Titulní strana webu mladých komunistů

Titulní strana webu mladých komunistů | foto: iDNES.cz

Odešel největší zrádce a nepřítel lidu, slaví Havlův skon mladí komunisté

Nejen slova soustrasti a uznání vyvolala zpráva o smrti bývalého prezidenta Václava Havla. Mladí komunisté na svém webu vyvěsili plakáty, které Havlovu smrt oslavují. KSČM ale od těchto praktik distancuje. Přestože má strana k politickým postojům Havla výhrady, oslavovat něčí smrt považuje za hulvátství.

Stalinistický Svaz mladých komunistů Československa (SMKČ) na svém webu zveřejnil ke stažení jedenáct "oslavných" plakátů s texty jako Odešel největší zrádce všeho lidu, Národe oslavuj! či Absurdní divadlo skončilo.

Slzy pro Havla

"Opravdu si myslíme, že to je jeden z těch lidí, který většině společnosti ublížil. Nikdo nám stránky nehacknul, je to práce našich lidí," řekl iDNES.cz předseda hnutí a luhačovický zastupitel za KSČM Lukáš Kollarčík.

Šéf mladých komunistů připouští, že je jejich počínání morbidní. "Jsou dvě roviny, politická a lidská. Samozřejmě zemře každý a je to určitě těžká rána pro rodinu a okolí. Ale v politické rovině je to úmrtí symbolu, který má, byť nepřímo, na rukou krev tisíců lidí," řekl Kollarčík s odkazem na Havlovu podporu vojenských zásahů v Jugoslávii.

Oslavovat něčí smrt je neetické a odpudivé, říká mluvčí KSČM

"Projevovat radost nad úmrtím kohokoli, či jeho smrt dokonce oslavovat, to KSČM považuje za zcela neetické a odpudivé jednání, za projev hulvátství a neschopnosti vnímat a respektovat různé názory a cítění lidí," uvedla mluvčí strany Věra Žežulková.

Politika KSČM nemá podle Žežulkové se SMKČ nic společného. Toto sdružení naopak neustále kritizuje KSČM z ultralevicových pozic, využívá toho, že je pro svůj název automaticky spojováno s komunistickou stranou, k vlastnímu zviditelnění. "Obsah zmíněných letáků však překračuje meze slušného lidského chování do té míry, že se to jeví jako cílená provokace," uzavřela mluvčí.

Proti akci mladých komunistů se postavily i Luhačovice, kde Kollarčík sedí v zastupitelstvu. Radní přijali usnesení, ve kterém se od výroků distancovali a Kollarčíkovi doporučili, aby své další působení v zastupitelstvu zvážil.

Předseda KSČM Vojtěch Filip nechtěl iniciativu mladých komunistů komentovat. "Vyjádřil jsem upřímnou soustrast pozůstalým, řekl jsem svůj názor a s názory jiných občanských sdružení nemám nic společného. Myslíte, že mám komentovat třeba názory zahrádkářů? Není to můj názor, nemám, co bych k tomu dodal," řekl.

Kriticky se o Havlovi už v neděli vyjádřil on sám i někteří jeho spolustraníci. Filip rovněž připomněl bombardování Jugoslávie. Poslankyně Marta Semelová klade Havlovi za vinu, že stál u vzniku režimu, který způsobil nezaměstnanost tři čtvrtě milionu lidí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue