Mirek Topolánek

Mirek Topolánek - Předseda ODS Mirek Topolánek. (1. června 2005) | foto: MF DNES

ODS je arogantní, řekla straně část voličů

  • 1431
Favorit blížících se parlamentních voleb, ODS, se devět měsíců před volbami podíval do zrcadla: uviděl nejen svou úspěšnou, ale také arogantní tvář. Teď se snaží tu druhou zakrýt.

Občanská demokratická strana po téměř patnácti letech své existence zjistila, co na ní lidem nejvíc vadí. Výsledek: je to arogance a agresivita. Lídři ODS proto devět měsíců před volbami přemýšlejí, jak ukázat svou vstřícnější tvář.

Aby zjistili, jak je vidí potenciální voliči, nechali si občanští demokraté udělat rozsáhlý průzkum veřejného mínění - ve stranické historii zcela ojedinělý.

Jeho výsledky nyní MF DNES získala. Nejvíce se ODS zajímala o názory nerozhodnutých voličů, o jejichž přízeň usiluje a kteří mohou při předpokládané nízké volební účasti celé volební klání v červnu 2006 nakonec rozhodnout.

"Varovné je, že u této skupiny jsme vnímáni jako nejagresivnější a nejarogantnější strana," říká první místopředseda ODS Petr Nečas.

"Naším úkolem je odbourat tato klišé a stereotypy, že jsme stranou odříznutou od obyčejných lidí." Vůbec nejhůře ODS dopadla v kategorii "lidskost" - že jsou "lidští", to si myslí jen 14 procent lidí. A to je vůbec nejhorší výsledek ze všech parlamentních stran, lépe jsou na tom o něco málo dokonce i čeští komunisté.

V ODS se proto aktuálně řeší i věci, které by ještě nedávno nikdo za problém nepovažoval: například otázka bytu, který si za osm a půl milionu korun nedávno pořídil šéf strany Mirek Topolánek.

"Pan Topolánek je otec tří dětí a ve chvíli, kdy mu vypověděli smlouvu v nájemním bytě, se rozhodl jít touto cestou," prohlásil Petr Nečas v úterním rozhovoru v rádiu Frekvence 1.

"Na rozdíl od pana Grosse byl do poslední koruny schopen zdokladovat původ peněz. Ale příliš taktické to nebylo, to bychom si lhali do vlastní kapsy."

K plánovanému budování "přívětivější tváře" budou přispívat regionální politici z ODS: hejtmani a primátoři, kteří si ve svých krajích a městech často dokázali získat pověst schopných politiků. V kampani by proto měli hrát důležitou roli.

"Musíme lidi přesvědčit, že když umíme úspěšně vládnout ve městech a v krajích, zvládneme to i na centrální úrovni," vyzývá předseda ODS Mirek Topolánek.
Kromě potlačení svých špatných vlastností chtějí občanští demokraté více ukazovat ty dobré, které lidé v průzkumu oceňují: tedy třeba odbornost, modernost či inteligenci.

Změní tedy špičky ODS před volbami své chování? "Určitě se zničehonic nebudeme na všechny usmívat, nebudeme milí a příjemní, protože to by nám stejně nikdo nevěřil. Ty hrany se musí obrušovat postupně," říká šéf volební kampaně ODS a senátor Jiří Šneberger.

Problém, který musí ODS vyřešit, není jednoduchý: To, co na ní nerozhodnutí voliči kritizují jako aroganci, totiž naopak skalní příznivci oceňují jako sebevědomí, bez něhož by to nebyla ta "pravá" ODS.

"To je ještě dědictví Václava Klause. Ale této nálepky se ODS nezbaví, dokud budou chodit do televizních debat lidé jako třeba Langer nebo Tlustý," míní politolog Pavel Šaradín. Sociolog Jan Hartl občanské demokraty chválí, že jsou vůbec této nepříjemné sebereflexe schopni.

"Vidím to jako první a nezbytný krok ke změně, že kromě kladných stránek si přiznali i své potíže a neberou je na lehkou váhu," říká sociolog Jan Hartl.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video