Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Odebírání plzeňských titulů soudcům může skončit znovuotevíráním procesů

  11:32
Přezkoumávání a následné odebírání titulů absolventům plzeňské právnické fakulty může skončit až novým otevíráním soudních kauz. Někteří soudci totiž možná nemají právo používat titul magistr a toho by mohli odsouzení využít.

Právnická fakulta Západočeské univerzity v Plzni - instituce, která nechtěně ukázala na problém přesahující západočeský region | foto: Jiří Bervida, MAFRA

Následující situace není až tak nereálná: soudce pošle zloděje na dva roky do vězení. Rektorova komise na Západočeské univerzitě však mezitím při rozkrývání nynější aféry s podvodnými tituly zjistí, že dotyčný muž v taláru právnickou fakultu řádně nevystudoval.

Například - pětiletý magisterský obor zvládl za pouhé tři roky, aniž by dříve kdekoliv studoval. Nebo má index plný známek, aniž by všechny zkoušky absolvoval.

Justice může mít problémy

V Plzni zkoumají i tituly soudců a advokátů

Univerzita mu tak odebere magisterský titul, bez něhož nemůže dál soudit. V tu chvíli spustí lavinu, která může skončit až obnovením zmíněného procesu se zlodějem.

Známý pražský právník Josef Lžičař by žádost o revizi líčení svému klientovi rozhodně doporučil.

"Lidé mají právo na to, aby o nich rozhodoval soudce, který splňuje všechny předpoklady pro to být soudcem," myslí si Lžičař. Sám si však takovou situaci dokáže stěží představit. "Rozpoutalo by se něco, co nedovedu vůbec dohlédnout," říká advokát Lžičař.

Podle předsedkyně Nejvyššího soudu Ivy Brožové to však vůbec není nereálné. "Pokud by se opravdu ukázalo, že některý soudce získal vysokoškolský titul neoprávněně, pak opravdu může vzniknout problém," myslí si Brožová.

Desítky spisů pro kolegy

To, že je soudce "lžimagistr", by ještě k otevření procesu automaticky nevedlo. Kdyby se ukázalo, že přes nevzdělanost dobře posoudil důkazy a postupoval podle práva, nejspíš by kauza zůstala uzavřena.

V opačném případě by však měl odsouzený naději, a kdyby soud došel k tomu, že "sedí" neprávem, mohl by dokonce žalovat stát a vysoudit statisíce korun.
Každopádně by však museli kolegové "falešných soudců" znovu prostudovat desítky spisů.

Lžičař by doporučil klientovi napadnout rozhodnutí soudce i v případě, že by měl advokáta s falešným magisterským titulem. Tím, že jeho zástupce řádně neprojde studiem, ochuzuje klienta o kvalifikovanou obhajobu.

Advokátní komora navíc počítá s tím, že své členy, kterým fakulta odebere titul, vyškrtne ze seznamu a tím jim znemožní vykonávat praxi.

"Pokud by jim škola odejmula titul magistra, ze seznamu advokátů bychom je museli vyškrtnout," říká mluvčí Advokátní komory Iva Chaloupková. Totéž platí i pro státní zástupce, kteří jsou de facto advokáty státu.

Prvních šest podezřelých

To všechno možná není až taková fikce. Plzeňští absolventi se skutečně rozutekli do světa a začali vydávat rozsudky, sepisovat obhajoby či sestavovat obžaloby.

Rozsudky v ohrožení

Co se bude dít, když vyjde najevo, že někdo z klíčových účastníků soudního procesu nemá předepsané právnické vzdělání:

Státní zástupce
V procesech s obviněnými zastupuje stát a k tomu potřebuje mít za sebou pětileté magisterské studium právnického oboru. Pokud se ukáže, že státní zástupce není skutečný magistr, a nemá tudíž kvalifikaci, může stát zažádat o obnovení procesu.

Advokát
Každý má podle ústavy právo na kvalifikovanou obhajobu. Když se ukáže, že advokát kvalifikovaný není, má jeho klient právo žádat obnovu procesu. Advokáta bez titulu magistr by navíc advokátní komora vyškrtla ze svého seznamu.

Soudce
I soudce musí mít za sebou pětileté magisterské studium práv. Pokud se ukáže, že řádně nevystudoval, může odsouzený či státní zástupce požádat o obnovu procesu. Kolegové "falešného" soudce budou muset posoudit, zda postupoval podle práva a dobře zvážil důkazy.

