Faltýnek lituje odchodu Vokřála z ANO. Do hnutí ho totiž právě on přivedl

  • 38
Překvapení nad rozhodnutím Petra Vokřála opustit pozici místopředsedy hnutí ANO i vůbec celé hnutí Andreje Babiše vyjádřil místopředseda strany a šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek. „Je mi to osobně velmi líto. Pro nás to bylo jako rána z čistého nebe, dozvěděl jsem se to e-mailem,“ uvedl Faltýnek.

„Před 7 lety jsem oslovil Petra Vokřála, aby nám šel pomoci do hnutí,“ připomněl Faltýnek. Tehdy ještě Vokřál, který působil ve firmě ASAP, nabídku hnutí ANO nevyužil.

Faltýnek řekl, že věří, že Vokřál neodchází z hnutí ANO kvůli tomu, že se mu na jednání vedení hnutí nepodařilo zrušit tři místní organizace hnutí v Brně.

„Doufám, že se to nestalo proto, že prohrál tuto jednu bitvu. To se v politice stává,“ řekl šéf poslaneckého klubu ANO. Situaci po odchodu Vokřála, který měl vést kandidátku do krajských voleb, bude předsednictvo ANO řešit ve čtvrtek.

Prosazoval jsem liberální hodnoty, říká Vokřál

„Celou dobu jsem se snažil v rámci mé politické dráhy prosazovat liberální hodnoty. S tím jsem také do politiky v roce 2014 vstupoval a po celou dobu jsem se snažil tyto myšlenky v hnutí ukotvit,“ napsal na Facebooku ke svému působení v hnutí ANO Vokřál.

Jeho překvapivý krok je také reakcí na kauzu Švachulova gangu. Bývalý místostarosta radnice Brno-střed Jiří Švachula a další politici, úředníci a podnikatelé jsou v ní podezřelí ze stamilionových machinací s veřejnými zakázkami.

Místopředseda Vokřál opouští ANO. Straníci jsou napojeni na podsvětí, tvrdí

Vokřál opakovaně upozorňoval na to, že do kauzy jsou namočeny i místní organizace ANO v brněnských Židenicích, Starém Lískovci a v Černovicích. Jejich zrušení mu ale vedení ANO neodsouhlasilo. 

„Organizace byly z mého pohledu jednoznačně napojeny na různé lidi, řekl bych až z podsvětí. Neumím se srovnat s tím, že se velrybaří lidi, účelově se mění bydliště jen proto, aby někdo někde mohl být členem či na kandidátce. Nepřesvědčilo mě to o tom, že by se chtělo, aby se tyto věci řešily. Čekal jsem, že se s tím hnutí bude snažit vypořádat. Mám svoje hodnoty. S takovými lidmi v jednom hnutí být nechci. Pokud ANO chce fungovat jako standardní strana se závody ve vymáhání vlivu a nabírání členů, tak beze mě,“ uvedl nyní Vokřál.

Lídr ODS nevěří Vokřálovým důvodům odchodu

To, jak svůj odchod z ANO podává, zpochybnil předseda opoziční ODS a původem brněnský politik Petr Fiala. „Petr Vokřál byl za ANO dlouhé roky primátorem Brna a jeho celostátním místopředsedou. Není možné, aby roky nevěděl, co jsou jeho spolustraníci opravdu zač. Jeho nynější snaha tvářit se, že o kmotrovských praktikách nic nevěděl, je nedůvěryhodná,“ napsal na Twitteru předseda občanských demokratů.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video