Hazardní magnát a senátor Ivo Valenta bude plnit funkci řadového zastupitele.

Hazardní magnát a senátor Ivo Valenta bude plnit funkci řadového zastupitele. | foto: Jan Salač, MAFRA

ODS získala Valentu a Faktora. Netrvá už na Kuberovi do čela Senátu

  • 72
Nové dvě akvizice do senátního klubu získala ODS. Přidali se k ní senátor Ivo Valenta, majitel hazardního kolosu Synot, a také senátor zvolený na Českobudějovicku Ladislav Faktor. „Dostih“ o to, kdo bude mít nejsilnější senátní klub, je tak nyní vyrovnaný. ODS i STAN mají 18 senátorů, ODS se ale rozhodla nebojovat za každou cenu o šéfa Senátu.

Občanští ale uvedli, že kvůli rovnosti počtu členů s klubem STAN nebudou za každou cenu usilovat o křeslo předsedy Senátu, do kterého chtěla strana dostat dosavadního místopředsedu horní komory Jaroslava Kuberu. Přednost ale nyní dává dohodě s ostatními kluby ve Sněmovně.

„Nebudeme za každou cenu bojovat o to, abychom měli předsedu Senátu nebo to či ono místo. Upřednostňujeme to, abychom se dohodli, aby Senát mohl dobře pracovat,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala. Důležitější podle něj bude, aby strany od středu doprava v Senátu zastavily nebezpečné nápady na změnu ústavy.

„V žádném případě nebudeme jednání o předsedovi Senátu blokovat, jsme připraveni i k ústupkům a přinést určité oběti,“ řekl šéf senátorů ODS Miloš Vystrčil. 14. listopadu začne ustavující schůze Senátu.

Mimo kluby zůstávají čtyři senátoři včetně nováčků Pavla Fischera a Jitky Chalánkové. Podle Vystrčila oba chtějí zůstat nezařazenými senátory, s oběma občanští demokraté také jednali. Faktor svůj vstup do klubu ODS zdůvodnil svým konzervativním smýšlením a tím, že mu občanští demokraté nabídli absolutní svobodu rozhodování. Valenta kývl kvůli názorové spřízněnosti a možnosti lépe prosadit záležitosti na pomoc Slovácku.

„Bude nejpoctivější, když nabídnu spolupráci všem těm, kteří mně pomohli, a zároveň zůstanu nezařazeným,“ řekl Fischer. Za nejlepšího kandidáta na budoucího předsedu Senátu označil Václava Hampla, člena klubu KDU-ČSL.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video