Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

ODS doufá, že čtyřkoalice odvolá nesouhlas s duhovou koalicí

  22:36
- Čtyřkoalice odmítá vstoupit do takzvané duhové vlády, v níž by podle představ ODS měly být všechny parlamentní nekomunistické strany - ODS, ČSSD, KDU-ČSL a US. Předseda ODS však doufá, že čtyřkoalice svůj postoj změní. "Považuji to za ukvapené a nerozumné," řekl Klaus a pozval šéfa US Jana Rumla na schůzku. Ten však zatím váhá, zda pozvání přijme.

Požadavky jednotlivých stran

ODS

Není spokojena s jednobarevnou vládou ČSSD a požaduje duhovou koalici. Nechce zatím vypovědět opoziční smlouvu s ODS. Odmítá předčasné volby.

ČSSD

Tvrdí, že není důvod vládu měnit. Nevylučuje však jednání o vzniku duhové koalice.Nedoporučuje předčasné volby.

KDU-ČSL
a US

Odmítá vstoupit do vlády duhové koalice. Doporučuje buď koalici ČSSD a ODS, nebo předčasné volby.
Jaké řešení považujete za nejlepší? Hlasujte!

"Naše podaná ruka trvá," řekl Klaus.

"My jsme udělali jasný krok směrem ke změně a dříve, než vůbec začala jednání, čtyřkoalice zabouchla dveře," řekl  místopředseda a jeden z vyjednávačů ODS Ivan Langer.

ODS však podle něj nerezignuje na svou představu o nové vládě, chce "znovu zabouchnuté dveře otevřít" a dále jednat. Nabídka superkoalice pořád platí, budeme se snažit o ní alespoň jednat, dodal. Čtyřkoalice chce donutit ODS a ČSSD, aby uzavřely velkou koalici, řekl Langer Českému rozhlasu.

Čtyřkoalice duhovou vládu odmítá
Duhová vláda všech nekomunistických parlamentních stran nevznikne, protože Unie svobody a KDU-ČSL, které by v ní podle návrhu ODS měly být, do ní odmítají vstoupit. Strany čtyřkoalice (kromě US a KDU-ČSL ještě DEU a ODA) duhovou koalici odsuzují, protože by podle nich pak neexistovala demokratická, ale pouze komunistická opozice. Vidí pouze dvě řešení: vláda ČSSD-ODS, nebo předčasné volby. 


"Každá demokratická vláda potřebuje demokratickou opozici. Čtyřkoalice je proti tomu, aby jedinou opozicí v zemi byli komunisté," řekl na úterní společné tiskové konferenci čtyřkoalice šéf lidovců Jan Kasal.

Čytřkoalice nepovažuje výzvu ODS k jednáním o nové vládě za věrohodnou. "Odmítáme hrát ve frašce, kterou režíruje ODS a ČSSD," dodal předseda Unie svobody Jan Ruml.
Podle šéfů čtyřkoalice mohou ODS a ČSSD situaci vyřešit tak, že vyvolají předčasné volby. To však předseda ODS Václav Klaus už několikrát odmítl.


Pondělní jednání ODS a ČSSD
Už druhá schůzka představitelů ODS a ČSSD o případných změnách ve vládě skončila v pondělí večer bez konkrétnějších závěrů. Premiér Miloš Zeman pouze uvedl, že návrhy ODS na vytvoření superkoalice se bude zabývat vedení ČSSD ve čtvrtek, kdy by mělo padnout konečné rozhodnutí.


Zeman prohlásil, že zatím ČSSD nejednala s žádnou z opozičních stran, jak jim to přikazuje opoziční smlouva. Naopak nevyloučil možnost další prohloubení opoziční smlouvy.






Původní článek o návrhu ODS na vznik duhové koalice


Glosa iDNES o návrhu ODS na vytvoření duhové koalice

"Vedení ČSSD se seznámilo s názory ODS a konstatovali jsme, že považujeme za nevyhnutelné, aby se sešlo předsednictvo, které se bude těmito návrhy zabývat," oznámil Zeman hodinu před půlnocí. "I když zastávám názor, že smlouvy se neporušují, budeme o této myšlence vážně jednat," dodal premiér.

Zástupci ODS vedeni Václavem Klausem sociálním demokratům předložili přesně to, na čem se už v pátek shodlo grémium ODS a co včera odpoledne podpořila i výkonná rada: návrh na vytvoření vládní koalice, jíž by se účastnila ČSSD, ODS, lidovci a Unie svobody. "Pro ODS je dnešní výsledek dostačující, i když pro novináře je to málo spektakulární. Jsme rádi, že jsme měli možnost postoj ODS vysvětlit jasně. Ten postoj vzali sociální demokraté vážně. Předpokládám, že ČSSD se o tom bude vážně radit," uvedl po schůzce Klaus.

I když o definitivním stanovisku ČSSD rozhodne až ve čtvrtek předsednictvo, Zeman už v pondělí naznačil, že jemu je bližší zachování opoziční smlouvy. "Několikrát jsem v minulosti prohlásil, že nevylučuji možnost prohloubení opoziční smlouvy, ale to neznamená, že bychom nebyli ochotni diskutovat i o modifikacích, pokud se ovšem na nich dohodnou obě dvě strany," řekl Zeman bez bližšího vysvětlení.


Výkonná rada ODS doporučila další jednání o duhové koalici
Výkonná rada ODS se v pondělí nenechala odradit dosavadními nevstřícnými stanovisky ostatních stran k návrhu na vznik duhové koalice všech nekomunistických parlamenních stran  a doporučila užšímu vedení pokračovat v jednání o této variantě. Opoziční smlouvu s ČSSD zatím rušit nehodlá.


