Od příštího ledna budou moci exekutoři za neplacení alimentů pozastavit řidičské oprávnění. Ilustrační snímek

Od příštího ledna budou moci exekutoři za neplacení alimentů pozastavit řidičské oprávnění. Ilustrační snímek | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Za neplacení alimentů bez řidičáku. Prezident podepsal, co jednou odmítl

  • 937
V polovině září prezident Václav Klaus vetoval novelu trestního zákoníku, podle níž by soudy mohly za neplacení alimentů uložit dočasný zákaz řízení. O měsíc později ovšem Klaus podobnou věc podepsal. Ukryta byla v exekučním řádu.

Na odmítnuté novele trestního zákoníku prezidentovi mimo jiné vadilo ustanovení, které soudům umožňovalo dočasně zabavit řidičský průkaz tomu, kdo neplatí alimenty. Klaus své veto tenkrát vysvětlil slovy, že nerozumí tomu, jakou má souvislost řízení auta a placení alimentů (celý článek zde).

"Naopak se domnívám, že znemožnění používání motorových vozidel může ztížit výdělečné možnosti, a tedy i schopnost platit výživné," napsal prezident poslancům (celé zdůvodnění čtěte zde).

Podle náměstka ministra spravedlnosti Františka Korbela však tento bod měl v novele opodstatnění; cílem bylo ulevit českým věznicím. V těch sedí skoro tři tisíce lidí, kteří nespláceli dluhy.

Novelu zákoníku Klaus vetoval v polovině září. Už devatenáctého září Sněmovna schválila změny v exekučním řádu, mezi nimi i prakticky totožné ustanovení o zabavení řidičského průkazu. Tuto novelu už prezident 9. října podepsal.

Mohly rozhodnout i zkušenosti ze Slovenska

Proč tedy hlava státu v rozmezí několika dnů hodně podobný paragraf nejdřív odmítla, a potom mu v jiném zákoně dala šanci?

Podle náměstka Korbela mohou být důvody dva. "V exekučním řádu byla více zohledněna zásada přiměřenosti. Tedy to, že exekutor nesmí volit taková opatření, která by byla pro dlužníka likvidační. Musí respektovat zájmy jak oprávněného, tak i povinného," zmiňuje Korbel jeden z nich.

V praxi to tak znamená, že o řidičák nepřijdou například šoféři autobusů, kamionů nebo taxikáři. Tedy ti, kteří jsou na řízení přímo závislí. Paragraf je podle Korbela spíš pákou na ty, kteří si peníze "ulili" stranou, vymlouvají se, že na výživné nemají, a přesto nadále požívají výhod v podobě cestování automobilem. 

Ustanovení, jež bude od ledna platit v exekučním řádu, se navíc opírá o zkušenosti z praxe. "Inspirovali jsme se slovenským vzorem, kde s tímto ustanovením mají dobré zkušenosti. Po pádu vlády premiérky Radičové jsme spolupracovali i s tamními odborníky," řekl iDNES.cz exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Neústavní, absurdní, privatizace státní moci

Novelizace exekučního řádu se však nelíbí například Autoklubu ČR. Argumentuje tím, že novým opatřením se řidičský průkaz stane předmětem nátlaku. "Tím spíše v rukou exekutorů, kteří jsou v podstatě podnikateli a v oblasti vymáhání dluhů jim stát už dříve přihrál slušný byznys," říká vedoucí oddělení BESIP Václav Špička.

Ten stejně jako Klaus v případě novely trestního zákoníku říká, že alimenty a řidičák jsou dvě spolu nesouvisející věci. "Exekutoři tak vlastně získali právo zasahovat do výkonu státní moci vykonávané jinak obecními úřady obcí s rozšířenou působností," zdvihá prst Špička s tím, že podle Autoklubu je to protiústavní paragraf.

Exekutoři se nicméně brání. "Od počátku jsme říkali, že k tomuto ustanovení budeme přistupovat obezřetně a citlivě," sdělila iDNES.cz mluvčí exekutorské komory Petra Báčová. V klidu prý navíc budou moci být ti, kteří se řízením živí.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video