Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Odpadková revoluce. Kdo nebude třídit, zaplatí o dost víc než dnes

  0:01
Ministerstvo životního prostředí dopsalo dlouho očekávaný zákon o odpadech. Mezi chystané novinky patří dražší popelnice, kamery ve sběrně či konec nádobí na jedno použití. Hlavní cíl je celkem jasný. Černá popelnice na směsný odpad by měla být co nejprázdnější a mělo by se jich vyvážet co nejméně. Cesta k cíli však bude složitá.

Zákon například postupně zvedá poplatek za skládkování – až na víc než trojnásobek v roce 2030. Obce budou podle ministerstva vyšší cenou za skládkování motivovány vyprodukovat méně odpadů. Tak budou motivovat lidi, aby toho méně vyhodili a víc třídili.

Hlavní „motivací“ bude placení podle skutečně vyhozeného množství odpadků. Zjednodušeně řečeno, obec by měla mít přehled, že například obyvatelé konkrétního vchodu do domu naplňují konkrétní popelnici. Jednou měsíčně by na základě váhy, objemu či počtu popelnic obec určila cenu za odvoz.

V zákoně jsou další novinky. Sběrny budou pod kamerami, aby tam už nikdo nevozil víka od kanálů. Radnice bude moci snadněji zlikvidovat odpad načerno navezený do hal, který je teď problémem. „Nově bude zavedeno od roku 2025 třídění textilu,“ připomíná Ondřej Charvát z tiskového odboru ministerstva životního prostředí.

Experti zákon hodnotí vesměs pozitivně. „Byl bych rád, kdyby už to bylo. Odpadový zákon u nás chybí už asi 10 let,“ uvedl Bedřich Moldan z Univerzity Karlovy. Jen pirátská poslankyně Dana Balcarová se obává, že ministerstvo podlehne všemožným lobbistům odpadových firem.

Fakta o tom, co vyhazujeme

Ve stejné době přichází ještě jedna změna, byť není přímo v tomto zákoně. Do dvou let musí každá země EU vymyslet, jak omezí spotřebu jednorázového plastového nádobí. Ta musí klesnout v roce 2026.

Ministerstvo nyní přelomový zákon o odpadech poslalo do Legislativní rady vlády. Text je rozsáhlý, MF DNES sepsala hlavní změny včetně výše zmíněných v bodech.

1. Popelnice na textil

Od roku 2025 se na veřejných prostranstvích povinně objeví kontejner na textil. Barva není dosud jasná. „My se budeme do začátku platnosti povinnosti snažit barvu kontejnerů na textil sjednotit,“ ujišťuje Petra Roubíčková z ministerstva životního prostředí.

2. Co vyhodíte, to zaplatíte

Nově půjde vybírat za odpad dle vyprodukovaného množství. Nicméně je to na dobrovolnosti obce, zda systém takto nastaví.

„Pokud nebude stačit dát lidem blíž kontejnery a zavést třídění bioodpadu, mohou obce přejít k poplatku za komunální odpad podle množství,“ vysvětluje expert na odpady Ivo Kropáček z Hnutí Duha. Další motivací pro obce bude i takzvaná třídicí sleva. Pokud obec splní recyklační limity, nezvýší se jí skládkovací poplatek. Může to pak zohlednit u místních poplatků.

Zákon zároveň zakazuje dvojí zpoplatnění, na které si dnes lidé často stěžují. Týká se třeba lidí, kteří dnes platí za odpad tam, kde jsou trvale hlášeni, ale reálně žijí jinde a tam platí také.

3. Víc vytříděného bioodpadu

Předloha motivuje více k třídění biologického odpadu, tedy například toho z kuchyně či zahrady, protože v tom mají Češi zatím rezervy. Nádoby na bioodpad by měly být dostupnější.

Další paragraf ukládá i podnikatelům, v jejichž provozovnách odpad vzniká, aby umožnili jeho třídění. Typicky to znamená, že by nádoby všech barev včetně bioodpadu měly být u obchodů – třeba s ovocem a zeleninou, kde vyhazují zkažené přebytky.