Předseda Václav Klaus v pondělí po zasedání výkonné rady oznámil, že rada doporučuje grémiu ODS vést další jednání tak, aby přechod od menšinové vlády k nové většinové vládě byl plynulý, bez politických otřesů.

"Znamená to, že uzavření dohody o novém politickém řešení a o podpoře většinové vlády automaticky ukončí platnost opoziční smlouvy," řekl Klaus.


Zásadní požadavek KDU-ČSL a Unie svobody, aby byla nejprve vypovězena smlouva mezi ODS a ČSSD, komentoval místopředseda ODS Ivan Langer slovy, že ten, "kdo se chce dohodnout, hledá způsoby jak, kdo nechce, hledá důvody, proč se nedohodnout".

Rychlá dohoda politických stran a rychlé sestavení většinové vlády považuje ODS za jediný správný postup proti rostoucímu vlivu komunistické strany. "Komu sílící vliv komunistů nevadí, ten ať nedělá nic. ODS to není," citoval Klaus z usnesení rady.

Sestavení většinového "politického překlenovacího" kabinetu, který by měl vládnout až do řádných voleb v roce 2002, by podle Klause mělo být dokončeno řádově v týdnech.


ČSSD pohrozila, že přestane jednat o změnách ústavy
Sociální demokracie, která se více než rok spolu s ODS podílela na přípravě návrhu ústavních změn, nyní pohrozila, že další jednání o úpravách ústavy zmrazí. Předseda poslaneckého klubu ČSSD Stanislav Gross to prohlásil v nedělním pořadu České televize V pravé poledne - jen několik dní předtím, než se společným návrhem ODS a ČSSD poprvé měla zabývat sněmovna.


Gross řekl, že pokud ODS bude chtít jednat o vypovězení opoziční smlouvy, musí počítat s tím, že ČSSD nebude pokračovat v jednání o změnách v ústavě a volebního zákona. "Nelze současně jednat o změně vlády, ústavy i volebního systému. Sociální demokracie nevidí žádný motiv nadále pokračovat v závazcích, které na sebe přijala smlouvou s ODS," dodal Gross. Obě strany se totiž v opoziční smlouvě zavázaly, že do dvanácti měsíců předloží společný návrh, který by upravoval současný volební zákon i ústavu.


Místopředsedu ODS Ivana Langra, který se na návrhu ústavních změn podílel, Grossovo televizní prohlášení překvapilo. Podle něj totiž o vypovězení opoziční smlouvy nikdo z představitelů ODS nehovořil. "Možná to někdo zmínil jako teoretickou možnost, ale výzva ODS je plně v souladu s opoziční smlouvou," řekl Langer v reakci na Grossův výrok. Langer takovou výhrůžku z úst sociálnědemokratických politiků slyšel vůbec poprvé: "O volebním zákonu a změnách v ústavě jsme na schůzce s ČSSD minulý týden nemluvili. Nic podobného tomu, co pronesl pan Gross, nezaznělo."


ODS a ČSSD mají ve sněmovně pohodlnou ústavní většinu, která jim zaručuje přijetí ústavních změn. V Senátu ji obě strany ztratily vítězstvím nezávislého kandidáta Václava Fischera v srpnových doplňovacích volbách. Pokud by sociální demokraté ve sněmovně nyní odmítli zvednout ruku pro společný návrh změn ústavy, ODS by je sama neprotlačila. Ostatní strany zastoupené ve sněmovně - Unie svobody, KDU-ČSL i komunisté - totiž takové úpravy odmítají podpořit.


Zatímco ústavní změny společná komise dotáhla do konce a předložila do parlamentu, jednání o novém volebním zákoně v současné době ustrnula na mrtvém bodě.
Premiér a předseda ČSSD Miloš Zeman nedávno přiznal, že mezi oběma stranami existuje nepřekonatelný rozpor v názoru, jak by měl nový zákon vypadat. Za dvanáct měsíců se vyjednavači z ODS a ČSSD shodli pouze na tom, že volební systém zůstane i nadále poměrný s některými většinovými prvky.

Předsedové ODS a ČSSD po skončení pondělního večerního jednání.

Úsměvy, zdvořilostní fráze, výsledek prakticky žádný. Miloš Zeman, Miroslav Macek a Václav Klaus po druhém jednání špiček ČSSD a ODS o případné změně vlády.

Dvě fotografie od jednoho stolu: vlevo sedí delegace ODS, vpravo ČSSD a jednají o změnách ve vládě.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Novým šéfem tajné služby se stane brigádní generál Bartovský, schválila vláda

24. dubna 2024  13:11,  aktualizováno  14:13

Novým ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ) bude Petr Bartovský, vláda ve středu schválila jeho...

Spolužáka kopali i bili pěstmi, za surové napadení dostali mladiství podmínku

24. dubna 2024  13:34,  aktualizováno  14:11

Okresní soud v Děčíně rozhodl o podmíněných trestech pro dva mladistvé, kteří loni v září brutálně...

Muž dohnal a zaklekl zloděje. Strach jsem neměl, jsem takto nastavený, říká

24. dubna 2024  14:08

Zrovna se autem vracel domů, když na brněnské tramvajové zastávce spatřil starší paní, jak se...

KOMENTÁŘ: Kdo zabil penzijní reformu? Svůj díl nesou vláda i opozice

24. dubna 2024

Premium Ani po dvaceti letech diskusí se nedočkáme konsenzuálně přijaté reformy penzí, ale jen...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...