkonné rady strany. V den, kdy svoji kampaň z vlaku odstartovali i sociální demokraté (více o startu kampaně ČSSD čtěte zde).

Jedničky na obřím vysvědčení udělila ODS opozičním rivalům za zadlužování, růst platů úředníků, zvyšování provozních výdajů, vlastní propagaci a populismus.

"Škoda, že se na vysvědčení nemůže psát jednička s hvězdičkou," posteskl si Nečas. "Zadlužení krajů za tři roky vlád ČSSD stouplo o 50 procent," vysvětlil v pořadí první jedničku. A dodal, že ČSSD zvýšila platy krajských úředníků o 10 procent, stejně tak navýšila spotřebu krajů. Podle Nečase například někdejší středočeský hejtman David Rath stihl za svoji propagaci utratit 20 milionů korun.

Dost vládě

ČSSD vjela do kampaně vlakem

Pětky si naopak ČSSD zasloužila za rozvoj neziskového sektoru, podporu příspěvkových organizací, proplácení poplatků ve zdravotnictví, kvalitu silnic a dopravní obslužnost.

"Krajské vlády snížily investice do neziskového sektoru o 44 procent a vzaly tak neziskovým organizacím téměř 150 milionů korun," tvrdí Nečas. Investice do škol či kulturních zařízení pak kraje podle něj snížily o 31 procent. "Slib sociální demokracie proplácet v krajských nemocnicích poplatky skončil naprostým fiaskem a promrháním 600 milionů korun," doplnil předseda ODS.

Sedmičku si pak ČSSD podle občanských demokratů vysloužila za čerpání evropských fondů. "Kvůli kauze Davida Ratha je tu poněkud netradiční, nicméně s touto kauzou nezbytně spojená číslovka - sedmička," shrnul premiér s tím, že sedmičku není potřeba dále komentovat.

Podle výkonné rady ODS jsou podzimní krajské a senátní volby střetem odpovědné politiky s negativistickým populismem. "Kterým se zejména ČSSD pokouší zakrýt dosavadní pochybné působení v čele krajů České republiky," citovala první místopředsedkyně strany Miroslava Němcová jeden bod usnesení výkonné rady.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video