Vyšetřovací komise Západočeské univerzity už odhalila šest studentů, které podezírá z toho, že mají "velký doktorát" Ph. D. neprávem. Jde například o učitele z fakulty Jana Kavku a Jana Suchého či o bývalého náměstka policejního prezidenta Jana Brázdu.

Ministryně školství Miroslava Kopicová tento týden vyzvala univerzitu, aby neprotahovala odebrání jejich titulů. "Pokud univerzita dokáže, že byl porušen správní řád, může tituly odebrat. A škola by měla jednat co nejdříve," říká Kopicová.

Tituly se budou mazat poprvé za dvacet let

Bude to poprvé za dvacet let, co se v Česku budou anulovat akademické tituly, proto musí ministerstvo nashromáždit dostatek důkazů a všechny kroky konzultovat s právníky.

 "Musíme zkusit tu jedinou cestu, kterou definovali naši právníci: to znamená vzít diplom jako správní akt a postupovat podle správního řádu," řekla Kopicová. "Nevidím žádný důvod, proč bychom s tím otáleli," dodala.

Šesti případy falešných absolventů to zdaleka nekončí. Univerzitní vyšetřovací komise nyní prověřuje další stovky magistrů a držitelů titulu JUDr. Shromáždila případy s neobvykle krátkou dobou studia, které bude nyní podrobně zkoumat. MF DNES zjistila, že mezi nimi jsou právě i soudci, soudní znalci, konkurzní správci, ale i státní zástupci a především advokáti.

Někteří z nich zvládli pětiletý magisterský obor za několik měsíců, aniž by škola měla záznamy o jejich předchozím studiu. Jiní třeba za tři nebo čtyři roky (což už skutečně může být naprosto v pořádku).

Například soudkyně Okresního soudu Karlovy Vary Petra Hortenská studovala v Plzni od 1. září 1997 do 29. května 2001.

"Já se vůbec k tomuto nebudu vyjadřovat, já mám všechny podklady o tom, že jsem studovala právnickou fakultu řádně. Mám veškeré zápočty, originál indexu, mám rozhodnutí děkana o uznání zkoušek a skutečně jsem strašně překvapená," reagovala Hortenská.

Překvapen z toho, že jeho jméno figuruje mezi prověřovanými, byl i Radim Dragoun, okresní státní zástupce v Lounech. Bývalý policista z protikorupční služby měl prý individuální studijní plán, díky němuž si spojil do jednoho druhý a třetí ročník a čtvrtý a pátý ročník.

"Bylo to na základě mé žádosti, kterou jsem podal na děkanát. Odůvodnil jsem to tím, že jsem v letech 1994 až 1997 studoval na policejní akademii a spoustu zkoušek z ní mi nyní v Plzni uznali," říká.

Na plzeňskou aféru doplatí také poctiví studenti

Aby bylo zcela jasno - prověřovaný výčet není ani zdaleka přehledem podvodných studentů. Jsou to jen ti, jejichž studium bylo kratší, než je obvyklé. A při dalším zkoumání se u mnohých může ukázat, že studovali řádně. Kvůli aféře však nesmí škola zanedbat sebemenší podezření.

"Na začátku vyšetřování jsme si stanovili kritéria, kterými se budeme při prověřování magisterských titulů řídit. Jedním z nejdůležitějších je právě délka studia," vysvětluje Dvořáková.

Kvůli tomu se ocitne v jejich hledáčku i řada poctivých studentů. Jisté je, že celý proces potrvá ještě dlouho. Očekává se, že se absolventi, kteří takto přijdou o titul a tím i o práci, obrátí na soud. Jak by soud případy posoudil a zda by mezitím mohli dál vykonávat praxi, není vůbec jasné.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Odpuzující. Strašit migrací je tak jednoduché, kritizoval Babiše ministr

24. dubna 2024  22:42

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) v CNN Prima News vyčetl Andreji Babišovi...

Ukrajinci v branném věku budou moci získat pas jen ve vlasti, rozhodl Kyjev

24. dubna 2024  22:20

Ukrajinská vláda přijala rozhodnutí, podle něhož muži ve věku od 18 do 60 let budou moci získat...

Biskupové se distancovali od Zemanovy akce v Arcibiskupském paláci

24. dubna 2024  19:05,  aktualizováno  21:31

Pražský arcibiskup Jan Graubner se distancoval od akce, při které byla minulý týden v...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...