Prezident Miloš Zeman na Hradě jmenoval vládu Andreje Babiše. (13. prosince...

Prezident Miloš Zeman na Hradě jmenoval vládu Andreje Babiše. (13. prosince 2017) | foto: Dan Materna, MAFRA

Babišova první vláda na odměnách šetřila, štědré bylo ministerstvo financí

  • 46
Více než čtyřicet milionů korun rozdělila mezi své náměstky a ředitele na jednotlivých ministerstvech za sedm měsíců své práce vláda v demisi Andreje Babiše. V porovnání s předchozí vládou Bohuslava Sobotky rozdala ministerstva svým podřízeným desetkrát méně peněz.

Odměňováni za mimořádné pracovní a služební výkony byli nejen ředitelé odborů, ale i náměstci a státní tajemníci. Z celkem 14 resortů si 42 169 086 korun mezi sebou rozdělilo pouze jedenáct z nich. Průměrně si zaměstnanci ministerstev během sedmi měsíců přišli na 115 216 korun.

Redakce iDNES.cz oslovila všechny resorty. Informace o odměnách nedorazily z ministerstev obrany, průmyslu a obchodu a zahraničních věcí.

Nejvíce štědré v odměnách bylo ministerstvo financí. To mezi své náměstky a ředitele rozdalo přes šest milionů korun. Průměr na jednoho vedoucího zaměstnance resortu tak činí 143 217 korun. Na tomto ministerstvu se také objevila číselně nejzajímavější odměna. Jeden z představených tam v dubnu 2018 dostal odměnu 111 111 korun.

První vláda Andreje Babiše

13. prosinec 2017–27. červen 2018 

Doprava: Dan Ťok
Finance: Alena Schillerová
Kultura: Ilja Šmíd
Obrana: Karla Šlechtová
Práce a sociální věci: Jaroslava Němcová 
Místní rozvoj: Klára Dostálová
Průmysl a obchod: Tomáš Hüner
Spravedlnost: Robert Pelikán
Školství: Robert Plaga
Vnitro: Lubomír Metnar
Zahraničí: Martin Stropnický
Zdravotnictví: Adam Vojtěch
Zemědělství: Jiří Milek
Životní prostředí: Richard Brabec

Výše odměn se pohybovala v rozmezí od 20 tisíc až do 330 tisíc korun. Nejvyšší bonus dostal státní tajemník na ministerstvu kultury. Právě člověk na této pozici daného resortu má ve své kompetenci odměňování pracovníků spadající pod státní službu.

O deset tisíc méně pak získal jeden z náměstků na ministerstvu zemědělství za „aktivní účast na kulatých stolech a seminářích PSP na téma kvalita potravin a přípravy pozic k nekalým obchodním praktikám a dvojí kvalitě potravin,“ uvedlo ministerstvo. O koho konkrétně šlo, neuvedl ani jeden z úřadů. 

Nejméně peněz mezi své zaměstnance rozdala ministerstva zdravotnictví, práce a sociálních věcí a místního rozvoje. Jejich celková suma nepřekročila 3 miliony korun. Konkrétně ministerstvo práce a sociálních věcí vyplatilo 2 305 000 korun, výše největší odměny na resortu činila 150 tisíc. 

GRAF: Kolik vyplatila ministerstva na odměnách během první vlády Andreje Babiše

Štědrý Sobotka a propouštění na úřadech

Rozdělené bonusy jsou desetkrát menší než ty, které na konci svého úřadování rozdala ministerstva vlády Bohuslava Sobotky. Výše odměn se podle iROZHLAS.cz vyšplhala až k částce 430 milionů korun. Nejvíce štědré bylo tehdy ministerstvo dopravy, které rozdalo téměř 22 milionů korun. 

Tehdy nastupující nový předseda Andrej Babiš uvedl, že se bude ptát ministrů, na co přesně jich peníze v resortech šly. „Jsem znám jako člověk, který šetří. Na druhé straně když ministři pracují, tak si podřízení nějaké odměny zaslouží.“

Poté, co se Andrej Babiš stal předsedou nové vlády, nastaly na ministerstvech a Úřadu vlády výrazné změny. Ještě před Vánocemi 2017 schválila zrušení celkem 23 služebních a 50 pracovních míst. Na ministerstvech a Úřadu vlády 14 sekcí. 

Podle služebního zákona nesmí být odměny vyšší než 25 procent ročního platu státního zaměstnance. Norma konkrétně říká, že „činí nejvýše 25 procent z ročního úhrnu nejvyššího platového tarifu a nejvýše přípustného osobního příplatku v příslušné platové třídě a v případě představeného též příplatku za vedení“. 

V praxi ovšem bohaté bonusy zůstávají a politici využívají takzvané cílové odměny, které svůj strop nemají a řídí se podle zákoníku práce. 

Nejtučnější odměny
PoziceResort Odměna
státní tajemníkministerstvo kultury330 000 
náměstekministerstvo zemědělství320 000 
představený ministerstvo financí245 000 Kč
ředitel odboruministerstvo dopravy 237 600 
ředitel odboru ministerstvo zemědělství 224 500 Kč 
náměstekministerstvo kultury 219 700 
představený ministerstvo financí216 000 
ředitel odboru ministerstvo vnitra215 000 Kč 
ředitel odboru ministerstvo dopravy207 107 
náměstek ministerstvo kultury 204 700 
ředitel odboru ministerstvo dopravy202 771 

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video