Benátskou noc může v dalším konání ohrozit nová protihluková vyhláška. (ilustrační snímek)

Benátskou noc může v dalším konání ohrozit nová protihluková vyhláška. (ilustrační snímek) | foto: Ota Bartovský, MF DNES

Zastupitel nechce Benátskou noc v Liberci, chystá protihlukovou vyhlášku

  • 86
Hudební festival se po 19 letech přestěhoval z Malé Skály do liberecké čtvrti Vesec. Opoziční zastupitel a předseda osadního výboru ve Vesci Jaromír Baxa si přeje, aby byl letošní ročník zároveň posledním. Chce prosadit protihlukovou vyhlášku, která by konání festivalu v krajském městě zabránila.

Po prosazení protihlukové vyhlášky by se pak reprobedny musely vypnout v deset hodin večer, o víkendu o hodinu později. A o pořádání podobných akcí by muselo hlasovat zastupitelstvo. Takovouto vyhlášku mají například v Chrastavě, jejíž okolí bylo oblíbeným místem technařů.

Pořadatelé festivalu slibují, že bude všech pět hudebních scén otočeno směrem z města. "Navíc najednou budou hrát maximálně tři. Z toho jedna stage je malá, je to vlastně stan s produkcí Evropy 2," řekl už dříve pořadatel festivalu Pavel Mikez s tím, že všechny kroky pořadatelé pravidelně konzultují s veseckým osadním výborem a místními obyvateli.

Otočení pódií ale Baxovi nestačí. "Hluk se bude stejně šířit do celého kraje. Je to místo mezi kopci a nemyslím, že by to bylo tak odříznuté údolí, které by ten hluk udrželo. Naopak, část se ponese menšími údolími směrem do Vesce. Tohle opatření ničemu nepomůže a hluk nebude v limitu," zmínil Baxa.

Právě proto by chtěl Baxa prosadit zmíněnou vyhlášku. "Chceme se pokusit o to, aby tento ročník Benátské noci byl v Liberci poslední. Můj osobní názor je takový, že tohle je vlastně jen zlegalizovaná technoparty," myslí si zastupitel.

Problémem bude parkování

"My chceme podobnou vyhlášku jako v Chrastavě, aby upravovala, kdo má rozhodovat o akcích, které zasáhnou do života města, čtvrti. Aby o tom muselo rozhodnout vedení města nebo zastupitelstvo, aby město nemohlo utéct od odpovědnosti a vydat povolení jen na základě toho, že je to na jeho pozemcích," dodal Baxa.

Dalším problémem, kterého se obyvatelé Vesce a okolí bojí, je parkování. Pořadatelům akce se totiž nepodařilo zajistit, aby auta návštěvníků parkovala na rychlostní silnici.

"Uzavřít dálnici bohužel po jednání s ministerstvem nepůjde, parkovalo by se tedy na zpevněných plochách u ní, ve směru od Prahy. S dalším parkovištěm na dalším místě by měla být parkovací kapacita kolem čtyř tisíce míst. Na Malé Skále jich bylo jen něco přes dva tisíce," vysvětlil Mikez.

Baxa se ptá, jak pořadatelé zamezí případnému divokému parkování návštěvníků na sídlišti. "Také nám vadí, že kamiony s aparaturou budou jezdit týden před a týden po akci přes Doubí a Vesec. Navíc tu ani není vhodná silnice pro dopravu techniky nákladními auty," uzavřel předseda.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video