4. Kamery ve sběrnách

Po vykupování na občanku jde o další opatření proti zlodějům někdy přezdívaným „magneti“, kteří vyrvou dopravní značku či víko kanálu a vezou je do sběrny. Majitelé sběren budou muset povinně provoz vybavit kamerami a záznamy uchovávat po dobu třiceti dnů.

Dnes se sběrny často hájí, že podezřelý odpad už leží na hromadě roky a v době, kdy ho někdo přivezl, ještě neexistovala povinnost ukázat občanku. Kamery by měly účelovou obhajobu vyvrátit.

5. Odpadová osvěta

Zákon obcím přikáže vydávat něco jako „výroční zprávu o odpadech“. Budou muset občany informovat, kolik stála likvidace jednotlivých druhů odpadů a kolik jich obyvatelé města vyprodukovali. Má to být druh osvěty, protože každý si pak uvědomí, kolik vyvezení „jeho“ odpadků stálo.

6. Boj s navážením odpadů

Zákon dává jasné pravomoci starostům, aby mohli uklidit černé skládky. Nejproblematičtější „černé skládky“ jsou teď haly s polským odpadem vyskládaným až po střechu.

Postup je podle zákona jasný: obec s rozšířenou působností vyzve vlastníka pozemku (který v tom může být i nevinně) k úklidu. Když to nepomůže, úředníci mohou vstoupit na pozemek a uklízet. Náklady pak naúčtují původci odpadu, pokud ho usvědčí. Zákon dává obci možnost zahradit vjezd, aby se tam už další odpad nevozil.

7. Cíle a ideály

Aby zákon lidi ještě víc motivoval, zavádí několik jasných cílů, jak se má množství směsného odpadu postupně ztenčovat. V roce 2035 by se mělo až 65 procent dnešního komunálního odpadu recyklovat. Jinými slovy, pokud je v modelovém kontejneru metrák odpadu, tak 65 kilogramů z něj by se mělo nově přesunout do tříděného odpadu a do recyklační linky.

V roce 2035 by se jen desetina komunálního odpadu měla posílat na skládku. To je hodně odvážný cíl, protože dnes tam končí 47 procent komunálního odpadu. Zároveň od roku 2030 bude platit zákaz vyvážení recyklovatelného odpadu na skládky.

8. Zákaz jednorázového nádobí

Není to přímo v tomto zákoně, ale protože se zákazem plastového nádobí na jedno použití počítá evropská směrnice z června letošního roku, také nás nemine. Do této kategorie spadají i různé plastové vaničky, ve kterých se prodávají potraviny. Mimochodem, Evropskou unii k akci vede hlavně to, že plastový odpad čím dál víc znečišťuje moře.

Proto je evropská směrnice výslovně zaměřena na „plasty na jedno použití, které se nejčastěji nacházejí na plážích“.

V roce 2021 by měl každý stát EU navrhnout, jak se s těmito plasty vypořádá, a výrazně by měl omezit jejich spotřebu v roce 2026. Některé plastové nádobí už bude od roku 2021 zakázané uvádět nově na trh.

VIDEO: Přeplněný kontejner? Stačí tyto triky a je poloprázdný:

SMLSALOVINY aneb jak žít a přežít

Sledovat další díly na iDNES.tv

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  16:25

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

Pomstím Palestinu, psal ve Francii podezřelý z únosu a znásilnění Židovky

25. dubna 2024  16:18

Policie ve Francii zadržela dvaatřicetiletého muže z pařížského předměstí Gennevilliers, který čelí...

Svědci mluvili až příliš, soud s Weinsteinem se zopakuje. Z vězení však nevyjde

25. dubna 2024  15:46,  aktualizováno  16:15

Newyorský odvolací soud ve čtvrtek zrušil odsouzení někdejšího hollywoodského producenta Harveyho...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...