Ve vedení horní komory bude pokračovat Přemysl Sobotka z ODS.

Ve vedení horní komory bude pokračovat Přemysl Sobotka z ODS. | foto: Michal Sváček, MAFRA

ODS a ČSSD si rozdělily funkce v Senátu

  • 27
Nejsilnější senátorské kluby ODS a ČSSD se dohodly na obsazení funkcí ve vedení Senátu. To bude nově šestičlenné v čele s Přemyslem Sobotkou. ODS bude mít i dva místopředsedy, Jiřího Lišku a Jiřího Šnebergra. ČSSD získá dvě křesla pro Alenu Gajdůškovou a Milana Štěcha, poslední zůstane Petru Pithartovi z KDU-ČSL.

Strany si rozdělily i vedení výborů. Ty povedou pouze občanští nebo sociální demokraté. ODS s 36 z 81 senátorů povede pět výborů včetně organizačního, v jehož čele z titulu funkce stojí předseda Senátu.

ČSSD, která má díky vítězství ve volbách 29 senátorů, povede zbývající čtyři výbory - hospodářský, zahraniční, pro veřejnou správu a pro školství a kulturu.

ODS zůstanou výbory ústavně-právní, pro záležitosti EU, pro zdravotnictví a sociální politiku, mandátový a imunitní.

Sedmičlenný klub KDU-ČSL a šestičlenný Klub otevřené demokracie se kvůli povolebnímu početnímu oslabení budou muset spokojit s posty místopředsedů výborů. Získají ale křesla předsedů některých komisí.

"Jednání jsou velmi korektní, takřka na všem jsme se dohodli. Na rozdíl od všech ostatních vyjednávání v České republice, v různých krajích, tady to probíhá velmi dobře," uvedl předseda senátorů ODS Jiří Stříteský.

Také Gajdůšková, kterou v čele senátorského klubu už nahradil místopředseda ČSSD Petr Vícha, pokládá jednání za korektní. "V podstatě jsme se dohodli na těch počtech lidí ve výborech i na tom, které funkce by kluby měly obsadit," uvedla po jednání s ODS.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video